Osijek
IZLOŽBA FAHRE ALEMPIĆ

Nekada košarkašica, danas slikarica izlaže u izlogu donjogradske knjižnice
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.
U izlogu donjogradskog ogranka Gradske i sveučilišne knjižnice u ponedjeljak je otvorena likovna izložba Fahre Alempić, koju mnogi Osječani pamte kao uspješnu košarkašicu. Riječ je o kulturnom događaju u organizaciji Udruge Snaga kulture, koju uspješno vodi Davor Horvat. Ova rođena Zvorničanka bavi se slikarstvom iz hobija u posljednjih sedam godina. Izložila je slike nastale u tehnici akvarela i akrila. Do sada je imala pet samostalnih izložbi. Motivi su joj pejzaži, mrtve prirode i ženski likovi. Kako nam je rekla, sve što je naučila o slikarstvu pronašla je na internetu. Naravno, talent je isključivo njezin. Nakon uspješne karijere košarkašice, članice osječkog KK Mursa iz vremena kada je taj klub bio u jugoslavenskoj prvoj ligi, radila je kao knjigovođa u tvrtkama Obnova i Holding Novalić. Košarku je igrala u Osijeku od 1978. pa sve do početka rata. Njezin suprug je poznati nogometaš Dušan Alempić. Branio je za NK Osijek u vrijeme najvećeg uspona tog kluba u bivšoj državi. Njegovi suigrači bila su dvojica legendarnih iz tog naraštaja Ivan Lukačević i Ivica Grnja. Njihov sin Ibel također je nogometaš. Igrao je za NK Istra i niz austrijskih klubova. Kako nam je rekao Dušan Alempić, on u svemu podupire svoju suprugu, pa i u slikarskom hobiju. Njih dvoje su kao vrhunski športaši došli iz Zenice u Osijek krajem sedamdesetih i ostavili velik tragu u nogometu i košarci. Nakon svršetka športske karijere Dušan Alempić je podučavao tjelesni odgoj u Baranji, a u novije vrijeme umijeće obrane gola u Akademiji Krpan & Babić.

Fahra Alempić članica je Udruge Snaga kulture, u kojoj tijekom godine vodi slikarsku radionicu. U Trgovačkom centru Mercator stalno su izložene neke od njezinih slika. Ovo je njezina treća izložba na istome mjestu u Donjem gradu.

D.Celing
SLIKAM NA TRAGU SVOG NADAHNUĆA
Sve sam naučila o slikarstvu, naročito onaj tehnički dio koji se tiče miješanja boja, pravljenja podloge ili izbora kistova, zahvaljujući internetu, a slikam na tragu svog nadahnuća, rekla nam je Fahra Alempić. Unatoč zdravstvenim teškoćama kakve se ne mogu izbjeći u dobi u kojoj jesu, Alempići su ostali uspravni i okrenuti radosti života. Slikarstvo je upravo jedan takav, kreativni odušak.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EPILOG VELIKOG POŽARA U RETFALI

U nekoliko sekundi ostali su bez svega

2

OBŽ: 18.924 PREKRŠAJA ZA PREBRZU VOŽNJU

Jesu li u Osijek stigle nove
kamere za nadzor brzine?

3

OČEVID POTVRDIO NAGAĐANJA

Kuća u Retfali izgorjela
zbog produžnog kabela