Mozaik
GLAZBENI SASTAV OBRADIO ČETIRI POZNATA HITA SLAVNE GRUPE

“Magnificent 4”:
Ženska klapa Luka otpjevala
medley pjesama Queena
Objavljeno 20. rujna, 2022.

Klapa Luka glazbeni je sastav koji je u svojoj, više od 37 godina dugoj, karijeri eksperimentirao s brojnim izazovima. Tradicionalno a capella višeglasja, ova se vokalna grupa bogatih i zrelih ženskih glasova nametnula diljem Hrvatske i inozemstva brojnim koncertima i osebujnim interpretacijama. Iako tradicionalna kao i svaka druga klapa, Luka se u svom djelovanju okušala u brojnim glazbenim izričajima, vodeći se znatiželjom i izazovom. Odrastajući u rock-generacijama, posegnule su tako i za skladbama jednog od najmoćnijih pop-rock sastava svijeta - grupe Queen.

- Ideja o svojevrsnom potpuriju poznatih skladbi na engleskom jeziku rodila se još u veljači 2019. godine. Potaknuta glazbenim trendovima, članica klape Sandra Damijanić predložila je upravo Queen. Na prvu smo svi bili oduševljeni tom zamisli jer nam njihovo višeglasje gotovo savršeno odgovara. Uz to smo i fanovi Queena, a posebice Freddiejeva lika i djela. U to vrijeme film "Bohemian Rhapsody" bio je hit, a sam Freddie jednom je istaknuo: "Ja neću biti rock-zvijezda! Ja ću biti legenda", pa smo se jednoglasno odlučili ovjekovječiti njegovu legendu. Na naš način - poručuju iz Klape.

 Medley naziva "Queen - Magnificent 4" objedinjuje hitove "Bohemian Rhapsody", "The Show Must Go On", "We Are The Champions" i "Somebody To Love". Nastao je pod voditeljskom palicom poznatog vokala, skladatelja, aranžera te umjetničkog voditelja Klape Luka - Andreja Babića, koji je pripremio bogate višeglasne aranžmane četiriju odabranih skladbi.

- Tu se ne radi o klapskoj formi, već jednostavno o pjevanju u više glasova, što je svakoj klapi ili zboru prirodno izvođenje. Ono što je kuriozitet ovog potpurija - partiture su raspisane u identičnom tonalitetu i ritmu kako ih izvodi i Queen. Andrej je ulogu solista dijelio doslovce svim članicama klape, u konstantom isprepletanju tijekom sve četiri skladbe. U prijevodu, solističku dionicu naizmjence su pjevale različite pjevačice te se nadovezivale i izmjenjivale čak i u kraćim frazama. Naravno, najveći obol u ulozi lead vokala dala je naša prva sopranistica Sanja Žan. Kompletan medley počiva na pet osnovnih glasova koji se isprepleću i povremeno razdvajaju u čak sedam glasova. Kako bi jedna naša kolegica rekla: "Skoro da mi svaka glasnica pjeva svoju dionicu" - govore iz Klape Luka. T.K.

Tanja Kvorka
POTVRDILE NADIMAK KRALJICE KLAPSKE SCENE
Na poziv producenta Ivana Popeskića, uključili su se kasnije i poznati instrumentalisti Ivan Pešut na gitari, Henry Radanović na bas gitari i Marko Lazzarich na bubnjevima te s Popeskićem na klavijaturama zaokružili priču o Queen - Magnificent 4, dajući svoj obol izvedbi s instrumentalnom pratnjom. Video izdanje za obje verzije - a capella te instrumentalnu pratnju, pripremio je mladi talentirani redatelj Dinko Čvorić - Doringo koji potpisuje scenarij, snimanje, montažu i režiju. Kraljice klapske scene, nadimak koji im je nadjenut tijekom godina, dobio je sada i pravu potvrdu naziva - Queen(s). Medley se može poslušati na YouTube kanalu Dallas Recordsa.

Možda ste propustili...

EKSKLUZIVNI KONCERT BRITANSKOG ELEKTRONSKOG SASTAVA U ZAGREBU

Morcheeba nastupa u Boćarskom domu 4. studenoga

FESTIVAL EKSPERIMENTALNOG FILMA I VIDEA 25 FPS

Filmove koji mijene propituju kroz odnos rada i dokolice te opraštanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAVRŠEN SAN SEBASTIAN FILM FESTIVAL

Pobjeda filmu “Rog od raži” o povezanosti s prirodom

2

ZBOG HOLIVUDSKOG ŠTRAJKA NEDOSTAJE PREMIJERA NOVIH NASLOVA

Beyoncein film o turneji u kinima

3

ZBOG PORASTA TEMPERATURE VODE

Više od 100 dupina
uginulo je u Amazoniji