Osijek
OBNOVLJENA NAJMANJA KUĆA NA GLAVNOM GRADSKOM TRGU

Novo lice kuće Mohatschy, sagrađene u 18. stoljeću
Objavljeno 13. kolovoza, 2022.
Kuća Mohatschy iz 18. stoljeća godinama je bila je ruglo u samom središtu grada. Taj nekoć biser osječke baštine, u kojemu se desetljećima nalazio brijački salon, s nezaboravnom sjedalicom za djecu u obliku konja, a zatim neko vrijeme i trgovina, propadao je na žalost svih Osječana (posebice onih kojima je u sjećanju bio drveni historicistički izlog).

Neko vrijeme skrivana reklamnim panoima, kuća Mohatschy bila je mjesto gdje su prolaznici bacali smeće. No posljednjih mjeseci svjedočili smo njezinoj obnovi, koju je sufinancirao Grad Osijek u iznosu od 398.011,60 kuna, a najzad je najmanja kuća na Trgu Ante Starčevića bljesnula u svom izvornom, prekrasnom, izdanju.

Iz Grada podsjećaju da je otvoren javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, kojim se potiče vlasnike povijesno vrijednih kuća na obnovu svojih zgrada. Vlasnicima i suvlasnicima javni je pozivom omogućeno povlačenje novca od spomeničke rente, što im znatno olakšava obnovu zgrada koje su pod zaštitom konzervatora te čija obnova iziskuje velika financijska ulaganja.

- U 2022. zaključeno je još sedam ugovora o obnovi, pa je očekivano da će u novom ruhu zasjati i zgrade na sljedećim adresama: Šetalište Petra Preradovića 5, Cvjetkova 39, Franje Krežme 20, Lorenza Jaegera 4, Zagrebačka 9, Bartula Kašića 66 i Dobriše Cesarića 1. Njihovu obnovu Grad Osijek sufinancirat će s 1,35 milijuna kuna. Obnova kulturnih dobara sufinancira se sukladno s Listom projekata obnove, a broj projekata obnove koji se sufinancira ovisi o raspoloživim proračunskim sredstvima. Ove je godine za rekonstrukciju pročelja i krovišta povijesno vrijednih zgrada osigurano 1,9 milijuna kuna. Nakon što vlasnik podnese prijavu, obavlja se bodovanje, ovisno o tome je li zgrada pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, kakvo je građevinsko stanje pročelja i krova te kojoj zoni kulturno-povijesne cjeline pripada - kažu iz Grada.

O broju bodova ovisi iznos sufinanciranja. Bod vrijedi 19.999,96 kuna, a Grad po projektu sufinancira najviše do 499.999 kuna. Podnositelj prijave predlaže projekt obnove, koji mora biti cjelovit i obuhvaćati obnovu svih pročelja i/ili obnovu krova građevine. Prijave se dostavljaju Gradu Osijeku zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom na adresu: Grad Osijek, Kuhačeva 9, Osijek, s naznakom "Otvoreni javni poziv – Projekt obnove kulturnih dobara na području grada Osijeka". N.Kučar
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA USLUGA DENTALNI CENTAR KOVAČ POČINJE S RADOM

Objedinili smo stomatološke usluge za dobrobit pacijenta

2

KROZ ŠKOLU BUDUĆNOSTI DO KVALITETNIJEG OBRAZOVANJA

Program kreiran u suradnji sa
stručnjacima za potrebe tržišta rada

3

DAN GRADSKE ČETVRTI TVRĐA I GOD SV. MIHOVILA

U godinu dana odrađene su velike investicije u Istarskoj ulici, na Vijencu....