Mozaik
ZAJEDNIČKA MISIJA

U svemiru između Amera
i Rusa teče med i mlijeko
Objavljeno 21. rujna, 2022.
I dok Vladimir Putin počinje s, kako kaže, djelomičnom mobilizacijom 300.000 ljudi koje će poslati u rat u Ukrajini te otvoreno prijeti Europi i SAD-u, med i mlijeko teče između svemirskih agencija Rusije i SAD-a - Roscosmosa i NASA-e. Svemirske velesile Rusija i SAD poslale su u srijedu posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), u prvoj zajedničkoj misiji od ruske invazije na Ukrajinu.

Kapsulom Sojuz s kozmodroma Baikonur u kazahstanskoj stepi u Središnjoj Aziji, poletjeti kozmonauti Sergej Prokopjev i Dimitrij Petelin te astronaut NASA-e Frank Rubio. Let do ISS-a traje tri sata, a tri člana posade će na njoj provesti tri mjeseca. Prije nekoliko tjedana Rubio rekao da se radi o “jako važnoj misiji”, dodavši da je postao “dobar prijatelj”, s članovima ruske posade. Suradnju NASA-e s ruskom svemirskom agencijom Roscosmos je nazvao “dobrom i snažnom”, bez obzira na napetosti između Moskve i Washingtona. “Mislim da je važno, kada prolazimo trenutke napetosti u drugim stvarima, da ljudski let u svemir i istraživanje, strast koju dijele obje agencije, ostane svojevrsni oblik diplomacije i partnerstva, nešto što dijelimo i nastojimo zajednički postići iznimne stvari”, rekao je američki astronaut.

Rubio će postati prvi američki astronaut koji će putovati na ISS ruskom raketom Soyuz, otkako je Putin poslao vojne trupe u Ukrajinu. Rusija ističe da sankcije SAD-a i EU-a osujećuju njezine aktivnosti i razvoj u području svemira, uključujući i proizvodnju raketa, koje također imaju i vojnu primjenu. Moskva je nedavno objavila da će se, u svijetlu sukoba sa zapadnim silama, nakon 2024. povući s dugovječne Međunarodne svemirske postaje. Točan datum nije obznanila, a neki analitičari sumnjaju da će Rusija to učiniti. M.Bu./H
Možda ste propustili...

MLADA SLAVONSKA KANTAUTORICA IMA NOVU PJESMU

Kim Verson objavila “Božićno čudo”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MLADI GLAZBENIK NAJAVIO SVOJ PRVI ALBUM

ToMa: Ispostavilo se da je pravi trenutak da objavim nešto moje

2

SLAVNI IZRAELSKI AUTOR TVRDI

Grupa Ogenj je savršen
kandidat za Eurosong

3

UMRLA JE KIRSTIE ALLEY

Nagrađivana glumica i voljena komičarka