Mozaik
ZA SRCE SARAJEVA

Premijera filma
”Veće od traume”
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.
Europska premijera nagrađivanog dokumentarnog filma "Veće od traume" redateljica Mirte Puhlovski i Vedrane Pribačić održat će se u sklopu nadolazećeg 28. izdanja Sarajevo Film Festivala - uz 21 dokumentarac spomenuti film tako ulazi u utrku za nagradu Srce Sarajeva!

Podsjetimo, film "Veće od traume" međunarodnu je premijeru imao na jednom od najprestižnijih festivala dokumentarnog filma, kanadskom festivalu HOT DOCS, dok je na 18. ZagrebDoxu ovjenčan posebnim priznanjem žirija u regionalnom natjecateljskom programu te Nagradom publike, a na 31. Danima hrvatskog filma Nagradom publike, Zlatnom uljanicom, Nagradom za etiku i ljudska prava te posebnim priznanjem u kategoriji dokumentarca. Europska premijera filma na 28. Sarajevo Film Festivalu održat će se 13. kolovoza uz repriznu projekciju 14. kolovoza. Nakon projekcije filma održat će se razgovor s autoricama i jednom protagonisticom filma.

"Veće od traume" kroz tri godine prati stanja i doživljaje triju žena (Katica, Ana i Marija) traumatiziranih u Domovinskom ratu, koje kroz slojevit proces osnaživanja vlastitih resursa iznose priče svojih života. Proces iscjeljivanja trauma ovih žena odvija se u sklopu programa "Ja sam mnogo više od moje traume", preko sistemsko-integrativnih suportivnih metoda kojim polako vraćaju svoje dostojanstvo i povjerenje, izgubljeno tijekom rata. Marija osjeća da ne zaslužuje biti slobodna, Katica se panično boji i najmanje promjene. Ana se osjeća kao malo, osamljeno pače izolirano od svih. Ona je jedina Srpkinja u grupi, a pitanje nacionalnosti i dalje je breme koje tišti naše protagonistice.

Film je režirala Vedrana Pribačić, uz koautoricu Mirtu Puhlovski, koja je ujedno i producentica filma (Metar60). Direktor fotografije je Dario Hacek, a film je snimala i Dinka Radonić, montirala ga je Marta Broz, a za zvuk su bili zaduženi Dario Domitrović, Tihomir Vrbanec i Frano Homen. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJPRODAVANIJI ALBUMI U HRVATSKOJ

"Ravno do dna" već je četvrti tjedan na samome vrhu, a raste prodaja albuma K-popa

2

KANTAUTORICA ZA CROATIA RECORDS

Pava objavila
prvijenac "Prvi koraci"

3

ZALUĐENOST FOTOGRAFIJAMA REPREZENTATIVACA

Nogomet u sličicama kao religija