TvObzor
NA PROGRAMU HTV 1 OD 24. RUJNA

Serija “Hotel Portofino” koja je snimana u Hrvatskoj
Objavljeno 23. rujna, 2022.

Od subote 24. rujna Hrvatska radiotelevizija prikazuje popularnu britansku dramsku seriju “Hotel Portofino”. Priča je to o britanskoj obitelji koja drži hotel za putnike više klase na čarobnoj talijanskoj rivijeri u burnim 1920-ima, a snimana je u Portofinu u Italiji te na više lokacija u Hrvatskoj prošle i ove godine. Prva sezona ima šest epizoda, a prve dvije pogledajte od 17:10 na Prvom programu HTV-a.Hotel radi tek nekoliko tjedana, a njegova suvlasnica i glavna pokretačka snaga Bella Ainsworth (Natascha McElhone) ima problema preko glave. Nema dovoljno zaposlenika ni novca, gosti, među kojima je i bahata ledi Latchmere (Anna Chancellor), zahtjevni su i izbirljivi; a povrh svega, Bella se našla na meti podmuklog i korumpiranog mjesnog političara Danionija (Pasquale Esposito), koji prijeti da će je uvući u užareni politički lonac Mussolinijeve Italije.

Hotel zahtijeva svu Bellinu energiju i pozornost, ali rasuta je na sve strane jer pokušava pomoći svom ranjenom sinu Lucianu (Oliver Dench) i kćeri, udovici Alice da nađu zdravlje i sreću u traumatičnom poraću Prvog svjetskog rata. Tu je i Bellin suprug, rastrošni aristokrat Cecil (Mark Umbers) koji samo želi bogato oženiti Luciana kako bi osigurao budućnost obiteljskog imanja u Engleskoj i dočepao se novca za svoj rastrošni životni stil.

Tijekom nekoliko tjedana ljeta 1926. Bella će otkriti koliko je daleko spreman ići kako bi sebi zajamčio bogatstvo i status. Serija smještena u prelijepo ljetovalište Portofino priča o osobnom buđenju usred previranja u svijetu i oslobađajućem utjecaju čarobne talijanske kulture, klime i kuhinje na naivne Britance u inozemstvu.

U prvoj epizodi Rose s majkom Juliom stiže u hotel kako bi procijenile mogućnost braka s ratnim veteranom Lucianom, sinom vlasnika hotela. Ali njegova majka Bella ima hitnijih briga: njezina najkritičnija gošća ledi Latchmere oboljela je, nova zaposlenica Constance March još nije stigla, njezin aristokratski suprug Cecil je zločest, a ona se neočekivano nađe podložna ucjeni fašističkog političara Danionija.

U drugoj epizodi Cecil organizira da mu iz Engleske pošalju sliku koja je dugo u obitelji kako bi gost Jack Turner utvrdio njezinu autentičnost, ali Bella je prestravljena jer je pozvao na čaj njezina ucjenjivača Danionija kako bi mu zahvalio na pomoći. Lucian na plaži uči Rose slikati, što završi loše. Danioni pritišće Bellu da popusti pod ucjenom uskraćujući hotelu namirnice, a ona shvaća ozbiljnost prijetnji kad Danionijevi fašistički razbijači gadno namlate jednog njezinog zaposlenika.

Matt Baker osmislio je seriju te je njezin scenarist, režiju potpisuje Adam Wimpenny, a u glavnoj ulozi je Natascha McElhone, poznata po seriji Kalifornikacija. U ostalim ulogama su Lucy Akhurst, Elizabeth Carling, Pasquale Esposito, Lily Frazer, Adam James, Louisa Binder i Oliver Dench. T.K.
NAJVEĆI PROJEKT SNIMAN KOD NAS OVE GODINE
Variety je ljetos izvjestio kako je “Hotel Portofino” najveći projekt koji se snima kod nas ove godine. Snimanje je trajalo 60 dana, javlja HAVC. “Jako smo ponosi na to što je velik broj hrvatskih profesionalaca uključen u projekt. Tu je 135 naših članova filmske ekipe, uključujući 13 od 14 voditelja sektora. Uz sve to, angažirano je više od 800 statista za snimanje”, otkrila je Tanja Ladović Blažević koja je na vodećoj poziciji u HAVC-ovom odjelu Filming in Croatia. Druga sezona serije snimana je ovog ljeta u Zagrebu, Lovranu, Matuljima, Grožnjanu, Belaju i Rijeci. Prva sezona snimala se također kod nas (Opatija, Rovinj, Pula i Bale) u lipnju i srpnju prošle godine.

Možda ste propustili...

PREMIJERA SERIJE “COPENHAGEN COWBOY” OČEKUJE SE 5. SIJEČNJA

Zlokoban krajolik kriminalnog danskog podzemlja

KONCERT ĆE SE ODRŽATI 8. KOLOVOZA U PULSKOJ ARENI

Imagine Dragons na ljeto dolaze u Hrvatsku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: IVANA RADOVNIKOVIĆ

Svoju životnu filozofiju i misiju kanaliziram kroz sve čega se prihvatim

2

KONCERT ĆE SE ODRŽATI 8. KOLOVOZA U PULSKOJ ARENI

Imagine Dragons na ljeto dolaze u Hrvatsku

3

ORIGINALNO I NEKONVENCIONALNO ŽANROVSKO OSTVARENJE BIZARNE ATMOSFERE

Iščekivani božićni triler “Stric” zaigrao u kinima