Novosti
OPSEŽNA AKCIJA OSLOBAĐANJA OKUPIRANIH PODRUČJA HRVATSKE

Knin: Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti
Objavljeno 5. kolovoza, 2022.

KNIN - ​Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti počelo je ​u 6,30 sati budnicom ulicama Knina, grada na čijoj se tvrđavi prije 27 godina ponosno zavijorila hrvatska zastava označivši pobjedonosno napredovanje vojske i policije u opsežnoj akciji oslobađanja okupiranih područja domovine.

Vojno-redarstvena operacija Oluja koja je započela 4. kolovoza 1995. u 5 sati i najavila kraj petogodišnje srpske okupacije koja je počela u ljeto 1990. godine blokadom hrvatskih cesta, a s vremenom je, uz sudjelovanje JNA, prerasla u brutalne napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva. U Oluji su već do 7. kolovoza. oslobođena okupirana područja u Dalmaciji, Lici, Kordunu i Banovini, s Kninom kao sjedištem “Srpske vojske Krajine”, gotovo 11.000 četvornih kilometara ili 18,4 posto površine Hrvatske.

Iako je još u svibnju 1995. u akciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji Hrvatska vojska  pokazala visoku spremnost i efikasnost, još 3. kolovoza u Ženevi pobunjeni Srbi su odbijali pregovarati o mirnoj reintegraciji toga područja.

Za ovogodišnje središnje svečano središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. godišnjice Vojno redarstvene operacije (VRO) Oluja u Kninu je priređen i taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske koji se može razgledati od 8 do 16 sati na pomoćnom igralištu stadiona Nogometnog kluba (NK) Dinara organiziran je taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske.

Državna izaslanstva, na čelu s predsjednicima države, Hrvatskog sabora i Vlade, polažu vijence u počast poginulima za domovinu kod spomenika hrvatske pobjede ​"​Oluja 95​"​ na Trgu dr. Ante Starčevića, a zatim će sudionici svečanog obilježavanja Dana objede i domovinske zahvalnosti krenuti prema stadionu NK Dinara, gdje će se održati središnja svečanost.

U 9, 40 sati bit će podnesen prijavak Predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku, a istodobno na Kninskoj tvrđavi kreće ceremonija podizanja hrvatske državne zastava, uz pjevanje himne koju izvodi Barbara Suhodolčan.

Kninska crkvena zvona zazvonit će u 9 sati i 43 minute i podsjetiti da je u taj čas na današnji dan prije 27 godina Hrvatska vojska oslobodila Knin, središte i simbola srpske pobune i okupacije uz pomoć JNA. 

​ Na stadionu NK Dinara ​će se ​čitat​i povjesnica VRO Oluja i imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.​ U trenutku čitanja imena smrtno stradalih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupit će u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i ​dva​ nestala.

Ove su godine predviđena četiri prigodna obraćanja u kojima će govoriti umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

Na kraju svečanosti​ je​ predviđen nastup akrobatske grupe ​"​Krila Oluje​"​ i prelet helikoptera Oružanih snaga RH i policije.​

Misno slavlje ​započinje ​u 11​.​45 sati u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta​, a​ predvodit će ​ga ​šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. 

Službeni završetak programa je u 14 sati nakon čega slijedi drugi dio programa koji je organizirao Grad Knin, u kojem će u 21 sat početi koncert Doris Dragović, zatim vatromet i koncert grupe Opća opasnost.

Zbog današnje proslave tijekom koje se očekuje nekoliko tisuća posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske ograničen je promet po gradu.

 

(Hina)

Možda ste propustili...

DOK JE POKUŠAVAO SPASITI SVOJU IMOVINU

U požaru poginuo muškarac s Hvara

SANDA ERDELEZ, DEKANICA NA SVEUČILIŠTU SIMMONS

Ljudi za informacijama ne tragaju, nego nalete na njih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA BOLNIČKOM JE LIJEČENJU 612 PACIJENATA

U Hrvatskoj 629 novih slučajeva zaraze, 12 umrlih

2

VJERNICI DILJEM HRVATSKE HODOČASTE U MARIJANSKA SVETIŠTA

Blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije

3

BLAGDAN VELIKE GOSPE OBILJEŽEN U MARIJANSKIM SVETIŠTIMA

Vjernici i štovatelji Gospe
od Utočišta nakon dvije
godine u velikom se broju
vratili aljmaškom svetištu