Kultura
DODJELOM NAGRADA ZAVRŠEN SLUŽBENI DIO 52. VARAŽDINSKIH BAROKNIH VEČERI

Najviše stajaćih ovacija u povijesti manifestacije
Objavljeno 7. listopada, 2022.
Nakon više od 30 koncerata u šest hrvatskih županija te bogat popratni program, u srijedu je dodjelom festivalskih nagrada u varaždinskoj Gradskoj vijećnici završio službeni dio 52. Varaždinskih baroknih večeri, kojima je ovogodišnja zemlja partner bila Irska. Nagrada "Ivan Lukačić" za muzikološki rad i izvođački domet ansambla ove je godine dodijeljena Ansamblu Responsorium za koncert Hrvatska glazbena baština, Sancta Maria, Mater Ecclesiae - Marijanski moteti iz opusa Hieronimusa Talonusa Polensisa. I ove je godine žiri dodijelio dvije nagrade "Jurica Murai" za najbolju interpretaciju, a laureati su dirigent Anđelko Igrec za koncert J. S. Bach: Muka po Mateju te Camerati Kilkenny za koncert održan 1. listopada 2022. godine u Dvorcu Trakošćan.

Dobitnike nagrada "Ivan Lukačić" i "Jurica Murai" u varaždinskoj Gradskoj vijećnici objavila je Zdenka Weber, predsjednica festivalskog žirija u kojemu su bili i Tamara Jurkić Sviben, Davor Brđanović, Davor Matačić, Nataša Maričić, Dada Ruža i Predrag Šantek. Istaknula je da je žiri već "dokazano dobro društvo koje se usklađuje i brzo dolazi do odluka".

- Bilo je puno koncerata, bilo je puno različitih izvedbenih razina i nije bilo teško izabrati najbolje jer su izronili, isplivali, izišli sa svojom kvalitetom - kazala je Weber i podsjetila da nije riječ o financijskim nagradama.

- To su u prvom redu nagrade priznanja, poštovanja, moralne podrške i svega onoga što ljudima koji interpretiraju baroknu glazbu može nešto značiti kao biografski podatak - rekla je predsjednica žirija.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić istaknuo je da festival desetljećima drži rejting, kontinuitet kvalitete te pojasnio po čemu je ovo ipak bila posebna festivalska godina.

- Imali smo impozantan festival i prekrasnu državu partnera – Republiku Irsku, koja nam je prijateljski sklona - kazao je Bobić te dodao kako su s Irskom pune četiri godine radili na pripremi programskih odrednica te da je stoga "uspjeh bio fantastičan".

- Nikad u povijesti Varaždinskih baroknih večeri nismo imali toliko koncerata koji su ispraćeni stajaćim ovacijama - rekao je Bobić.

Gradonačelnik Neven Bosilj kazao je da je oduševljen kvalitetom ovogodišnjeg festivala.

- Zahvaljujem svim izvođačima koji su proteklih dana Varaždin učinili prijestolnicom barokne glazbe - poručio je Bosilj.

Na svečanosti dodjele nagrada predstavljen je i novi nosač zvuka "J. S. Bach: Misa u h-molu", posvećen maestru Vladimiru Kranjčeviću. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JAGODA CVETIČANIN

Bila je promotorica makedonskog jezika i identiteta

2

PREDSTAVLJENA DRUGA KNJIGA “HEROJSKI VUKOVAR”, O 30 GODINA GRADA HEROJA

Život nakon reintegracije, povratka, obnove i razvoja

3

GALERIJA KAT

Godišnja izložba članova HDLU-a Osijek