Svijet
MOGUĆE VODITI DIJALOG I POSTIĆI REZULTATE

Papa pozdravio obnovu izvoza ukrajinskog žita kao "znak nade"
Objavljeno 7. kolovoza, 2022.

VATIKAN - Papa Franjo u nedjelju je pozdravio obnovu izvoza ukrajinskih žitarica  kao "znak nade" u kojem vidi dokaz da je, kako bi se rat priveo kraju, "dijalog moguć".

 "Želim sa zadovoljstvom pozdraviti isplovljavanje brodova sa žitom iz ukrajinskih luka. To pokazuje da je moguće voditi dijalog i postići rezultate koji su svima na korist", rekao je papa Franjo obraćajući se vjernicima na Trgu sv. Petra tijekom tradicionalnog Angelusa.

"Taj događaj ujedno predstavlja i znak nade i iz dubine duše se nadam da je slijedeći taj put moguće zaustaviti borbe i postići pravedan i trajni mir", dodao je Sveti Otac.

Četiri broda s ukrajinskim proizvodima isplovila su u nedjelju iz ukrajinskih crnomorskih luka u sklopu dogovora o deblokadi pomorskog izvoza te zemlje, rekli su ukrajinski i turski dužnosnici.

Četiri broda za rasuti teret prevoze više od 160.000 tona kukuruza i druge hrane.

Dan ranije je u ukrajinsku luku Černomorsk, prvi puta od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, uplovio jedan  strani brod kako bi utovario žitarice.

Ujedinjeni narodi i Turska posredovali su u dogovoru prošli mjesec nakon upozorenja UN-a da prijeti glad u dijelovima svijeta zbog obustave isporuka žitarica iz Ukrajine, što je izazvalo smanjenje zaliha i porast cijena.

Prije invazije, Rusija i Ukrajina zajedno su činile gotovo trećinu svjetskog izvoza pšenice.

Krajem srpnja papa Franjo, koji nije prestao osuđivati borbe, ali je istovremeno zadržao diplomatske kanale s Moskvom, izrazio je želju da posjeti Ukrajinu, ne preciziravši datum mogućeg posjeta.

Sredinom rujna, 85-godišnji Papa putuje u Kazahstan na kongres vjerskih poglavara gdje bi se mogao susresti s ruskim patrijarhom Kirilom, bliskim saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina koji podržava rusku ofenzivu.

 

(Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAGEDIJA U ITALIJI

Nesreća autobusa u Veneciji: 21 mrtav, među ozlijedenima jedan Hrvat

2

OSUDA NASILJA NA KOSOVU I STRAH OD RATA:

Uvedite mjere protiv Srbije

3

PRESTIŽNO PRIZNANJE OTKRIĆIMA MAĐARICE I AMERIKANCA

Nobelova nagrada za rad na cjepivu