Mozaik
28. SARAJEVO FILM FESTIVAL

Premijera ukrajinske ratne drame “Klondike”
Objavljeno 19. kolovoza, 2022.
Održana je i specijalna projekcija francuskog filma “Braća” u režiji Isild Le Besco te Masterclass s Jessejem Eisenbergom

Regionalnom premijerom filma "Klondike" ukrajinske redateljice Maryne Er Gorbach u Narodnom pozorištu Sarajevo nastavljen je Natjecateljski program - igrani film 28. Sarajevo Film Festivala, prenosi Dnevnik.hr.Radnja filma vraća nas u srpanj 2014. Irka i Tolik, koji uskoro očekuju rođenje djeteta, žive kraj Donecka, oko kojeg su se vodile borbe u prvim danima rata u Donbasu. Njihovo nervozno iščekivanje rođenja prvoga djeteta nasilno prekida rastuća napetost zbog rušenja aviona MH17 nedaleko od njihova sela.

Plava ptica


Olupina srušenog aviona i povorka ožalošćenih koji dolaze posjetiti mjesto nesreće naglašavaju nadrealnu traumatičnost trenutka. Dok Tolikovi prijatelji separatisti očekuju da se on pridruži njihovim naporima, Irkin brat je bijesan jer sumnja da je njih dvoje izdalo Ukrajinu. Irka odbija biti evakuirana, čak i nakon što vojska okupira selo, te pokušava pomiriti svoga brata i svoga muža tako što ih zamoli da zajedno renoviraju njihovu bombardiranu kuću. U filmu glume Oksana Cherkashyna, Sergiy Shadrin, Oleg Scherbina, Oleg Shevchuk, Artur Aramyan i Evgenij Efremov.

U Narodnom pozorištu održana je i specijalna projekcija filma "Braća" francuske redateljice Isild Le Besco. Nekada davno u udaljenom kraljevstvu živjela je plava ptica obdarena brojnim moćima koje su osvjetljavale i štitile kraljevstvo i sve njegove stanovnike. U tom kraljevstvu je, sa svojom majkom, živjelo šest dječaka. Majka je naporno radila da prehrani svoje sinove, koji su bili nemarni i neposlušni. Kada dječaci probude šumsku zvijer, ona razjareno baca kletvu na njihovo selo. Njihova majka iznenadno nestaje, a dječaci ostaju sami, da se poprave i isprave svoje pogreške. Dječaci kreću u potragu za plavom pticom u nadi da u kraljevstvu ponovo uspostave mir i spokoj te pronađu svoju mamu. U ulogama su Isild Le Besco, Ulysse Le Besco, Solon Le Besco, Mathieu Pezon, Mathis Vachée, Joris Vachée, Elie Frick, Jules Daudanne, Hamza Nijemcević, Nedim Nijemcević, Danis Fejzić i Sanjin Istrefi.

Šest sedmica


Američki glumac Jesse Eisenberg, počasni gost 28. Sarajevo Film Festivala, još je u Sarajevu, uživa, kako je i sam rekao, na najdražem mu mjestu na svijetu, a jučer je održao svoj Masterclass. Na programu je bio i razgovor s Jasmilom Žbanić, dok je susret s Paulom Schraderom otkazan zbog toga što je redatelj spriječen doći u Sarajevo uslijed iznenadnih zdravstvenih smetnji.

U sklopu programa Open air 28. Sarajevo Film Festivala prikazan je film "Tori i Lokita", Jean-Pierrea Dardennea i Luca Dardennea. U filmu glumi i Alban Ukaj, koji je prije projekcije pozdravio publiku u Ljetnom kinu Coca-Cola. Iz Natjecateljskog programa - igrani film izdvajamo "Šest sedmica" Noémi Veronike Szakonyi, a u Ljetnom kinu Coca-Cola održana je projekcija filma "Good Luck to You, Leo Grande", redateljice Sophie Hyde. U sklopu programa U fokusu mogao se pogledati film hrvatske manjinske koprodukcije, "Vizija leptira", koji je režirao ukrajinski redatelj Maksym Nakonechnyi, a među ostalima producirala i hrvatska producentica Anita Juka.

Detaljan program i sve informacije možete pronaći na službenoj stranici www.sff.ba, kao i na društvenim mrežama festivala. Ovogodišnji Sarajevo Film Festival održava se do 19. kolovoza.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

JOSIP ŽUVAN REDATELJ FILMA “GARBURA”

Priča je miks svega onoga čega se sjećam iz djetinjstva

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH HRVATSKIH KANTAUTORA NOVE GENERACIJE

J. R. August se vraća u Vintage

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MELKIOR BAŠIĆ, ČLAN ŽIRIJA U “MASTECHEFU”

Živim svoj život kao i prije

2

MARKO DJEŠKA SVESTRANI OSJEČKI UMJETNIK O SVOM STRIPU I FILMU

Nove informacijske tehnologije unaprjeđuju vizualnu umjetnost

3

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA STIŽE 24. STUDENOGA

Valentino nakon 20 godina ponovno nastupa u Zagrebu