Novosti
TEŠKI DANI U VARTEKSU

Račun tvrtke blokiran, radnici odbijaju raditi
Objavljeno 19. kolovoza, 2022.
Varaždinska tekstilna kompanija Varteks upravo proživljava svoje najteže dane, nakon što su joj Porezna uprava i Grad Varaždin blokirali račun radi naplate potraživanja, a dio proizvodnje stoji jer je dio radnika odbio raditi dok ne vide kako će im biti isplaćena iduća plaća. Potvrdila je to za Hinu predsjednica Radničkog vijeća Božica Čiček Mutavdžić, napomenuvši da ne radi Poslovno područje Proizvodnja.

"Radnici su se vratili s kolektivnog godišnjeg odmora 17. kolovoza, ali nisu počeli s radom zbog blokada Porezne uprave i Grada Varaždina. Plaća za lipanj isplaćena je 18. srpnja, dok isplata plaće za srpanj dospijeva 26. kolovoza. Radnici nisu htjeli raditi s obzirom na to da im nitko u kompaniji nije mogao obećati da će plaća, zbog blokade, biti isplaćena na vrijeme", kazala je Čiček Mutavdžić. Kako je dodala, zatražili su da se radnicima produži godišnji odmor do 22. kolovoza. Radnici iz ostalih sektora rade. Čiček Mutavdžić navodi da je u međuvremenu riješen dio duga prema Poreznoj upravi i Gradu Varaždinu, zbog čega se očekuje deblokada računa.

Naime, Gradu Varaždinu upućen je dopis u kojem se predlaže deblokada računa, dok se tvrtka obvezuje svaki dan uplaćivati iznos od 20 tisuća kuna kako bi se taj dug konstantno smanjivao. Čiček Mutavdžić ističe da je deblokada računa nužna kako bi se radnicima mogla isplatiti plaća.

No, tu problemi za Varteks ne prestaju, budući da ovih dana traju intenzivni pregovori vjerovnika oko raspodjele sredstava koja bi se dobila eventualnom prodajom zemljišta Kauflandu. "Održan je sastanak sa svim založnim vjerovnicima i svi su pokazali dobru volju, nitko nije za to da se tvrtka baci u stečaj, ali isto tako još nije postignut nikakav dogovor. Čekamo da se vjerovnici dogovore oko raspodjele novca od prodaje zemljišta", navela je predsjednica Radničkog vijeća.

Uvjerena je da izlaza za Varteks ima, budući da postoji interes za kupnju i drugih nekretnina. Tvrtka raspolaže s još neaktivne imovine čija bi prodaja bitno popravila financijsku situaciju kompanije. No, naglašava kako je vremena sve manje. "Ako banke i založni vjerovnici neće brzo djelovati, odnosno ako se ne dogovore te Varteks završi u stečaju, svi će biti na gubitku. Osim toga, propada i strateški projekt koji je donijela Vlada - ‘Varteks kvart – urbana regeneracija‘", upozorava Čiček Mutavdžić.

Kako ističe, Varteks bilježi povećanje prihoda u maloprodaji u odnosu na 2019. Napominje kako su proizvodni kapaciteti popunjeni do kraja godine te da postoji interes svjetskih brendova za suradnju. No, upozorava Čiček, ako se ne riješi pitanje deblokade računa i isplate plaća radnicima, sve pada u vodu. "Ako se vjerovnici ne dogovore, a mi u ponedjeljak moramo imati odgovore za naše radnike, očekujemo da oni neće početi raditi iz straha da neće dobiti plaću. Mogući su svakakvi scenariji - od prosvjeda, štrajka, pa do stečaja", kaže predsjednica Radničkog vijeća. Varteks trenutačno ima 850 zaposlenika. H
Traju pregovori vjerovnika oko raspodjele sredstava koja bi se dobila eventualnom prodajom zemljišta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRŽIŠTE NEKRETNINA U 2021.

Lani je prodano nekretnina za 60 milijardi kuna

2

SAVJET O POPISU

Upozoravali na netočne rezultate

3

NISU PRISTALI NA VLADINU PONUDU

Sindikati bi povišicu 8 %