Regija
NOVI REKORD ZA POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Jutro zemlje prodaje se u Đakovštini i za 8000 eura
Objavljeno 7. listopada, 2022.
Na kraju Gorjana šest jutara prodano je za 48.000 eura, uz makadamsku cestu
ĐAKOVODržavni zavod za statistiku (DSZ) objavio je prosječne cijene oranica, livada i pašnjaka u RH 2021., a koja je za hektar oranice tada iznosila 27.595, dok je ona za panonsku Hrvatsku bila 27.869, što je 3700 eura.Da danas netko u Đakovštini kupi jutro, a kamoli hektar zemlje za 3700 eura bio bi "na konju". Jer, cijena zemljišta već duže vrijeme raste, pa je u odnosu na DZS-ove podatke u međuvremenu skočila i više nego dvostruko. No, službeni podatci nisu samo puka statistika, nego su to, ističe član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić, piškorevački poljoprivrednik, zapravo najtočniji podatci.

Oko Đakova 7000 eura


- Uzimaju se podatci iz Porezne uprave, jer u svakom kupoprodajnom ugovoru navedena je cijena, no tko je kome koliko dao za zemlju drugo je pitanje, jer rijetko tko u ugovor upiše stvarnu cijenu koju je platio - kaže Brlošić.

A stanje na terenu kaže kako je sada oborena i donedavna rekordna cijena od 6000 eura za jutro zemlje oko Đakova.

- Proteklih dana zemlja u k.o. Piškorevci prodana je za 7000 eura po jutru. Uz cestu je, što je također utjecalo na cijenu, a kupac nije iz svijeta poljoprivrede - kaže Brlošić. No, jedna kupoprodaja pretekla je i najnoviji rekord po jutru oko Đakova; dobar poznavatelj zemljišnih prilika i predsjednik Općinskog vijeća Punitovaca Zdenko Perić, a u toj općini natječaj za državu zemlju u završnoj je fazi, kaže kako je na susjednom gorjanskom području šest jutara zemlje prodano za 48.000 eura - 8000 eura za jutro. S takvom cijenom kupac je visoko podignuo cjenovnu letvicu (tamošnje) zemlje.

- Zemlja je uz cestu, makadam. Zakon je to ponude i potražnje - kaže Perić. U punitovačkoj općini, nastavlja, jutro zemlje je 50.000 kuna, 6500 eura, i to one uz asfalt.

- Riječ je o zemlji između Punitovaca i Jurjevca i to je zadnje što je postiglo najvišu cijenu u kraju - kaže Perić.

Kada je riječ o davanju državne zemlje u zakup u tom dijelu Đakovštine prema ovom natječaju, dodaje, od Državnog odvjetništva do danas je stiglo 15 suglasnosti, a očekuje ih se još 12.

Sjetva 14.000 kn/ha


Poljoprivrednici (oko Đakova) negoduju da cijenu nabijaju oni što se ne bave poljoprivredom, da ju ne kupuju kao bazu za ratarsku proizvodnju, nego kao isplativu investiciju, za mešetarenje.

- Ovisno o lokaciji, na našem terenu cijena po jutru je četiri do šest tisuća eura, a najatraktivnija je uz prometnice. Cijena je to koja je neopravdana po pitanju poljoprivredne proizvodnje. Rijetko koji poljoprivrednik može to pratiti, drži Brlošić. Procjenjuje, realno bi jutro trebalo biti oko 4000 eura, dok Perić za punitovački kraj kaže kako je realno pet do šest tisuća eura. - Ispod toga se neće moći ići - dodaje.

- Cijene zemlji rastu dijelom opravdano zbog rasta cijena naših gotovih proizvoda, no nabijaju ih kupci koji se ne bave poljoprivredom, to im nije osnovna djelatnost - poduzetnici, trgovci, mešetari. Danas se o njoj priča kao o unosnom poslu - kaže Brlošić.

Cjenovni rekordi poljoprivrednom zemljištu obaraju se u trenutku kada su troškovi ovogodišnje jesenske sjetve, na krilima inflacije, veći i 50 % u odnosu na lani. Jer, prema izračunu HPK-a, troškovi za ovu sjetvu su oko 14.000 kn/ha, što je četiri do pet tisuća kuna više nego lani.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BEZ NJE JE BLAGDANSKI STOL VEĆINI NEZAMISLIV

Ribe će biti dovoljno - cijena šarana oko 5,20 €/kilogram?

2

SASTANAK RAVNATELJA ŠKOLE, POLICIJE I RODITELJA ŠKOLARACA

Kod škole i sportske dvorane parkirat će samo oni koji imaju ovjerenu parkirališnu iskaznicu

3

KREĆU ADVENTSKA DOGAĐANJA POD BOŽIĆNIM NEBOM

Na trgu doček Sv. Nikole,
otvorenje klizališta, roštilj