Novosti
SPOR ZBOG SJEDNICE ANTIKORUPCIJSKOG VIJEĆA O INI

Oporba inzistira na sjednici, HDZ kaže da se nitko nije dužan odazvati
Objavljeno 5. listopada, 2022.
Peđa Grbin (SDP) nakon sastanka ujedinjene oporbe ustvrdio je kako su dobili dopis Odbora za Ustav kojim se pokušava zabraniti održavanje sjednice Antikorupcijskog vijeća te da je to udar na demokraciju i pokušaj skrivanja lopovluka, a predsjednik toga tijela Nikola Grmoja neformalno je najavio da će se sjednica po svaku cijenu održati. Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je, pak, kako nitko nije dužan odazvati se pozivu na javno saslušanje pri saborskom Antikorupcijskom vijeću jer to nije sukladno zakonu, ocijenivši kako se zbog saslušanja oko Ine zloupotrebljava tijelo koje za to nema ovlasti.

”Ovo se nije događalo ni u vrijeme Sanadera - ni tada nikome nije palo na pamet na ovaj način zabraniti jednom saborskom tijelu da radi svoj posao. Očito se iza ove priče valja puno više i gore. HDZ to pokušava sakriti, a mi to nećemo dopustiti”, poručio je Grbin. Upitan je li bivši direktor Janafa Dragan Kovačević, Uskokov optuženik, koji je najavio da će doći svjedočiti, pravi čovjek za borbu protiv korupcije, kaže kako je uvjeren da će se Kovačeviću postaviti i pitanja o onome za što se njega tereti te se nada se da je spreman odgovoriti. “Ne pada mi na kraj pameti braniti ga, ali sustav borbe protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta počiva i na pokajnicima, koji su spremni, da zaštite sebe, govoriti što su radile veće ribe”, kaže, dodavši da bi uskratiti mu pravo da govori značilo očiti strah i paniku HDZ-a. Grmoja je na javno saslušanje pozvao premijera Plenkovića, bivšeg ministra Ćorića, bivšu zamjenicu predstojnika Ureda premijera Tenu Mišetić te Kovačevića.

Bačić je odbacio da će HDZ na Odboru za Ustav pokušati zaustaviti održavanje sjednice te da samo šalju poruku svima koji su pozvani - da po zakonu ne moraju doći. Podsjeća da institut javnog saslušanja u Saboru nije postojao do 2018., kada je uveden na prijedlog vladajućih da bi se razjasnila neka pitanja bez osnivanja istražnog povjerenstva. ‘’No oporba se ne želi držati Poslovnika - mogućnost javnog saslušanja odnosi se samo na matična radna tijela u Saboru. Uspostavljeno je 29 takvih tijela, a Vijeće to nije’’, rekao je Bačić, dodavši da će Odbor za Ustav, koji tumači Poslovnik, reći kako stvari stoje. Sporno mu je da će o nezakonitom upravljanju u Ini govoriti predsjednik Uprave Janafa, trenutačno okrivljenik. “Poštujem načelo presumpcije nevinosti, ali zbog njega je oporba tražila da Vlada podnese ostavku, a sada bi on trebao biti krucijalni svjedok”, rekao je.

Naveo je kako nema potrebe da se prikupljaju “jeftini politički poeni” kada se kroz legalna tijela Sabora (u ovom slučaju Odbor za gospodarstvo ili pravosuđe), prema Poslovniku, može sazvati javno saslušanje. H/I.B.
Branko Bačić

predsjednik Kluba HDZ-a

Oni mogu pozvati neke osobe da sudjeluju na sjednici, ali javno saslušanje, kako piše u pozivu, nije moguće. Nije to naša dobra volja, nego hoćeš li poštovati zakon i Ustav ili nećeš.

Možda ste propustili...

HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA UOČI BLAGDANA

Oprez, drvca i dekoracije lako gore

BLAGDANSKI DODATAK ZA TROŠKOVE I DAROVE

Hrvatski radnici očekuju božićnicu od 2300 kuna

PROJEKT REALIZIRAN U SURADNJI S DRŽAVNOM GEODETSKOM UPRAVOM

Upis u zemljišne knjige elektronički

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana