Kultura
U MUZEJU VUČEDOLSKE KULTURE U VUKOVARU

“Horizont - vučedolski misterij” izveli Brevis i Ženski zbor AUK-a
Objavljeno 1. listopada, 2022.

U Muzeju vučedolske kulture u Vukovaru u četvrtak je održana praizvedba skladbe hrvatskog skladatelja Dalibora Bukvića "Horizont - vučedolski misterij" za ženski zbor i soliste. Pod dirigentskim vodstvom Antoanete Radočaj-Jerković program su izveli Vokalni ansambl Brevis i Ženski zbor AUK-a u Osijeku, uz sopranisticu Anju Papa te uz klavirsku pratnju Davora Dedića.U izvedbu su integrirani ulomci iz knjige "Kartografija ljubavi Dunavom" književnice Helene Sablić Tomić, a pratili su je videozapisi skladbe, ranije snimljeni na arheološkom lokalitetu Vučedol.

Voditelj marketinga u Muzeju vučedolske kulture Darko Bilandžić naveo je kako sa Ženskim zborom Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku duže vrijeme surađuju na više projekata, pa su tako često u Osijeku imali predavanja dok su iz Osijeka dolazili u Vukovar na terensku nastavu.

- Kada sam upoznao Antoanetu Radočaj-Jerković, nisam znao da je dio ansambla Brevis. Bila je fascinirana našim muzejom i potom je s timom suradnika došla u obilazak. Kada sam vidio što Brevisice rade te koliko su očarane muzejom, uslijedio je dogovor za ovakav nastup. Razradili su cijelu ideju, snimili tri spota koji su premijerno prikazani na ovoj praizvedbi i doista su sva tri predivna, to prije što je riječ o 20-ak djevojaka odjevenih u odore koje su u povijesti nosile Vučedolke - rekao je Bilandžić, dodajući kako njihovi glasovi cijeloj glazbeno-scenskoj priči daju posebnu notu.

Ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, Mirela Hutinec, također je istaknula kako su napravljeni videozapisi skladbe fenomenalni i inspirirani poviješću arheološkog lokaliteta i muzejskim postavom.

- Prva je zamisao bila održati program na otvorenom ili na megaronu. Riječ je o velikom ansamblu i trebalo je sve uskladiti, pa smo se u konačnici odlučili za izvedbu u samom muzeju koji je akustičan. Uz koreografiju i kostime sve u cjelini odlično izgleda i ne dvojim kako je publika uživala - izjavila je ravnateljica.

Projekt je povezao više subjekata u kulturi: Institut za zborsku glazbu Polifonija, Akademiju za umjetnost i kulturu osječkog Sveučilišta i Muzej vučedolske kulture, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Grada Osijeka.

Autori projekta izrazili su želju izvesti program i na drugim mjestima i time dati svoj doprinos suvremenoj i inovativnoj interpretaciji sadržaja iz kulturne baštine. D. Korpoš
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana