Svijet
PREVENTIVNI PLANOVI UŠTEDE ENERGIJE U VELIKOJ BRITANIJI

Moguća su isključivanja struje u siječnju
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
Velika Britanija izrađuje planove o organiziranom isključivanju električne energije za industriju i kućanstva tijekom zime, kada bi se niske temperature mogle poklopiti s nestašicom plina, izvijestio je Bloomberg News navodeći kao izvor ljude upoznate s planovima vlade.

Prema "razumnom scenariju najlošijeg slučaja" britanske vlade, nedostatak kapaciteta električne energije mogao bi iznositi oko šestine vršne potražnje, i to čak i nakon što su u pogon hitno stavljene elektrane na ugljen. Prema tim prognozama, zajedno s ispodprosječnim temperaturama i smanjenim uvozom električne energije iz Norveške i Francuske, Velika Britanija bi se u siječnju mogla naći u situaciji u kojoj će možda na četiri dana trebati pokrenuti hitne mjere za uštedu plina, navodi se u izvješću.

Bloombergova vijest dolazi nakon što je središnja britanska banka prošlog tjedna upozorila da je Britanija na putu dugotrajne recesije, jer dosad nezabilježeno visoke cijene energije potiču godišnju inflaciju prema 13 posto, a bilo kakav politički odgovor na to ometa utrka za izbor novog premijera 5. rujna.

Dok europske vlade nastoje smanjiti upotrebu plina i povećati zalihe nakon ruske invazije na Ukrajinu, britanska vlada podijeljena je u zaraćene tabore oko toga kako odgovoriti na potencijalnu krizu s električnom energijom. H
Možda ste propustili...