Novosti
ŠTO SE NA DNU RIJEKE DESETLJEĆIMA SKRIVALO

Nizak vodostaj Drave otkrio bombu iz 2. svjetskog rata
Objavljeno 19. kolovoza, 2022.
Avionsku bombu američke proizvodnje u četvrtak prijepodne na dnu Drave otkrio je Osječanin šetajući lijevom obalom, u Podravlju, nasuprot osječkom KBC-u. "Vidio sam kako iz vode viri predmet sličan amfori, no kada sam mu se približio shvatio sam da je predmet od metala i da ga je hrđa dobro nagrizla", kaže nam Osječanin koji gotovo svakoga dana pješači uz Dravu i svjedoči brojnim otkrićima zbog njezinog ekstremno niskog vodostaja. Tvrdi kako je predmet bio 20 centimetara pod vodom i da je tek dolaskom do njega primijetio da ima dva rukohvata. "Bila je to velika avionska bomba. Počeo sam ispirati pijesak oko nje ne dirajući ništa, sve dok nisam vidio da su i prednji i stražnji upaljač korodirali i nestali pod utjecajem hrđe i vode. Shvatio sam da je bez upaljača bezopasna", prepričava naš sugrađanin koji je tada pozvao policiju.

Policajci su prvo osigurali okolno područje od šetača, a nakon toga stručnjak za protueksplozivne naprave bombu u vodi je uspravio i detaljno pregledao. Nalaznik bombe kaže kako je iz razgovora policajaca shvatio da je riječ o avionskoj bombi američke proizvodnje koja potječe iz 2. svjetskog rata.

"Vjerojatno su saveznici avionima bombardirali mostove kako bi usporili povlačenje nacista s istočnog fronta, a ova nije eksplodirala i ostala je u Dravi 80-ak godina", objašnjava Osječanin, koji pretpostavlja da će ju policija odnijeti na sigurnije mjesto gdje će ju i uništiti. Naš sugovornik dodaje kako nizak vodostaj Drave otkriva mnoge stvari koje su desetljećima neprimjetne ležale na dnu rijeke. "Šteta da se nitko ozbiljno ne pozabavi ovim stvarima", komentira ovaj Osječanin, jer sada imaju prilike istražiti dno korita rijeke. "Do prije tjedan dana iz rijeke su virili ostaci dva drvena broda, a sada ih je devet, i bilo bi zanimljivo da povjesničari i arheolozi to istraže kada im se pruža tako dobra prilika. Sigurno se tu može pronaći i nešto što bi bilo zanimljivo za povijest našeg grada, nešto što bi dalo odgovore i objašnjenja za neke stvari iz ranijeg razdoblja grada na Dravi", zaključuje.

Prema podacima Državnog hidrometereološkog zavoda, u četvrtak je vodostaj Drave u Osijeku iznosio minus 168 centimetara. T.Prusina
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRŽIŠTE NEKRETNINA U 2021.

Lani je prodano nekretnina za 60 milijardi kuna

2

SAVJET O POPISU

Upozoravali na netočne rezultate

3

NISU PRISTALI NA VLADINU PONUDU

Sindikati bi povišicu 8 %