Novosti
POVRATAK IZ ZAROBLJENIŠTVA

Prebeg: Put je bio težak, zarobljenici su bili umorni i uplašeni
Objavljeno 23. rujna, 2022.
Izaslanstvo Vlade posjetilo je u petak u KB-u Dubrava u Zagrebu Vjekoslava Prebega, koji je nakon pet mjeseci provedenih u ruskom zarobljeništvu oslobođen i vratio se u Hrvatsku, priopćeno je iz Vlade. Prebega su ruske vojne snage zarobile u svibnju kod ukrajinskog grada Mariupolja te je optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti i prijetila mu je smrtna kazna. Oslobođen je u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine uz saudijsko posredništvo i u četvrtak je stigao u Zagreb.

U intervjuu za Dnevnik HTV-a ispričao je kako je oslobođen iz ruskog zarobljeništva, rekavši da se osjeća dobro i da je lijepo biti kod kuće. Zajedno s njim oslobođena su još devetorica stranih državljana iz Velike Britanije, SAD-a, Švedske i Maroka, koji su se također borili na strani Ukrajine. "Put je bio težak. Kada su nas odvodili iz doneckog istražnog zatvora, bili smo vezani, proveli smo od 14 do 8 sati u kamionu, bilo je hladno noću. Bili smo umorni. Odveli su nas u zračnu luku Rostov na Donu. Nismo znali što se događa. Susreli smo neke Saudijce, nismo ni znali jesu li Saudijci, samo smo pretpostavili po odjeći", rekao je Prebeg za HTV. Prije leta za Saudijsku Arabiju zarobljenike su u zračnoj luci pregledali liječnici. "Bila su dva doktora, inicijalni pregled, saturacija, tlak, grlo, poslušali su nam pluća i napisali kratki formular o svakome", kaže Prebeg, priznajući da su zarobljenici bili uplašeni. Naime, kad su ih vodili prema aerodromu, svi su, kaže Prebeg, pretpostavljali da idu prema ukrajinskom teritoriju na razmjenu. "Kada sam čuo zrakoplov, rekao sam: dečki, mi smo sto posto u Rusiji. Najbliža zračna luka od Donecka je Rostov na Donu. Prvo je bilo to neko uzbuđenje, konačno se nešto promijenilo, konačno ide prema nečemu i onda kad sam čuo zrakoplov - tko zna gdje sad idemo, što se događa", dodao je Prebeg. Zahvalio je saudijskom prijestolonasljedniku Muhamedu bin Salmanu, koji je posredovao u razmjeni zarobljenika i čijim su privatnim zrakoplovom prevezeni. "Htio bih također zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću na svemu što je činio svih ovih mjeseci za mene. Htio bih zahvaliti ministru vanjskih poslova, htio bih zahvaliti i predsjedniku Zelenskom, koji je u suradnji s našim ministrom i premijerom mnogo toga učinio i doveo do toga da konačno budemo oslobođeni iz zarobljeništva", rekao je Prebeg.

Liječnici kažu da je dobrog zdravstvenog stanja. Sam je zatražio psihološku pomoć, a nakon pregleda psihijatra, liječnici kažu kako su utvrdili da je jako traumatiziran. H
Nakon pregleda psihijatra, liječnici kažu kako su utvrdili da je Prebeg jako traumatiziran

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana