Svijet

Pelosi stigla na Tajvan unatoč oštrim kineskim upozorenjima
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.

Predsjednica američkoga Kongresa Nancy Pelosi doputovala je u utorak na Tajvan, unatoč oštrim upozorenjima Kine, što je u posljednjih 25 godina prvi posjet toj otočnoj državi jednog američkog dužnosnika na najvišoj razini.

Boeing C-40C američkih vojnih snaga kojim je doputovala Pelosi sletio je u zračnu luku Songshan u Taipeiju. To je početak treće, i najkontroverznije, etape njezine azijske turneje po pet zemalja.

Pelosi i članovi njezina izaslanstva, zastupnici Demokratske stranke sastali su se s tajvanskim ministrom vanjskih poslova Josephom Wuom i Sandrom Oudkirk, ravnateljicom Američkog instituta na Tajvanu, koji de facto služi kao američko veleposlanstvo.

Posjet je realiziran unatoč žestokom protivljenju Pekinga, koji polaže pravo na suverenitet nad tim otokom te u dogledno vrijeme kani preuzeti upravu na teritoriju Tajvana.

Kina je ubrzo nakon dolaska visoke američke dužnosnice osudila "ekstremno opasan" stav Sjedinjenih Država.

"Sjedinjene Države (...) pokušavaju iskoristiti Tajvan da bi obuzdale Kinu", stoji u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje se da Washington "i dalje iskrivljuje i zamagljuje načelo o jednoj Kini kako bi intenzivirao svoje službenu razmjenu s Tajvanom i da bi potaknuo separatističke aktivnosti Tajvana i želju za neovisnošću. Ovi su potezi poput igranja vatrom i iznimno su opasni".

Kineski ratni zrakoplovi na nebu, američki ratni brodovi u moru kod Tajvana

Kineski borbeni zrakoplovi okrznuli su liniju razdvajanja Tajvanskog prolaza u utorak prije dolaska Pelosi koji je napetosti između Pekinga i Washingtona podignuo na novu razinu.

Kinesko vodstvo upozorilo je da će posjet Tajvanu Nancy Pelosi, dugogodišnje kritičarke kineske politike, imati velike posljedice.

Kineski šef diplomacije Wang Yi u utorak je rekao da se američki političari "igraju vatrom" kad je riječ o statusu Tajvana i da "to neće izaći na dobro".

Sjedinjene Države u ponedjeljak su rekle da se ne daju zastrašiti kineskim "zveckanjem oružjem".

Na Tajvanu, odbjeglom otoku koji Kina smatra svojim i jača pritisak za povratkom pod svoju upravu, Pelosi se u srijedu treba sastati s dužnosnicima među kojima je i predsjednik Tsai Ing-wen, doznaje Reuters iz upućenih izvora.

Već naelektrizirana atmosfera dodatno se zaoštrila kada je nekoliko kineskih ratnih zrakoplova letjelo uz liniju razdvajanja Tajvanskog prolaza u utorak ujutro,  rekao je izvor za Reuters.

Nekoliko kineskih ratnih brodova plovilo je blizu službene linije razdvajanja u ponedjeljak, rekao je izvor.

U međuvremenu američki ratni brodovi, uključivo nosač zrakoplova, stacionirani su u vodama istočno od Tajvana što Washington naziva rutinskim raspoređivanjem.

Nosač USS Ronald Reagan prešao je Južno kinesko more i sada je u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina i južno od Japana, kazao je  dužnosnik američke mornarice.

Opremljen je raketnom krstaricom USS Antietam i razaračem USS Higgins.

Rusija koja je u konfliktu sa zapadnim zemljama zbog invazije na Ukrajinu od veljače, također je kritizirala posjet Nancy Pelosi.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova nazvala je njezin posjet "provokacijom u svrhu pritiska na Peking i ponovila je rusku potporu pekinškoj politici jedne Kine.

Ranije u utorak Pelosi je posjetila Maleziju, što je bila druga njezina postaja na turneji po Aziji koju je počela u Singapuru u ponedjeljak.

Pelosin ured objavio je da će ona posjetiti i Južnu Koreju i Japan no nije spominjao Tajvan.

Kina najavila "ciljano vojno djelovanje" kao odgovor

Kina je u utorak najavila "ciljano djelovanje" svoje vojske kao odgovor na posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu koji pojačava napetost između dviju država.

Svrha vojne operacije je "odlučno braniti državni suverenitet i teritorijalnu cjelovitost te odlučno spriječiti upletanje izvana i separatističke pokušaje usmjerene prema 'neovisnosti Tajvana' ", rekao je Wu Qian, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane.

Kineska vojska stavljena je u stanje visoke pripravnosti, dodalo je ministarstvo.

 

Moskva: Kina ima pravo poduzeti korake za zaštitu svog suvereniteta

Rusija je u utorak ocijenila da Kina ima pravo poduzeti "potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta", rekavši da je posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu "očita provokacija".

"Kineska strana ima pravo poduzeti potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti u vezi s tajvanskim problemom", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je posjet Pelosi Tajvanu nazvalo "očitom provokacijom" koja treba obuzdati Kinu.
"Pozivamo Washington da se suzdrži od djelovanja koje potkopava regionalnu stabilnost i međunarodnu sigurnost te da prizna novu geopolitičku stvarnost u kojoj više nema mjesta američkoj hegemoniji", reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Nešto ranije u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da taj posjet potiče "rast napetosti" u regiji te optužio Washington da bira "put sukoba".

"Želimo još jednom istaknuti da smo potpuno solidarni s Kinom, njezino ponašanje u odnosu na ovaj problem je razumljivo i sasvim opravdano", rekao je.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je pak: "Washington unosi destabilizaciju u svijet. Nijedan razriješen sukob zadnjih desetljeća, a mnoštvo potaknutih sukoba".

Možda ste propustili...

JEDINA VOJNA PRIJETNJA ISLAMISTIMA U PANDŽŠIRU

Talibani od preuzimanja vlasti u Afganistanu jači no ikada prije

VELIKE VOJNE VJEŽBE U VODAMA OKO OTOKA TAJVANA

Kineske rakete navodno pale na isključivu japansku gospodarsku zonu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana