Novosti
ZAVRŠENA JE 307. SINJSKA ALKA

Plamenac privezan na koplje pobjednika Frane Ivkovića
Objavljeno 7. kolovoza, 2022.
Premijer Plenković je u Sinju uoči Alke najavio osjetno smanjenje cijena goriva

Frano Ivković je pobjedu na 307. Alci ostvario nakon dvostrukog pripetavanja, skupivši devet pobjedničkih punata. Slavodobitnik je jubilarne 300. Alke 2015. godine, a slavodobitnički plamenac ponio je i na 304. Sinjskoj alci 2019. godine. Alkarski vojvoda Mario Šušnjara na koplje slavodobitnika privezao je plamenac kao znamen pobjede na 307. junačkom megdanu. Momku slavodobitnika Mariju Blajiću kao i slavodobitniku pripala je zlatna plaketa Alke. Ivo Zorica pobjednik je 307. Bare, a Frano Talaja pobijedio je na nadmetanju za 307. Čoju.Alkarski vojvoda, novoizabran od Skupštine Viteškog alkarskog društva u travnju, rekao je da se od veličanstvenih pobjeda Sinjana 1715. nad Turcima i 1991. u Domovinskom ratu puno toga dogodilo, ističući ulazak Hrvatske u NATO, Europsku uniju, te povezanost sjevera i juga Pelješkim mostom. Upozorio je, međutim, i na iseljavanje stanovništva. "Sve nas je manje. Pusta osta Slavonija, Lika i Krbava, Primorje i Dalmacija. Mladi ljudi odlaze i izgrađuju tuđe zemlje", rekao je, upozorivši da nam uzalud sva postignuća ako ostanemo bez ljudi. Pozvao je sve građane, posebice političare, gospodarstvenike i znanstvenike da udruže snage, daju najbolje od sebe i zaustave negativne demografske trendove.

Predsjednik RH Zoran Milanović, koji je pokrovitelj Alke, na je kraju natjecanja slavodobitniku, kojega je darovao, poželio da pobijedi i dogodine.

Alku je pratio državni vrh, ali i na poziv predsjednika Milanovića slovenski predsjednik Borut Pahor, što je prvi put da neki predsjednik druge države dolazi na Alku. "Čast mi je danas biti u Sinju, to je ilustracija sjajnih odnosa između Hrvatske i Slovenije i tako treba i ostati jer živimo u jednom svijetu gdje trebamo prijatelje, naročito susjede", rekao je Pahor.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Sinju je obišao Veteranski centar, koji se, nakon građevinskih radova, sada oprema, a gradonačelnik Sinja Miro Bulj požalio se medijima da ga Vladin protokol izbjegava kao legalno izabranu vlast. Komentirajući prozivke sinjskog gradonačelnika da ga ignorira i da mu je bitnija stranačka iskaznica od toga da se susretne s njim, Plenković je kazao da ih je "on prije neki dan toliko nahvalio pa je računao kako je sve toliko dobro da ne treba posebno ponavljati da u Sinju ide aglomeracija vrijedna nešto manje od 500 milijuna kuna", a za prozivke gradonačelnika Mira Bulja da ga ignorira rekao je da će ga vidjeti na prijemu u Alkarskim dvorima. Na prijemu u Alkarskim dvorima uoči Sinjske alke bili su i premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Milanović i Pahor prije Alke obišli su izložbu "Meštrović i Sikirica - portreti suvremenica i suvremenika" u Galeriji Sikirica.

Plenković je u Sinju uoči Alke najavio niže cijene goriva. Potvrdio je da od sljedećeg tjedna ide osjetno smanjenje cijena goriva, pri čemu će benzin umjesto 12 kuna stajati 11,30 kuna, dizel će biti 12,14 kuna, a plavi dizel 8,50 kuna.

“To je praktički tank benzina zahvaljujući mjerama Vlade. Da nema naših ranijih olakšica gdje smo limitirali marže i smanjili trošarine on bi bio skuplji jedan za 94 kune, drugi za 117 kuna. Dobra je to vijest za sve vozače, a dobra je vijest da pada cijena naftnih derivata”, kazao je premijer. Hina/D. S. Rešicki
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRŽIŠTE NEKRETNINA U 2021.

Lani je prodano nekretnina za 60 milijardi kuna

2

SAVJET O POPISU

Upozoravali na netočne rezultate

3

NISU PRISTALI NA VLADINU PONUDU

Sindikati bi povišicu 8 %