Svijet
SVE UPUĆUJE DA DOGOVORA U BIH NEĆE BITI

Raste pritisak na Schmidta, rok za dogovor pred istekom
Objavljeno 11. kolovoza, 2022.
Fahrudin Radončić (SBB) kaže da napadima žele sakriti svoju nesposobnost

Rok za dogovor političkih stranaka u BiH o izmjenama izbornog zakona, koji je postavio visoki predstavnik Christian Schmidt, ubrzano se približava, ali bez naznaka da bi on mogao biti postignut, no zato ponovno pojačavaju bošnjački pritisci čiji je cilj spriječiti intervenciju OHR-a.Sam Schmidt, koji je potkraj srpnja nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona usmjerene na sprječavanje jezika mržnje i zloporabe javnih resursa u izbornoj kampanji, ostavio je stranačkim liderima rok do sredine rujna za eventualni dogovor o mehanizmima koji bi osigurali deblokadu uspostave vlasti nakon izbora zakazanih za 2. listopada. Najvažniji dio tog dogovora trebao bi biti način delegiranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH, odnosno provedba presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, na čemu inzistiraju hrvatske stranke. Schmidtov plan da to riješi posebnom odlukom nakon što su propali svi dosadašnji međustranački pregovori privremeno su zaustavili prošlomjesečni prosvjedi i silovita javna kampanja koju su orkestrirale bošnjačke i neke građanske stranke, tvrdeći kako se pokušava uvesti nova diskriminacija građana u izbornom procesu.

Kako se približava rok za eventualni novi dogovor, takva se kampanja opet pojačava. U tome je najglasnija Demokratska fronta (DF) Željka Komšića koji je ustvrdio kako visoki predstavnik sada traži bilo kakav izgovor da bi nametnuo diskriminirajuće izmjene izbornog zakona te da postupa prema željama iz Zagreba. Visoki predstavnik ovog je tjedna posebnim pismom od predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare i dvoje njegovih dopredsjednika zatražio da odmah imenuju nedostajuće suce entitetskog Ustavnog suda. Čavara (HDZ BiH) koji je ranije označen odgovornim za blokiranje tog procesa i zbog toga dobio sankcije SAD-a, sada je pred ultimatumom da odmah riješi problem, jer je imenovanje ustavnih sudaca preduvjet da bi funkcionirala buduća zakonodavna vlast. Kada Dom naroda neki zakon ili odluku proglasi štetnim po vitalni nacionalni interes nekog naroda, o tome odlučuje posebno vijeće pri Ustavnom sudu, a njega nema već godinama, jer nema potrebne sudačke kvote. Bilo koji klub naroda tako sada može beskonačno blokirati usvajanje bilo kakvog zakona ili odluke. No Schmidtovo nastojanje da se taj vrlo očit problem riješi, za Komšića je tek “smiješan” i u funkciji pribavljanja izlike za nametanje “diskriminirajućih rješenja”.

Čelnik vladajućeg SDA Bakir Izetbegović odmah se pridružio Komšiću i najavio da će se oni, zajedno s DF-om, nastaviti boriti protiv rješenja koje bi donio Schmidt, a bilo bi na tragu zahtjeva hrvatskih stranaka da županije u Domu naroda budu zastupljene proporcionalno broju pripadnika nekog naroda koji u njima živi. “Ovo zadnje što je OHR predložio definitivno bi HDZ-u dalo mehanizme i blokade da zaustavi što god želi”, rekao je Izetbegović u utorak u Goraždu, dodajući kako to “nije prošlo i nikada neće proći”. A njegova bliska suradnica i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković prije toga je prosvjedovala kod ministarstva vanjskih poslova Izraela, jer je ta zemlja preko svog veleposlanstva za BiH objavila kako podupire zahtjeve koje traže i hrvatske stranke. Tim napadima na Izrael u srijedu se pridružio i kandidat ujedinjene oporbe za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirević, koji je poručio da ni eventualna nova vlast neće nikada pristati na izmjene izbornog zakona kakve želi HDZ.

Demarš Bisere Turković odmah je osudio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a zamjenik ministrice Josip Brkić ogradio se poručivši Izraelcima da je zastupala interese jedne stranke. Glas upozorenja stigao je od Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB), koji je upozorio kako se Bošnjaci upuštaju u sukob ne samo s Izraelom, nego i s cijelom međunarodnom zajednicom, a općim medijskim napadima žele sakriti vlastitu političku i diplomatsku nesposobnost, što je sve posljedica vladavine Izetbegovića i Komšića. “OHR može donijeti odluku protiv koje ćemo moći reći stotine argumenata. Ali mnogo gora bila bi odluka da OHR napusti BiH, a s njima i EUFOR. Sukob - sami protiv svih - bez snažne potpore Washingtona, Bruxellesa i drugih centara moći, učinio bi nas veoma ranjivima pred velikodržavnim aspiracijama prema BiH”, kaže Radončić.

Zaključio je i da Bošnjaci moraju biti odgovorni prema rješavanju zahtjeva Hrvata, jer u protivnom riskiraju izgubiti i potporu Katoličke Crkve kao moćnog svjetskog faktora.

Dijana Stanić Rešicki
Pero Maldini politički analitičar

TU NISAM OPTIMIST, ČUDA SE DOGAĐAJU, ALI VRLO RIJETKO

Teško je prognozirati što će Schmidt napraviti nakon isteka roka za dogovor stranaka. No, s obzirom na dosadašnja iskustva, nema osnova za optimizam i bitne promjene. Jer i ovo što je dosad pokušao napraviti, a što ne rješava bit cijelog problema, napravio je, rekao bih, pod utjecajem EU-a, nakon inzistiranja Hrvata na pravednijem rješenju. No, to očito nije obvezujuće onako kako bismo željeli. Pa je napravio nešto, da ne bude - ništa. I odmah se stvorio veliki prosvjed koji je organizirao SDA, na temelju čega je reterirao i zadržao se na minimalnoj promjeni, pokušavajući kupiti vrijeme, ne bi li napravio neki kompromis i sve donekle zadovoljio. Stranke se gotovo sigurno neće dogovoriti, bez obzira na tihu diplomaciju. Čuda se događaju, ali vrlo rijetko. A povijest nam je pokazala da ako netko ide majorizirati sebe na račun drugoga, tko god to bio, tu nema pobjednika. Za očekivati je da će se stvari prije zaoštriti, no što će se oni dogovoriti ili Schmidt donijeti neku odluku kakvu žele Hrvati. Nisam optimist i bojim se da to klizi prema većim podjelama i sukobima.

SVAĐA IRANACA I IZRAELACA ZBOG BiH
Veleposlanstvo Irana u Bosni i Hercegovini i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj razmijenili su teške riječi i uvrede preko društvenih mreža, i to zbog aktualnih rasprava o izmjenama izbornog zakona u BiH. Nakon što je veleposlanstvo Izraela za BiH, čije je sjedište u Tirani, početkom tjedna objavilo izjavu kojom je dana potpora zahtjevima hrvatskih stranaka za promjene izbornog zakona, u srijedu su se na to na Twitteru očitovali iz veleposlanstva Irana u Sarajevu, ustvrdivši da “cionistički režim aparthejda nije kvalificiran komentirati političku sudbinu BiH”. Iz Tel Aviva i veleposlanstva još nije stigao odgovor, no zato se izraelski veleposlanik u Zagrebu Ilan Mor jasno očitovao. Postavio je pitanje je li “smiješni i opasni Mula iz Teherana” uopće pozvan suditi o bilo čemu, no nije se upuštao u rasprave o sadržaju izjave koju je objavilo veleposlanstvo Izraela za BiH.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAGEDIJA U ITALIJI

Nesreća autobusa u Veneciji: 21 mrtav, među ozlijedenima jedan Hrvat

2

OSUDA NASILJA NA KOSOVU I STRAH OD RATA:

Uvedite mjere protiv Srbije

3

PRESTIŽNO PRIZNANJE OTKRIĆIMA MAĐARICE I AMERIKANCA

Nobelova nagrada za rad na cjepivu