Dome slatki dome
DIZAJN

Plava, siva i bež boja opuštaju
Objavljeno 18. kolovoza, 2022.
Pretvorite svoju spavaću sobu u ležeran prostor u kojem ćete se moći opustiti

Iako namijenjena odmoru i opuštanju, spavaća je soba često prostor krutih pravila u uređenju, bez previše ležernosti. Trendovi koje nam nameće milanski sajam namještaja potpuno su suprotni, jer ovaj je prostor oslobođen pravila, asimetričan je i prepun boja.Krevet


Krevet kao najdominantniji element u prostoru, birajte u skladu s funkcionalnim potrebama. U trendu su kreveti na nogicama i niskim, zaobljenim uzglavljem, koji će pridonijeti ležernom ugođaju sobe. Ipak, nedostatak prostora često zahtijeva dodatni spremišni prostor, pa su kreveti s kutijama za odlaganje čest odabir. U ovakvim opcijama odaberite uzglavlje koje će svojim dizajnom privlačiti pozornost.

Osim dekorativnih tkanina, u boji mogu biti zidovi, ali i sami elementi namještaja, poput komoda, noćnih ormarića i kreveta. Ono što je bitno za postizanje ležernog ugođaja to je kombinacija elemenata namještaja u različitim bojama. Svaki će postati izražajan, a igra boja i oblika stvorit će sasvim novi ambijent. Kada ih obogatite dekorativnim predmetima, cijela će priča dobiti osobnost. Budite ležerni u odabiru detalja i ne opterećujte se njihovom funkcijom, kao ni pozicijom na kojoj će stajati. Što je pozicija neobičnija, efekt ležernosti je bolji.

Zidove dekorirajte slikama ili fotografijama, ali se potrudite da je njihova pozicija uočljiva - iznad ili pokraj kreveta, u pravilnom, ili neobičnom rasporedu. Za konačan odabir pomoći će vam i pozicija noćnih ormarića. Pravilo je da su asimetrični u odnosu na krevet te međusobno različiti oblikom ili bojom.

Lampe


Isto pravilo vrijedi i za rasvjetna tijela. Kombinirajte jednu stolnu lampu s visilicom ili samostojećom lampom, ako vam je potrebno više svjetla. U protivnom jedna lampa sasvim je dovoljna. Preporučljiv je retro, ili industrijski stil za postizanje ležernog ugođaja.

Ako je prostor dovoljno velik, iskoristite stolicu kao prostor za odlaganje odjeće. Prostor dodatno dekorirajte tepisima koji mogu biti potpuno stilski različiti od cjelokupnog ugođaja. Pretvorite svoju spavaću sobu u ležeran prostor u kojem ćete moći boraviti i opustiti se i tijekom dana.
 
Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.
Kombinacije
Neovisno o dizajnu, boje su one koje ćete najprije primijetiti u svakom prostoru, pa tako i u spavaćoj sobi. Boja lavande, maslinastozelena, topložuta, crvena ili plava, u kombinaciji sa sivim, bež ili smeđim tonovima, bitno će promijeniti ugođaj prostora. Uz ove kombinacije boja možete koristiti i uzorke poput prugastih, kariranih, pepito..., kako biste naglasili pojedine detalje.

Možda ste propustili...

STANOVANJE: VISOKOTLAČNI ČISTAČI

Priključak M22 spoja na brzu spojnicu D12

IGRA BOJA U KROŠNJAMA DRVEĆA I GRMLJA

Izborom vrsta odredite boje jesenskog ukrasnog vrta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIZAJN: KVALITETA SPAVANJA I RASPOLOŽENJE

Topli je drveni krevet idealan

2

TEST: BISSELL SPOTCLEAN PRO

Uređaj koji odlično čisti sve u domu i u automobilu

3

STANOVANJE: VISOKOTLAČNI ČISTAČI

Priključak M22 spoja na brzu spojnicu D12