Dome slatki dome
SAVJETI : DO ZADOVOLJSTVA VODI KOMPROMIS

Žene i muškarci svoj će dom urediti različito
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
Za žene funkcionalnost mora nužno biti povezana s estetikom kako bi dobile željeni efekt, dok muškarcima nije tako bitna

Stavovi dvaju suprotnih spolova u životu su vrlo često različiti, tako da nije čudno što žene i muškarci različito pristupaju i uređenju životnog prostora. Budući da imaju ponekad posve suprotne ideje i potrebe kad je riječ o pojedinim prostorijama u stanu ili kući, nužno je pronaći kompromis kako bi obje strane zadovoljile bar dio svojih prohtjeva te mogle uživati u svom domu.Žene često istovremeno obavljaju različite funkcije, stoga vrlo široko sagledavaju sve što se događa oko njih. Vrlo su senzibilne, istančane te nadasve vole estetiku. Obično zapažaju detalje koji će promaknuti većini muškaraca. Muškarci su u svojim razmišljanjima sveobuhvatniji od žena i često se ne opterećuju nepotrebnim detaljima. Te se osobine prenose i na odluke koje se tiču uređenja stambenog prostora. Svojim osjećajem za detalje, žene se često sukobljavaju s muškim općenitim razmišljanjem. Različiti senzibiliteti prilično su poznati većini muškaraca, pa će neki od njih odmah sve odluke oko uređenja prepustiti svojoj partnerici.

S obzirom na to da je dom mjesto za obavljanje različitih aktivnosti, ženama je vrlo bitan faktor zadovoljavanja funkcionalnih zahtjeva, koji će joj olakšati i ubrzati radne procese. Funkcionalnost prostora za njih također mora nužno biti povezana s estetikom kako bi dobile željeni efekt. Prisutnost detalja koji stvaraju identitet prostora i čine ga različitim od salonskog ugođaja, sastavni je dio kreiranja ugođaja vlastitog stambenog prostora većine žena. Smjelo upuštanje u igru bojama zidova, elementima namještaja, dekorativnim tkaninama te njihova prisutnost u detaljima, izražavaju istančan ukus i osjećaj za lijepo koji žene posjeduju. Finoća odabranih materijala, mekoća linija namještaja koji se često odražavaju odabirom zaobljenih formi, izražava ženski senzibilitet i nježnost.

Funkcionalnost muškarcima nije toliko bitan element pri uređenju stambenog prostora, no potrebna im je u prostoru poput radne sobe, koja mora biti dovoljno prostrana i osvijetljena te dobro opremljena. Pri odabiru boja vrlo su pažljivi i paleta im je mnogo skromnija od ženske. Omiljene su im hladne boje koje ne daju poseban identitet prostoru. Od rasporeda i izgleda kuhinjskih elemenata često su im važnije marke odabranih kuhinjskih uređaja. Minimalizam s jakim naglaskom na čistoj geometriji koju karakteriziraju poligonalni oblici bez krivulja, tipičan je muški odabir.

Tanja Kvorka
TEHNIKA
Muškarcima će odabir tehničkih uređaja, poput TV prijamnika, audiouređaja, ili opremanja stambenog prostora nekim od inteligentnih sustava upravljanja, mnogo više zaokupiti pozornost od odabira samih komada namještaja. Upravo to su im najdraži detalji u prostoru. Garniture za sjedenje i stolice ne moraju biti toliko lijepe koliko moraju biti udobne te se njihov odabir istih često svodi na osjet, a ne na vizualni dojam.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana