Osijek
32. MEĐUNARODNI TJEDAN DOJENJA

Dojenje je jedini prirodni
način prehrane bebica
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
Patronažne sestre u Hrvatskoj redovito osnivaju, na području svoga djelovanja, i koordiniraju rad grupa za podršku dojenju

U sklopu 32. Međunarodnog tjedna dojenja, koji se ove godine održava pod sloganom “Zauzmimo se za dojenje: edukacija i podrška” tradicionalno u Perivoju kralja Tomislava, u srijedu je održana akcija s ciljem promocije dojenja u zajednici i naglaskom na dojenje na javnom mjestu. Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja usmjeren je na jačanje kapaciteta svih koji štite, promiču i podržavaju dojenje na različitim društvenim razinama, od pojedinaca preko društvenih zajednica i zdravstvenih djelatnika sve do najviših državnih instanci.- Akcija je pokrenuta od Međunarodne alijanse za dojenje i, naravno, Hrvatska kao zemlja koja se uvijek zauzima za zdravlje budućih generacija ide isto u tome smjeru. Cilj je da potaknemo ljude da razmišljaju kako se svatko treba uključiti u podršku dojenju, a patronažna služba Doma zdravlja OBŽ predvodnik je tog trenda. Od 2016. godine u Osijeku funkcionira Savjetovalište za dojenje, a patronažne sestre svakodnevno u svom radu pružaju skrb za žene u reproduktivnom razdoblju životu. Potom kad rode i kad se vrate u svoje domove mi ih posjećujemo i pružamo sve one savjete, podršku i intervencije koji su potrebni da se mlada majka snađe u prvim danima s djetetom - istaknula je Zorica Kovač, patronažna sestra u Domu zdravlja Osijek.

Patronažne sestre u Hrvatskoj redovito osnivaju, na području svoga djelovanja, i koordiniraju rad grupa za podršku dojenju, koje su dio Baby-Friendly Hospital inicijative, pokrenute prije trideset i jednu godinu od Unicefa. Druženje u Perivoju kralja Tomislava zamišljeno je kao velika podrška grupe za dojenje, na kojemu su budućim roditeljima podijeljene potvrdnice s pomoću kojih će očevi moći ući u rađaonicu kada za to bude vrijeme. Potaknuti geslom ovogodišnjeg tjedna dojenja, i ove godine Tim za provođenje programa za promicanje dojenja u Republici Hrvatskoj na području Osječko-baranjske županije u suradnji s Domom zdravlja OBŽ, KBC Osijek, FDMZ i Općom županijskom bolnicom Našice organizirao je edukaciju za buduće roditelje preko besplatnog tečaja za trudnice i očeve, a organizirane su i edukaciju zdravstvenih djelatnika u KBC-u Osijek te u Općoj županijskoj bolnici Našice. Patronažne sestre odradile su s budućim majkama radionicu o dojenju i njezi djeteta.

- Osječko-baranjska županija kao i svake godine podržava Međunarodni tjedan dojenja, tijekom kojeg smo održali niz aktivnosti kako bismo potaknuli i promicali ovu javno-zdravstvenu akciju pod sloganom “Zauzmimo se za dojenje - edukacija i podrška”. Prvi dio bio je namijenjem za zdravstveno osoblje, a u sklopu njega održan je i besplatan trudnički tečaj za sve roditelje, ali i one koji će to tek postati. Dojenje je iznimno važno i u samoj prevenciji za očuvanje kvalitete života djeteta, posebice u prvih šest mjeseci, stoga i kroz ovu kampanju stavljamo naglasak na samo dojenje. Posebno bih zahvalila svim zdravstvenim djelatnicima, patronažnim sestrama koje su iznimno važne kada roditelj dođe kući i kada im se pruža ona prva njega, podrška i skrb, kako majkama, tako i svim ostalim članovima obitelji, a ponajviše djeci. OBŽ svake godine u svom proračunu osigurava znatna sredstva za svu novorođenu djecu, a mogu reći kako je do 30. lipnja u našoj županiji rođeno 883 djece za koju smo osigurali financijska sredstva u iznosu od 1050 kuna. Osim toga kroz tim za promicanje i provođenje programa dojenja također osiguravamo dodatna sredstva kako bi se održalo i očuvalo Savjetovalište za dojenje koje je osnovano, ali kako bi se i pružila podrška i osvijestila šira javnost koliko je važan segment dojenja - istaknula je Ivana Stanić, pročelnica Upravnog odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje u OBŽ.

Nikola Kučar
PROTEKTIVNO DJELUJE NA ZDRAVLJE MAJKE
Dojenje je jedini prirodni način prehrane djece, jer, između ostalog, pospješuje uspostavljanje emocionalnog odnosa između majke i djeteta. Osim toga dojenje pokazuje smanjenu incidenciju dijabetesa u kasnijim životnim razdobljima žene, smanjenu pojavnost karcinoma, kao i reumatoidnog artritisa. Dojenje djeluje protektivno na zdravlje majke. Majčino mlijeko je posebna tekućina, najvećim dijelom sastavljena od vode, ugljikohidrata, masnoća, proteina, vitamina, minerala i tako dalje, ali i od jedinstvenih sastojaka kao što su imunoglobulini i dobre bakterije. Kroz rane godine djetetova života nikada nećete vidjeti pretilo dijete koje je isključivo dojeno - istaknula je Kovač.

Možda ste propustili...

U OSIJEKU DJELUJE DJEČJA DRAMSKA SKUPINA MAĐARSKE MANJINE

U dramskoj skupini djecu uče empatiji, kreativnosti, komunikativnosti i suradnji

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA

Darivanje krvi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EPILOG VELIKOG POŽARA U RETFALI

U nekoliko sekundi ostali su bez svega

2

OBŽ: 18.924 PREKRŠAJA ZA PREBRZU VOŽNJU

Jesu li u Osijek stigle nove
kamere za nadzor brzine?

3

OČEVID POTVRDIO NAGAĐANJA

Kuća u Retfali izgorjela
zbog produžnog kabela