Osijek
ČETVRTO IZDANJE HEADONEASTA OPRAVDALO OČEKIVANJA

Smijeh, ples, glazba: Kako je lijepo bilo u Osijeku za vikend
Objavljeno 3. listopada, 2022.
Šareni osječki vikend prepun glazbe, predavanja, projekcija i bogate gastroponude opet se pokazao punim pogotkom

Kako je lijepo bilo u Osijeku proteklog vikenda! Subota navečer, grad prepun ljudi koji idu prema osječkim parkovima ili odlaze iz njih, žamor ulice koji se miješa sa zvukovima automobilskih truba, jer su opušteni Osječani i njihovi gosti prelazili kolnik na mjestima gdje nema pješačkih prijelaza, vriska djece, zvuci glazbe koji su dopirali sa svih strana, zgrade "obojene" u šareno, opojni mirisi hrane i pića te susreti s prijateljima koje dugo nismo vidjeli - bili su ono zbog čega ćemo najviše pamtiti 4. izdanje HeadOnEasta, održanog za vikend u gradu na Dravi.Doručkom za hedoniste na glavnoj tržnici u Osijeku počeo je u petak ovogodišnji, 4. zaredom HeadOnEast. Svi koji su imali sreće zateći se u petak oko podneva u Sakuntala parku mogli su suncem obasjani uživati u zvukovima klasične glazbe jer su članovi HNK-a u Osijeku nastupili u sjenici. Poslijepodne smo krenuli s Nikolinom Baškarad u šetnju ulicama grada, upoznali se s poviješću starih osječkih obitelji, vidjeli posljednju secesijsku staju, u dvorištu Europske avenije 12, pješačili do Tvrđe. Iako su nas zvuci glazbe već nakon povratka iz stare gradske jezgre pozivali u Perivoj kralj Tomislava ili Park Petra Krešimira IV., produžili smo do GISKO-a poslušati predavanje Nikole Borića, koji je promovirao svoju knjigu "Šuma je moj dom", o samoodrživom životu u šumi na Papuku.

U isto vrijeme u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti svečano je otvoren HeadOnEast, gdje je predstavljena monografija Osječko-baranjske županije "Slavonija u mojim očima" Antonije Huljev i Ilije Stanušića. Večernji glazbeni program otvorili su u Perivoju svojim nastupom Fluentes, nakon kojih je Ljiljana Mihaljević izvela svoj performans GOZBA, a na kraju večeri sve su rasplesale Gelato Sisters. S druge strane ceste u Parku svoj su koncert održali Meritas i nakon njih Massimo.

Subotu smo, nakon prijepodneva provedenog na osječkoj tržnici, gdje smo pogledali kulinarski show "Kuda idu crne svinje", počeli u Muzeju likovne umjetnosti, gdje je održana projekcija "Noise Slawonische Kunst", filma o angažmanu osječkih glazbenika koji su u vrijeme Domovinskog rata snimili album i pružili otpor na svoj način. Nakon toga u Perivoju smo pogledali premijerni nastup osječkog benda Surogat. Večernji dio programa u oba osječka parka počeo je već oko 20 sati nastupima članova Hrvatske funk delegacije, a s druge strane ceste, odakle su dolazili opojni mirisi pržene hrane, mogli su se čuti zvuci nekih od najvećih hitova Daleke obale. Koncertima Ide Prester & Lolobridgide i Z++ završen je koncertni dio ovogodišnjeg HeadOnEasta. I dok su nas zvukovi funka ispraćali iz parkova, u moru posjetitelja susreli smo neke stare prijatelje, razgovarali o dojmovima i uživali u Kućama svjetla duž Europske avenije, koje su nam osvjetljavale put kući.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

“KUHAČEVCI” PROSLAVILI 102. DAN ŠKOLE

Publika nije izdržala, skočila je na noge pa zaplesala valcer

PETAK, SUBOTA I NEDJELJA - TRI PROJEKCIJE U KINU URANIA

Trilogija DGO dokumentaristički je doprinos povijesti grada na Dravi

AKCIJA TRŽNICE I RIJEKE LJUBAVI

Hrana za potrebite

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DALIBORKA & GREGOR PAVOŠEVIĆ - MAMA / SIN / HEROJI SVAKODNEVICE

Gregor se trudi svaki dan, od njega se može puno naučiti

2

OBILJEŽAVAMO DAN GRADA

Besplatan je prijevoz, slobodno u kazališta, galerije i na bazene

3

IVANA & MLADEN SIBER - SNAHA / SVEKAR / VINARI

Apotekarici iz Zagreba tajne vinarstva otkriva stomatolog iz Osijeka