Kultura
NAJAVLJEN NOVI FESTIVAL U POŽEGI

Prvi Slavonski KaFe: Šest predstava iz pet slavonskih kazališta
Objavljeno 6. listopada, 2022.
Pridonijet će da se i naša kazališta zajedničkim djelovanjem i zajedničkim snagama nametnu na kazališnoj karti Hrvatske

Pet slavonskih kazališta udružit će snage i u Požegi održati prvi festival "Slavonski KaFe". Od 15. do 22. listopada na daskama požeškog Gradskog kazališta bit će odigrano šest predstava, od kojih nekoliko za djecu, mlade i odrasle. Svoje najbolje predstave odigrat će GK "Joza Ivakić" Vinkovci, DK Branka Mihaljevića Osijek i Kazalište Oberon, GK Gavella, CUK Bjelovar, HNK Osijek, Kazalište Virovitica i Gradsko kazalište Požega, koje je domaćin prvog ovakvog festivala.Najteže početi


- Slavonski KaFe ideja je koja je proizišla prije godinu dana u razgovoru s ravnateljima kazališta iz Virovitice i Vinkovaca. Mišljenja smo da je potrebno pokrenuti nešto što će povezati sva slavonska kazališta, kojih je u našoj regiji pet, nešto što će pridonijeti razvoju i održivosti, zajedničkoj suradnji, zajedničkom razvoju publike, brendiranju svakog kazališta i da se i naša kazališta kroz zajedničko djelovanje i zajedničkim snagama nametnu na kazališnoj karti Hrvatske - rekla je ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović na konferenciji za novinare na kojoj je s ravnateljem Kazališta "Joza Ivakić" Vinkovci Zdenkom Rečićem, ravnateljem Kazališta Virovitica Tomislavom Pintarićem, ravnateljem DK-a Branka Mihaljevića Osijek Vladimirom Hamom i ravnateljicom HNK-a Osijek Draženom Vrselja predstavila namjeru i program festivala.


Zašto baš Požega?

- Nije Požega slučajno izabrana, kad smo prije godinu dana razmišljali, znali smo da je prvi festival najteži, ali Grad Požega i Gradsko kazalište Požega to mogu i siguran sam da će biti organiziran kako treba. Čestitamo što je Valentina to prihvatila i Gradu Požegi koji je stao iza ovog festivala. Intencija nije da ovo bude zatvoreni festival pet kazališta, već da potaknemo i u našim kazalištima razmjenu glumaca, odnosno povećanje glumačkih ansambala i da ovom suradnjom krenemo u ono što već pomalo radimo, da radimo koprodukcijske predstave i da imamo razmjenu glumaca. Uz to, da potaknemo i druge sredine u našoj Slavoniji koje imaju mogućnosti poput Slavonskog Broda da krenu u proces osnivanja profesionalnih kazališta, da se ovaj naš slavonski KaFe širi, što je jako bitno - objasnio je Zdenko Rečić.

Ravnatelj DK-a Branka Mihaljevića Vladimir Ham najavio je predstavu "Anton Žic, baba i harmonika", koja je namijenjena nešto starijoj mladoj publici, a koja je nagrađena na "Gumbekovim danima".

- Drago mi je što će tu predstavu vidjeti i požeška publika. Festival je jedna velika stvar za kazalište u Slavoniji, koji ćemo zajedničkim snagama odrađivati da bismo i drugim krajevima hrvatske pokazali da to možemo - dodao je Vladimir Ham.

Cilj Slavonskog KaFea je dovođenje više publike u kazališta. Naglasio je to Tomislav Pintarić, istaknuvši želju da time ojačavaju sama kazališta u Slavoniji i Baranji te da on bude i poticaj za osnivanje profesionalnih kazališta. Ravnateljica HNK-a Osijek Dražena Vrselja izrazila je zadovoljstvo što sudjeluje i HNK Osijek kao veliko kazalište, zbog svog profesionalizma može biti perjanica događanja koja će zaživjeti i koja će slijediti. HNK će pripomoći na sve moguće načine, s obzirom na potencijal koji ima, od glumačkog do logističkog.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović čestitala je na ideji i dobro osmišljenom programu te izrazila zadovoljstvo što se prvi festival održava baš u Požegi. Prvi festival održava se u Požegi, a svake sljedeće godine domaćin će biti neko drugo kazalište. Imat će i natjecateljski karakter, pa će na završnici festivala biti dodijeljena nagrada publike, tri nagrade stručnog žirija i najbolja nagrada za glumca i glumicu.

Tanja Kvorka
Ravnatelj DK-a Branka Mihaljevića Vladimir Ham najavio je predstavu “Anton Žic, baba i harmonika”

Možda ste propustili...

KONCERTNI CIKLUS GRADA U KULTURNOM CENTRU

Odličan koncert ansambla Fusion

U ZAGREBU JE POČEO FESTIVAL 35. GAVELLINE VEČERI

Donosi 12 recentnih uspješnica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana