Regija
NAŠIČANIN VJEŠTIH RUKU ANTUN MENDROŠ

Izrađuje unikatne daske za rezanje i za posluživanje
Objavljeno 11. kolovoza, 2022.
NAŠICEDaska za rezanje nezaobilazan je dio kuhinjskog pribora, no u vještim rukama kreativaca ona može postati pravo umjetničko djelo. Tako Antun Mendroš iz Našica, zahvaljujući svojim spretnim rukama, kreativnosti i izoštrenim očima, pretvara daske za rezanje u unikate. Drvene daske služe za rezanje, ali su idealne i za posluživanje predjela i raznih glavnih jela. Daska ne služi sa mo svojoj svrsi, nego je i divan ukras za stol.Iako je po struci elektrotehničar, Antun najviše uživa kada u slobodno vrijeme stvara. Ovim hobijem, inače, Antun se bavi tri godine.

- Iz dosade sam gledao YouTube i u jednom videu sam to vidio. Svidjelo mi se i pomislio sam da bih ja to mogao raditi. Pokušao sam, svidjelo mi se kako to izgleda. Kada su vidjeli prijatelji, poželjeli su da i njima izradim. I tako je krenulo - kaže 35-godišnji Antun.

Daske izrađuje od vrhunskog drva, uglavnom od jasena, oraha i mahagonija. Ne postoje dvije jednake daske za rezanje, svaka je priča za sebe i unikat, a sam proces za njega je vrlo inspirativan i svaka je nova daska izazov te kaže: - Ni jedna daska nije identična jer je drvo prirodno, a svaki prerez omogućuje drukčiji izgled zbog različitih nijansi. Ako je motiv od više boja, svaku boju posebno crtam te odmah biram i koju vrstu drva ću iskoristiti za koju nijansu. Primjerice, jasen je jako svijetao i zato ga upotrebljavam gdje mi treba bijela nijansa. S druge strane, mahagonijem se zbog njegove čokoladne boje koristim za tamne nijanse.

Daske izrađuje sam u kućnoj radionici. Kaže kako su mu, ovisno o kompleksnosti daske i izrade, za jednu dasku potrebna dva tjedna.

- Ovisno koliko je motiv kompliciran, ali najduže vrijeme koje sam utrošio za izradu motiva bilo je više od 20 sati za motiv tigra zmaja. Najteži i najkompliciraniji dio izrade daske mi je nacrtati motiv, odnosno što vjerodostojnije prenijeti želju naručitelja. To mi oduzima najviše vremena. Potrošim i tjedan dana dok motiv obradim u programu za crtanje. Kada nacrtam, šaljem klijentu i ako je on zadovoljan, krećem u proces same izrade daske za rezanje - objašnjava Antun.

Kaže kako su mu za promociju najviše pomogli internet i društvene mreže. Njegovi proizvodi mogu se pogledati na Facebooku, profilu Abonos Woodworking.- Svaki dan netko novi vidi stranicu, tako da interes pomalo raste. Planiram uložiti u novu opremu za obradu drva kako bih ubrzo proces izrade. Nadam se da će se interes za daske povećati i da ću jednog dana hobi pretvoriti u posao - zaključuje Antun Mendroš.

Snježana Fridl
Puno ručnog rada
Sam proces sastoji se od skiciranja oblika, rezanja, blanjanja, lijepljenja, šmirglanja te premazivanja uljem i voskom. Izrada je složena i dosta je ručnog rada. Daske izrađuje od lijepljenih drvenih ploča, koje se oblikuju na CNC stroju. - Nakon što izaberem planku, izrežem ju, ohoblam i polijepim. Nakon nekoliko rezanja i lijepljenja, dobijete “endgrain” dasku za rezanje, koja ide na CNC stroj. On ju izreže na točne dimenzije i s donje strane napravi utore za ruke, a zatim počinje graviranje motiva - kaže pa nastavlja: “Dasku stavim na CNC, koji ugravira motiv ili logo pet milimetara dubine. Nakon toga, u drugoj vrsti drva, napravim zrcalno okrenuti dio koji kao puzzla sjedne u ugraviranu rupu na dasci i sve zalijepim. Ako je motiv ili logo jednobojan, onda ostaje ošmirglati i nauljiti dasku. Ako se motiv sastoji od više boja, onda te posljednje korake ponavljam dok sve ne ugraviram. Na kraju dobijete dasku koja izgleda kao da je logo nacrtan na njoj, ali to su zapravo različite vrste drva umetnute jedna u drugu.”

Možda ste propustili...

25. GRADSKO NATJECANJE

Pobijedio je fiš Marka Grgića

KARTANJE, BILIJAR, NOGOMET, RUKOMET...

Međugeneracijski sportski susreti u Bizovcu

Najčitanije iz rubrike