TvObzor
NIZ HRVATSKIH NASLOVA U KONKURENCIJI CIJENJENOG POLJSKOG FESTIVALA

Filmovi “Tragovi” i “Dječak” u Varšavi će doživjeti svoju svjetsku premijeru
Objavljeno 7. listopada, 2022.

Mnoštvo će se hrvatskih naslova prikazati u natjecateljskim programima 38. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi, koje će se održati od 14. do 23. listopada. Dugometražni prvijenac Dubravke Turić “Tragovi” na tom će cijenjenome poljskom festivalu imati svjetsku premijeru, kao i kratkometražni igrani film “Dječak” Hrvoja Mabića.”Tragovi” govore o mladoj znanstvenici Ani, koju će njezino antropološko istraživanje simbola i intarzija na stećcima nizom podudarnosti suočiti s velikim životnim promjenama. Uz režiju Dubravka Turić potpisuje i scenarij filma, koji se u Varšavi prikazuje u Natjecateljskom programu 1-2, a zapažene su uloge ostvarili Marija Škaričić, Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić.

- Veliko mi je zadovoljstvo što će “Tragovi” imati svjetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi i tako započeti svoj festivalski život - rekla je Dubravka Turić.

U sklopu natjecateljskog programa kratkih filmova (Short Film Competition) bit će prikazano ostvarenje pod nazivom “Dječak” redatelja i scenarista Hrvoja Mabića, koje kroz priču o obitelji razapetoj između želje da pomogne i straha od nepoznatog progovara o pitanju izbjeglica i nesnošljivosti prema strancima. U filmu glume Alena Džebo, Mario Knezović, Edvin Ibrahim i Ismet Čolić.

- Pitanje izbjeglica i nesnošljivosti prema strancima vječna je i, nažalost, uvijek aktualna tema. U Hrvatskoj ona lako prerasta u apsurd jer smo ne tako davno i mi bili izbjeglice. Ipak, u fokusu filma nije tema izbjeglištva, nego napeta obiteljska situacija u susretu sa strancem - izjavio je Hrvoje Mabić u povodu svjetske premijere “Dječaka”.

U službenim natjecateljskim programima 38. Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi prikazuju se i nagrađivani film “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića, koji je hrvatski kandidat za nominaciju za Oscara, manjinske koprodukcije “Vizija leptira” Maksyma Nakonechnyija (koproducentica je Anita Juka, 4Film), “Praznik rada” Pjera Žalice (koproducenti su Boris T. Matić i Lana Matić, Propeler Film) i “Majka” Zornitse Sophije (koproducentica je Irena Marković, Focus Media).

”Sigurno mjesto” u Varšavi je uvršteno u natjecanje Creme de la Creme. Ostvarenje Jurja Lerotića svjetsku je premijeru doživjelo na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je osvojilo čak tri nagrade: za najboljeg redatelja, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji prvi dugometražni igrani film. Time je postalo prvi hrvatski film od osamostaljenja koji je na festivalu A-kategorije osvojio tri nagrade.

Međunarodni filmski festival u Varšavi najvažniji je filmski festival u Poljskoj, a od 2009. posjeduje priznanje Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata (FIAPF) za festival s natjecanjem dugog filma, što ga stavlja u kategoriju s festivalima poput Berlinalea, Cannesa, Venecije, San Sebastiana i Karlovih Vara. D. Miklić
Možda ste propustili...

ZAGREBAČKA PROMOCIJA ODRŽAT ĆE SE 17. PROSINCA U KLUBU BOOGALOO

Kultni Paraf objavljuje “Delta Live 2022.”

NA PICKBOX NOW OVIH DANA STIŽU SERIJE "KAREN PIRIE" I "ISKUPLJENJE"

Kad žene rješavaju kriminalističke slučajeve

U DRUGOJ POLUFINALNOJ EPIZODI SHOWA NOVE TV

Borba za prolaz u završnicu “Supertalenta”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana