Ekonomija
UROD JABUKA 12 POSTO MANJI NEGO LANI

U otkupu jabuke najmanje 4 kn/kg, na policama 12 kn
Objavljeno 11. kolovoza, 2022.

Ovogodišnji domaći urod jabuka procjenjuje se na oko 57 tisuća tona, što je 12 posto manje u odnosu na prošlu godinu, a posljedica je smanjenih površina pod jabukama i elementarnih nepogoda, ponajprije suše.
Kazao je to za Hinu predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Branimir Markota.

"U Hrvatskoj, što se tiče proizvodnje jabuka, imamo generalno zabrinjavajuću situaciju", smatra Markota, navodeći da su površine pod jabukama unazad nekoliko godina gotovo prepolovljene, tako da je sada pod jabukama koje se proizvode za komercijalne potrebe svega oko 3000 hektara.

Svjedoci smo, kaže, gotovo nezaobilaznih elementarnih nepogoda kao što su mraz, tuča, suša te nužnih ulaganja u infrastrukturu voćnjaka kako bi se koliko-toliko zaštitilo proizvodnju.

No, Markota napominje i da zbog visokih troškova potrebne infrastrukture samo manji broj proizvođača ima mogućnost investiranja, što dovodi do situacije da se voćnjaci jabuka zapuštaju ili krče, jer troškovi proizvodnje nisu u korelaciji s postignutim prodajnim cijenama.

Razloga tome je mnogo, pri čemu navodi neujedinjeni nastupu na tržištu, nelojalnu konkurenciju od strane trgovaca koji unesenu ili uvezenu jabuku s "jeftinijih" tržišta deklariraju hrvatskom, nezainteresiranost mladih za tom proizvodnjom...

Voćarstvo, kao i ostali oblici poljoprivredne proizvodnje, trpi i veliko povećanje cijena inputa u proizvodnji i procesima skladištenja, pakiranja i konfekcije svježeg voća, istaknuo je Markota, potkrepljujući to podacima o rastu cijena goriva za 40 posto, gnojiva za prosječnih 70 posto, kemijske zaštite oko 35 posto, a radne snage oko 25 posto.

Voćare posebno zabrinjava porast troškova koji se odnose na skladištenja i konfekcioniranje. Primjerice, dosad su troškovi struje porasli do 300 posto, ambalažni troškovi oko 50 posto, a transportni oko 25 posto. Ostali repromaterijali i potrebni inputi vezani uz proizvodnju, skladištenje i logistiku povećani su od 20 do čak 60 posto, ovisno o artiklu i uvjetima nabave.

Sve to upućuje na zaključak da će cijena proizvedene jabuke biti minimalno oko 30 do 35 posto viša nego proteklih godina, a skladištenja i pakiranja čak i veća od toga (40-50 posto).

"S obzirom na sve navedene okolnosti, HVZ je u razgovorima s vodećim hrvatskim otkupljivačima jabuka načelno dogovorio da se u otkup prve klase jabuka krene s najmanje četiri kune, jer je to minimalna cijena koja pokriva troškove proizvodnje i koliko-toliko omogućava nastavak proizvodnje", rekao je Markota.

Takva otkupna cijena, kako navodi, znači da bi cijena jabuka na policama u nadolazećoj prodajnoj sezoni bila u rasponu od 8 do 12 kuna za kilogram, što je povećanje od oko 25 posto, odnosno za otprilike 1,5 kuna, što je manje nego u ostatku Europe. Z.R/H

DOKAZANA KVALITETA
Markota je kazao i da će vodeći hrvatski proizvođači jabuka do kraja ove sezone izići na svim prodajnim mjestima trgovačkih lanaca s certifikatom “dokazana kvaliteta”, koji jamči dokazljivu sljedivost proizvodnje u Hrvatskoj, kao i praćenu kvalitetu s ciljem da se promovira i sačuva preostala voćarska proizvodnja kao strateška vrijednost hrvatske prehrambene industrije u ovim teškim i nepredvidivim vremenima.

Možda ste propustili...

BOLJE BEŽIČNO POVEZIVANJE

Pojačane investicije HT-a u ovoj godini

PORASLA I PROSJEČNA CIJENA PAŠNJAKA

Cijena oranica viša 283 kn po hektaru

STANOGRADNJI NAJVEĆEG GOSPODARSTVA EU-A PRIJETI PROPAST

Njemačko gospodarstvo tapka u mjestu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EUROPSKA KOMISIJA RAZMATRA UVESTI TRGOVINSKE BARIJERE

Europske bi carine na uvoz solarnih ploča mogle omesti prelazak na zelenu energiju

2

PRIJELAZ NA OBNOVLJIVU ENERGIJU U NJEMAČKOJ I:

Manjak radnika koči gospodarstvo

3

ŽETVA SOJE I KUKURUZA U TIJEKU, SUNCOKRET PRI KRAJU

Prinosi relativno dobri, ali seljaci negoduju zbog otkupnih cijena