TvObzor
KRALJICA ELIZABETA II. OSTAVILA JE NEIZBRISIV TRAG

Neizostavan dio pop-kulture stoljeća u kojemu je vladala
Objavljeno 16. rujna, 2022.
Iako ne uvijek u afirmativnom smislu, prisutna je u svim oblicima umjetnosti i česta je inspiracija

Od singla Sex Pistolsa preko "Simpsona" i Andyja Warhola do hvaljene serije "Kruna", epizodne uloge kraljice Elizabete u pop-kulturi bile su česte i često nezaboravne. U nekim je ulogama prikazana s puno ljubavi, druge su bile neprijateljske, ali je neizbrisiv imidž Kraljice u umjetnosti, glazbi i filmu učvrstio njezin status jedne od najprepoznatljivijih osoba na svijetu.S njezinim očima i ustima prekrivenima kolažima od riječi, naslovnica singla Sex Pistolsa iz 1977. "God Save The Queen" među legendarnijim je slikama punk pokreta, ali i Elizabete II. Umjetnik Jamie Reid napravio je i verziju koja prikazuje Kraljicu sa "zihericom" probodenom kroz usta i simbolima nacističke svastike na očima. I sama pjesma, u kojoj se Kraljicu naziva neljudskim bićem, a njezin režim fašističkim, izazvala je skandal. BBC je zabranio njezino emitiranje.

Pjesme, slike, crtići


Pjesama o Kraljici bilo je još. Nježna skladba "Her Majesty" Beatlesa iz 1969. u kontrastu je s "Elizabeth My Dear" na debitantskom albumu The Stone Roses iz 1989., na kojemu su objavili da neće posustati dok ona ne izgubi prijestolje. "The Queen Is Dead", naslovna je pjesma s hit-albuma The Smithsa iz 1986. Pjevač i autor stihova Morrissey bunio se tada, a i godinama kasnije protiv medijske fascinacije kraljevskom obitelji koju je smatrao bezvrijednom.

- Sama ideja o monarhiji i engleskoj kraljici potencira se i čini je korisnijom nego što stvarno jest. Cijela stvar izgleda kao šala. Odvratna šala - rekao je Morrissey za časopis NME.

Kraljicu su slikali i fotografirali brojni umjetnici, uključujući Cecila Beatona, Luciana Freuda i Annie Leibovitz, prikazujući je u punoj kraljevskoj raskoši, na poslu ili s obitelji. No malo ih je zaokupilo maštu javnosti kao tehnikolor Andyja Warhola, u okviru serije o kraljicama iz 1985. godine. Warhol je koristio službenu fotografiju koju je prilagodio nizom boja i stilova - postupak koji se također koristio za slavni prikaz Marilyn Monroe.

Prepoznatljiva po izgovoru i odjeći žarkih boja, kraljica je često prikazivana u crtanim filmovima, televizijskim emisijama i filmovima. Nekoliko puta pojavila se u kultnoj američkoj seriji "Simpsonovi", pa tako i u epizodi u kojoj se glavni lik Homer zabio u njezinu zlatnu kočiju u Buckinghamskoj palači.

Lik Kraljice pojavio se i u britanskoj satiričnoj lutkarskoj predstavi "Pljunuta slika" i u dječjem televizijskom hitu "Peppa praščić", gdje je skakala po blatnim lokvama. Njezin se lik pojavio i u filmovima "Malci", "Austin Powers: Goldmember" i "Goli pištolj" među mnogim drugima. U nekima od njih glumila ju je Jeannette Charles, njezina najpoznatija britanska dvojnica.

Kraljica nije davala intervjue i nikada nije iznosila detalje o svojim najprivatnijim trenutcima. Ali bilo je mnogo kinematografskih prikaza života za koji se pretpostavljalo da je vodila iza vrata palače. Prikazani su u filmovima, predstavama i televizijskim programima, a sve je pomoglo u oblikovanju percepcije javnosti o kraljevskoj obitelji. Prikazana je kao dijete u Oscarom nagrađenom filmu "Kraljev govor", posvećena naporima njezina oca, kralja Đure VI., da prevlada mucanje. Helen Mirren utjelovila je kraljicu u "Kraljici", suočenu s bijesom javnosti nakon smrti bivše snahe, princeze Diane 1997.

Jedna od najutjecajnijih je Netflixova visokobudžetna televizijska serija "Kruna", koja je do u detalj ispričala priču o Kraljici i njezinu suprugu Philipu prije nego što je zasjela na prijestolje, upotpunjenu obiteljskim svađama, skandalima i političkim krizama.

Olimpijski skeč


Nakon godina korištenja i zlouporabe njezina lika, Kraljica se 2012. osobno pojavila na filmskom platnu u skeču za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Londonu. Snimljena je okružena svojim voljenim korgijima u Buckinghamskoj palači dok po nju dolazi besprijekorno odjeveni Daniel Craig kao James Bond. "Dobra večer, gospodine Bond", rekla je prije nego što su se uputili u helikopter, preletjeli preko Londona i zatim se padobranom spustili na stadion, no taj dio je ipak bio filmska fikcija.

Godine 2016. također je bila u videu sa svojim unukom, princom Harryjem, u kojemu se pojavio i bivši američki predsjednik Barack Obama kako bi promovirali sportsko natjecanje veterana Invictus Games. Jedno od njezinih posljednjih pojavljivanja bilo je s popularnim animiranim dječjim televizijskim likom, medvjedićem Paddingtonom, na proslavi njezina platinasta jubileja u lipnju. U kratkom videu razmijenili su informacije o ljubavi prema sendvičima s marmeladom i u ritmu pjesme Queena "We Will Rock You" udaranjem žličica o šalice otvorili zvjezdani pop-koncert. H
Možda ste propustili...

RADNJA JE SMJEŠTENA U 1953., U ENGLESKU GROFOVIJU CAMBRIDGESHIRE

Uzbudljiva i šarmantna serija “Grantchester” premijerno na kanalu Epic Drama

UZ NOVE PJESME BEND ĆE PROJURITI KROZ ČITAV REPERTOAR

Zabranjeno pušenje 1. listopada u Hala Parku promovira aktualni album

DEVETNAESTA SEZONA LEGENDARNE KRIMINALISTIČKE SERIJE

”Navy CIS” vraća se sa sasvim novim i izuzetno napetim zapletima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana