Novosti
USUSRET 27. OBLJETNICI AKCIJE “OLUJA”

Presudna pobjeda koja je učvrstila nadu prognanih
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
Kada su se mnogi probudili 4. kolovoza 1995., akcija je već uvelike trajala

Hrvatska će i ove godine u Kninu dostojanstveno obilježiti najveću hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu. Središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja trajat će cijeli 5. kolovoza (petak).Kada se govori o operaciji Oluja, nužno je istaknuti da su ti dani bili konačna prekretnica svih ratnih događanja na prostoru bivše Jugoslavije, noseći svijest o početku propasti agresorske velikosrpske politike. Riječ je o među građanima vjerojatno najprepoznatljivijem datumu Domovinskog rata, koji je u svima nama učvrstio uvjerenje da će konačni ishod rata, unatoč svemu što se prethodnih godina događalo, ipak na kraju biti onakav kakav smo i priželjkivali. S povratkom hrvatske vlasti i njezinih građana u tada još okupirana područja (hrvatsko Podunavlje), kako je i bilo jedino pravedno.

Zastava na tvrđavi


U Oluji je te 1995. godine oslobođeno ukupno 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja, a simbolični vrhunac cijelog rata bilo je upravo oslobađanje Knina, kao središta srpske pobune početkom 90-ih. Treba reći i kako je cijela akcija završena u samo 84 sata, što je mnogima tada bio gotovo nezamislivo kratak rok za oslobađanje tako velikog teritorija. Nažalost, iza Oluje ostaje i spomen na 242 poginula hrvatska branitelja, a dva se još vode kao nestala. Ranjeno ih je 1100. Stoga je, u znak zahvalnosti, 2008. godine i odlučeno da se 5. kolovoza obilježava i Dan hrvatskih branitelja.

Kada se velika većina hrvatskih građana probudila toga 4. kolovoza 1995., akcija je već bila uvelike u tijeku (počela je u ranim jutarnjim satima), a konačni ishod se uspješnoću prvih udara hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga na većini pravaca već dao naslutiti. U tom oslobađanju gotovo petine Hrvatske sudjelovalo je oko 200.000 ljudi. Treba ponoviti kako se građanima srpske nacionalnosti s okupiranih područja porukom tada obratio i tadašnji predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, koji ih je pozivao da ostanu u svojim kućama. Već prvoga dana operacije oslobođen je Sv. Rok, a dan poslije, 5. kolovoza prije 27 godina, zavijorila se velika hrvatska zastava i na kninskoj tvrđavi. Hrvatske su snage potom redom oslobađale Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika i Primišlje kraj Slunja, kao i niz prometnica, te izišle na granicu s BiH. Već 6. kolovoza više nije bilo nikakve sumnje u rasplet jer su oslobođeni i Plaško, Lički Osik, Vrhovina, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice. Potpunim razbijanjem nelegalnih srpskih postrojbi, koje su na rijetkim pravcima uspjele pružati veći otpor, konačno je izbrisana i suluda ideja o formiranju nekakve tzv. Krajine, a ozračje oslobođenja zemlje bilo je lako vidljivo diljem Hrvatske. Čak i među tada još uvijek prognanicima iz Baranje i zapadnog Srijema, koji će na trenutak ponovnog dolaska u svoje kuće morati još malo pričekati, do uspješnog završetka mirne reintegracije (koju je nezaustavljiva Oluja zapravo i omogućila) i objedinjavanja cjelokupnog teritorija RH. Nikako ne treba zanemariti ni kako je sve to zapravo utjecalo i na zbivanja u BiH te okončanje rata i na tom prostoru. Jedina mrlja koja je na svemu ostala bila su pojedinačna ubojstva, iz osvete, srpskih civila koji su tu ostali, a koja je bilo teško spriječiti, ali je njihovo procesuiranje bilo sporo i nedovoljno.

Doći će više ljudi


Ove je godine za godišnjicu te velike pobjede priređen bogat program, a kako više ne vladaju pandemijski uvjeti, očekuje se velik broj posjetitelja. Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić u Kninu je u srijedu najavio da će proslava početi budnicom, nakon toga će od 8 sati građanima biti dostupan taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja, a od 8.30 očekuje se dolazak gostiju te početak službenog dijela programa u 9 sati. Navečer, u 21 sat, koncert je Doris Dragović, potom vatromet i koncert grupe Opća opasnost. Tiskano je i više od 10.000 prigodnih majica, za sve sudionike programa, a bit će izmijenjena i prometna regulacija. Predsjednik Milanović će na kninskoj tvrđavi dan ranije (4. kolovoza) prirediti prijam za ratne zapovjednike te uručiti odlikovanja, medalje i promaknuća pripadnicima OSRH. Milanović je pozvao na prijam ministra obrane Marija Banožića, ministra branitelja Tomu Medveda i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ali su oni, kako prenose mediji, odbili doći. Ministar obrane Mario Banožić objasnio je da mu je dan "popunjen ranije dogovorenim aktivnostima Vlade".

Igor Bošnjak
POLUSATNA ANTIRATNA AKCIJA U ZAGREBU
Nekoliko udruga civilnog društva održalo je pak u srijedu polusatnu antiratnu akciju na Trgu bana Jelačića u znak sjećanja na ljude ubijene i protjerane tijekom i nakon operacije Oluja, istaknuvši kako su počinjeni zločini odgovornost države i trebaju biti procesuirani. Izrazili su solidarnost sa svim žrtvama rata i zločina u povodu 27. godišnjice Oluje. Smatraju kako suočavanje s Olujom treba biti put pomirenja i razumijevanja, a sve dok se ne suočimo s ratnim zločinima u Oluji, nemamo pravo upirati prstom u druge. Za vrijeme akcije, koju je sa strane nadzirala policija, dio građana je prosvjedovao protiv aktivista. A u Srbiji će se mnogi opet ovih dana praviti kao da se ništa prije toga dana nije dogodilo i prešutjeti sve zločine koje su domaći Srbi, potpomognuti četničkim zločincima iz Srbije, do tada počinili te Oluju nazivati “najvećim etničkim čišćenjem nakon Drugog svjetskog rata na europskom tlu”. Što će i obilježiti 4. kolovoza u Novom Sadu, njihovom središnjom komemoracijom “za žrtve Oluje”. Srbija službeno koristi podatke o 200.000 do 250.000 izbjeglih i prognanih tijekom te akcije, te tvrdi da “za počinjene zločine nad nevinim civilima u Oluji nitko nije odgovarao”.

GOVORIT ĆE I GENERAL PUKOVNIK MARKAČ
Službeni dio programa počinje u 9 sati polaganjem vijenaca izaslanstava kod spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95, nakon čega slijedi svečani dio na stadionu NK Dinara - prijavak predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku u 9.40, uz dizanje zastave na kninskoj tvrđavi (koje će se na stadionu pratiti preko videozida), a potom i zvonjava crkvenih zvona, najava plotuna, čitanje povjesnice i imena poginulih branitelja u Oluji. Predviđena su četiri prigodna obraćanja - govorit će umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović. Od 11 do 11.14 sati program je akrobatske grupe Krila oluje i prelet helikoptera, a od 11.30 uslijedit će podjela vojničkog graha. Sv. misa održat će se u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u 11.45, a predvodit će ju šibenski biskup Tomislav Rogić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠTO SE NA DNU RIJEKE DESETLJEĆIMA SKRIVALO

Nizak vodostaj Drave otkrio bombu iz 2. svjetskog rata

2

U PRIPREMI MJERE ZA SUZBIJANJE POSLJEDICA INFLACIJE

Stati na kraj poduzetnicima koji su profitirali na smanjivanju PDV-a

3

TEŠKI DANI U VARTEKSU

Račun tvrtke blokiran, radnici odbijaju raditi