Regija
REZIME PRVIH OSAM MJESECI

U županiji 13 posto više turista nego lani
Objavljeno 3. listopada, 2022.
Domaćih je više devet, a stranih 19 posto. Rezultat je to više od 260 milijuna kuna uloženih u turizam u desetak godina

Slavonija je turističko otkriće kontinentalne Hrvatske. Buđenje uz cvrkut ptica s pogledom na šumu i oranice, Dravu ili Papuk, uz miris svježe kuhane kave koju ste dobili srdačno posluženu uz domaće delicije za doručak, doživljaj su koji današnji posjetitelji traže kada se nađu na kontinentu... Neki od njih traže i vožnju čamcem po Dravi, planinarenje Papukom, bicikliranje po putovima kroz vinograde... O povećanom dolasku turista svjedoči i statistika na području Slavonije, ali i Virovitičko-podravske županije, koja obuhvaća Slavoniju, ali i dio Podravine. Gledajući prvih osam mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, VPŽ bilježi povećanje u broju ukupnog dolazaka turista od 13 posto. Domaćih je više devet, a stranih 19 postotnih poena.Godine ulaganja


- Na području Virovitičko-podravske županije godinama smo ulagali u prirodnu i kulturnu baštinu, a sva ta ulaganja danas počinju donositi plod. Smisao ulaganja u stare dvorce i kurije nije bio samo obnoviti zidove, već omogućiti nova radna mjesta i osigurati lokalnoj zajednici da se razvija. Posljedično, koristi od svakog obnovljenog dvorca i kurije imaju naši OPG-ovi, koji svoje proizvode prodaju u njima - naglašava virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Smještajni kapaciteti odlično su popunjeni. Primjerice, Dvorac Janković u Suhopolju i Hotel Kurija Janković u Kapeli Dvoru, objekti koje je europskim sredstvima obnovila Virovitičko-podravska županija, na mjesečnoj bazi zajedno bilježe gotovo 1000 noćenja. Podatci su to koji su se prije nekoliko godina mogli samo sanjati, a danas su stvarnost. Otvaraju se i novi, privatni smještajni kapaciteti od Pitomače do Orahovice, jer turizam je "in".

- Ti projekti obnove prirodne i kulturne baštine promijenili su vizuru Virovitičko-podravske županije. Ljudi koji posjete i Viroviticu i Suhopolje i Slatinu i Grabrovnicu i Kapela Dvor ili pak Dravsku priču, Križnicu, Kuću čaja u Špišić-Bukovici, Geopark u Voćinu, Jankovac na Papuku, kazuju nam koliko se promijenila slika Virovitičko-podravske županije. Njihove impresije nama su putokaz kako ići dalje. Ovaj spoj između Drave i Papuka, zaštićen UNESCO-om, ali i naši vrijedni turistički radnici, garancija su kako će nam turisti dolaziti i nadalje – naglašava župan Andrović.

U Virovitičko-podravskoj županiji naglašavaju kako su se uz turizam pojavili neki novi proizvođači koji svoje proizvode nude kroz turizam dajući svom radu i proizvodu dodatnu vrijednost.

Pozitivan imidž


Ove godine, primjerice, VPŽ vinari bilježe najviše dosad, čak 12, Decanter nagrađenih vina. Tu su i na svjetskoj razini nagrađivani likeri i rakije Destilerije Kostelac ili pak sjajne rakije MAMM destilerije. U Virovitičko-podravskoj županiji svjesni su kako je važno graditi pozitivan imidž. O tome svjedoči to što je Suhopolje ovogodišnji pobjednik "Turističke patrole Večernjeg lista" za kontinentalnu Hrvatsku. Istodobno, Gradski muzej Virovitica, nakon nominacije za Europski muzej godine, dobio je nominaciju za Nagradu Živa za najbolji slavenski muzej, odnosno najbolji slavenski kulturni i prirodni spomenik koji dodjeljuje Forum slavenskih kultura. Dravska priča prošlogodišnji je dobitnik Srebrnog suncokreta ruralnog turizma, kao i manifestacija "Slavonija i Podravina wine not?!", koja je ove godine opet oduševila. Sve ovogodišnje destinacije gdje se ova manifestacija održavala bile su rasprodane.

- Za ovogodišnja događanja, gdje smo predstavljali rapsodiju okusa i naših najboljih vina, a u cijelu priču uključili i našu Plemićku rutu, bile su rasprodane sve ulaznice, što govori o interesu za tu manifestaciju, koja je ove godine doživjela drugo izdanje – naglasila je Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Dijana Stanić Rešicki
Za Orahovicu i Cabunu 140 milijuna kuna
Sve to plod je unatrag desetak godina u turizam uloženih više od 260 milijuna kuna, najvećim dijelom europskih sredstava. No dolaze i neki novi projekti, ponajprije uređenje Orahovačkog jezera sa smještajnim kapacitetima ili pak Centar za kulturu zdravlja u Cabuni. Samo ta dva projekta vrijedna su gotovo 140 milijuna kuna, a s njima bit će to, za jedno vrijeme, zaokružena priča velikih i strateških, turističkih projekata Virovitičko-podravske županije.

Možda ste propustili...

PROMOCIJA VOLONTERSKOG RADA

9. VUFIS festival UZOSIO Golubica

GRAD JE OSIGURAO 370 POKLON-PAKETA

Sveti Nikola razveselio i mališane u „Maslačku”

HUMANITARNI PARTY U VUKOVARU

Donacijska kampanja za poludnevni boravak

Najčitanije iz rubrike