Dome slatki dome
DIZAJN: KVALITETA SPAVANJA I RASPOLOŽENJE

Topli je drveni krevet idealan
Objavljeno 29. rujna, 2022.
Uzglavlje od letvi u sirovom ili lakiranom drvu idealno je za toplu atmosferu

Mnogo je priča o krevetu, pa svaki pojedinac treba prepoznati ili tek otkriti svoje sklonosti u odabiru kreveta. Intimna zona spavaće sobe značajno utječe na kvalitetu našeg spavanja i raspoloženja.Bilo da je riječ o klasičnom, modernom ili rustikalnom stilu, krevet će u spavaćoj sobi dominirati. Kad se obogati pravilno odabranom posteljinom i navlakama, osjećaj ugode je neizostavan.

Igra posteljine


Igra dekorativnim tkaninama stvara mogućnost češćih promjena samih ugođaja za sve one koji su skloni trendovima. Na odabir kreveta utjecat će materijali, boje i oblik. Dio osoba sklon je tapeciranim krevetima jer vole meke površine, pa će birati između velikog broja dekorativnih tkanina. Preporučuju se tamni ili svijetli tonovi kako bi igra posteljine i navlaka dala dodatni izražaj. Ovakvi kreveti mogu dobiti izražaj korištenjem nogica u drugom materijalu - drvu ili metalu te različitom površinskom obradom poput štepova ili trendovskog chesterfield uzorka. I dok tapecirani kreveti stvaraju moderan ugođaj u spavaćoj sobi, drveni kreveti pružaju mnogo veći raspon prostornih ugođaja - klasični, rustikalni ili minimalistički. Drvo kao materijal pogodno je i za eksperimente u dizajnu koji će biti pogodni i za kuće za odmor. Minimalistički bijeli drveni krevet odlična je podloga za igru boja, materijala i tekstura u prostoru. Njegova nježna bjelina i elegantni izgled omogućit će niz godina transformacije prostora uz minimalne izdatke. Drvo kao materijal može biti upotrijebljeno i na vrlo ležeran, ali trendovski način. Povratak prirodi je hit, a uzglavlje izvedeno od letvi u sirovom ili lakiranom drvu bit će idealno za toplu atmosferu sobe.

Uskladiti bojeUz odabir kreveta vrlo je važan i zid iza uzglavlja, jer ima veliku ulogu u ukupnom doživljaju kreveta, ali i sobe u cjelini. Bilo da je riječ o bojenju, dekorativnim oblogama ili tapetama, potrebno je pozorno uskladiti boje kreveta, posteljine i zida. Zanimljiva rješenja su i ona u kojima je krevet neutralan, a zid kao uzglavlje postaje igra volumena, svjetla i materijala. U tom je slučaju nužno detalj boje kreveta prenijeti na zid i ostvariti poveznicu.

Monika GALOVIĆ ROLICH, magl. ing. arh.

Drveni, metalni...
Drveni stilski krevet je vječan, ali ne podnosi česte izmjene ugođaja u prostoru. Metalni kreveti imaju izrazito romantičan i profinjen izražaj, a mogu biti izvedeni u svim bojama. Ipak, crna ili bijela pružit će idealnu podlogu za uređenje sobe. Ovakvi kreveti zahtijevaju pažljiv odabir boja i tkanina. Preporučuju se pastelne boje zidova, a trendovske prugice i cvjetni motivi idealni su za odabir posteljine.

Možda ste propustili...

LIFESTYLE: SPOJ ESTETIKE I FUNKCIONALNOSTI

Praktično rješenje za dramatičnu preobrazbu

HRVATSKI SAVJET ZA ZELENU GRADNJU

Harmonija ekosustava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIZAJN: ŠARM SOFE U DNEVNOM BORAVKU

Izbor sofe često izaziva dvojbe

2

SAVJET: ZDRAVO STANOVANJE

Ujutro i navečer dobro prozračiti 10-ak minuta

3

KAKO POTAKNUTI CVJETANJE ORHIDEJE

Razlika u temperaturi