Svijet
POSLJEDNJI SOVJETSKI VOĐA I MILJENIK ZAPADA

"Skroman" ispraćaj Gorbačova bez državnih počasti, Putina i zapadnih lidera
Objavljeno 3. rujna, 2022.

Mihail Gorbačov, posljednji sovjetski vođa i miljenik zapada koji je doživio propast svih reformi koje je zagovarao u svojoj domovini, bit će pokopan u subotu bez državnih počasti i bez prisutnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina te zapadnih lidera.

Gorbačov je postao heroj na zapadu jer je pomogao okončati Hladni rat, omogućio je ponovno ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke i sklopio ugovor o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Državama.

No nije uspio spriječiti raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine. To, kao i ekonomski kaos koji je uzrokovala njegova "perestrojka", mnogi mu Rusi nisu mogli oprostiti.

Preminuo je u utorak u 92. godini, a Moskovljani će moći obići njegov lijes u impozantnoj Dvorani stupova, nadomak Kremlja, gdje su oplakivani bivši sovjetski čelnici.

Nije iznenađujuće što je Putin, dugogodišnji časnik KGB-a koji je raspad Sovjetskog Saveza nazvao "geopolitičkom katastrofom", uskratio Gorbačovu državne počasti i rekao da je previše zauzet da bi prisustvovao pogrebu.

"Skroman" ispraćaj

Mnogi zapadni šefovi država i vlada u normalnim okolnostima bi bili prisutni, ali sada se drže podalje zbog ponora u odnosima između istoka i zapada nakon Putinove invazije na Ukrajinu u veljači.

Odlazećem britanskom premijeru Borisu Johnsonu i dvoje njegovih potencijalnih nasljednika zabranjen je ulazak u Rusiju. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da nije dobio pozivnicu, a njegova prethodnica Angela Merkel neće doći zbog ozljede koljena.

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona predstavljat će Pierre Levy, francuski veleposlanik u Rusiji.

Njemački veleposlanik Geza Andreas von Geyr pozitivan je na koronavirus pa će doći njegov zamjenik.

Američki veleposlanik u Rusiji John Sullivan trebao bi prisustvovati ispraćaju, piše dpa.

Gorbačovljeva kći Irina najavila je da će pogreb biti skroman. Rusi će od 9 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu moći obilaziti otvoreni lijes dobitnika Nobelove nagrade. Gorbačov će imati počasnu vojnu stražu - jedan "element" državne počasti kako je naveo Kremlj.

To je minimalno u odnosu na nacionalni dan žalosti i državni pogreb u glavnoj moskovskoj katedrali koji je 2007. godine priređen bivšem ruskom predsjedniku Borisu Jeljcinu. On je bio ključan u potiskivanju Gorbačova dok se Sovjetski Savez raspadao, a kasnije je osobno izabrao Putina za svog nasljednika.

Ipak, Gorbačov će poput Jeljcina biti pokopan na moskovskom groblju Novodeviči, uz svoju voljenu suprugu Raisu koja je umrla prije 23 godine.

Ruska invazija na Ukrajinu vjerojatno je bila posljednji čavao u lijes Gorbačovljeve ostavštine. Rat u Ukrajini ga je "šokirao i zbunjivao" posljednjih mjeseci života, rekao je Gorbačovljev dugogodišnji prevoditelj i pomoćnik.

(Hina)

Možda ste propustili...

GOVOR MRŽNJE NA INTERNETU

Žene su glavne mete

POZVAO NA ISKRENOST O STANJU U UKRAJINI

Kličko: Zelenskij plaća za greške