Mozaik
ISTRAŽIVANJE NA JADRANU

Otvoreni požari utječu na morski ekosustav
Objavljeno 13. kolovoza, 2022.
Zbog važnosti za sredozemno obalno područje, znanstvenici su posebnu pozornost posvetili požarima obalnog područja

Najnovije istraživanje multidisciplinarnoga tima znanstvenika pokazuje kako otvoreni požari snažno utječu na atmosferske koncentracije spojeva dušika i njihovog taloženja u površinskom mikrosloju mora, priopćio je Institut Ruđer Bošković (IRB).S obzirom na to da su soli dušika i fosfora važne hranjive tvari u morskom ekosustavu, dobiveni podatci ključni su za daljnje praćenje utjecaja požara i koncentracija ovih spojeva na živi svijet u moru. Sanja Frka Milosavljević, voditeljica istraživanja i znanstvenica u Laboratoriju za biogeokemiju mora i atmosfere IRB-a, kaže kako rad predstavlja podatke dobivene multidisciplinarnim istraživanjima atmosferskih uzoraka i uzoraka morske površine tijekom šestomjesečnog razdoblja na obalnom području srednjeg Jadrana.

Glavni cilj ispitivanja, napomenula je, bio je procijeniti dosege vremenske promjenjivosti atmosferskih koncentracija i tokova taloženja anorganskih soli dušika i fosfora kao hranjivih tvari za morski sustav i steći uvid u njihov utjecaj na prirodu obogaćenja granice faza more-atmosfera organskom tvari na obalnom području srednjeg Jadrana. Zbog važnosti za cijelo sredozemno obalno područje, znanstvenici su posebnu pozornost posvetili epizodama otvorenih požara obalnog područja, naglasila je, dodavši kako je srednji Jadran trajno izložen visokom riziku od požara te ima dugu povijest ekstremnih šumskih požara.

‘‘Rezultati naše studije ukazuju da dušikove soli, koje se iz atmosfere talože na obalno područje srednjeg Jadrana tijekom intenzivnih požara mogu biti odgovorne za do 11 posto primarne proizvodnje", istaknula je doktorandica Andrea Milinković. H

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

SAMO DVA MJESECA NAKON ŠTO JE ZAIGRAO U KINIMA

”Meg 2: Put u dubinu” već stiže na streaming

”PLAVI SVEMIR” U OSIJEKU

Nastupilo više od 150 osječkih glazbenika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana