Ekonomija
STOPA NEZAPOSLENOSTI U EU-U 6 %

Među mladima više su stope nezaposlenosti
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji u ovogodišnjem lipnju iznosila je šest posto, u eurozoni 6,6 posto, a u Hrvatskoj je bila 6,3 posto, čime su se one spustile s razina iznad sedam posto zabilježenih godinu dana ranije, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata.Na razini EU-a stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u lipnju 6,0 posto i bila je nepromijenjena u odnosu na revidirani rezultat u svibnju, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda. U eurozoni je iznosila 6,6 posto, kao i u mjesecu ranije.

Usporedbe radi, u lipnju prošle godine u EU-u je stopa nezaposlenosti dosezala 7,2 posto, a u eurozoni 7,9 posto.

Eurostat procjenjuje da je bez posla u EU-u u lipnju bilo oko 12,93 milijuna građana, od čega njih gotovo 10,93 milijuna u eurozoni. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine njihov je broj smanjen za 2,31 milijuna u EU-u te za gotovo 1,96 milijuna u eurozoni.

Španjolska i Grčka jedine su u lipnju bilježile dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, od 12,6 odnosno 12,3 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom ILO u lipnju iznosila 6,3 posto i bila je za 0,1 postotni bod viša u odnosu na prethodni mjesec, prema Eurostatovim podacima. U lipnju prošle godine iznosila je 7,7 posto.

Bez posla je, prema Eurostatovim podacima, u Hrvatskoj u lipnju bilo 114 tisuća građana, tisuću više nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji lipanj njihov je broj smanjen za 25 tisuća. Najbliža Hrvatskoj je Latvija, sa stopom nezaposlenosti u lipnju od 6,4 posto. Najniže su stope u lipnju ponovno zabilježene u Češkoj, od 2,4 posto te u Poljskoj i Njemačkoj, gdje su iznosile 2,7, odnosno 2,8 posto. Slijede Malta i Mađarska, sa stopom nezaposlenosti od tri posto.

Stopa nezaposlenosti među građanima u dobi do 25 godina u lipnju je u EU-u i eurozoni iznosila 13,6 posto. U EU-u je na mjesečnoj razini tako porasla za 0,3 postotna boda, a u eurozoni za 0,4 postotna boda. U lipnju prošle godine u EU-u je dosezala 16,8 posto, a u eurozoni 17,1 posto. Bez posla je u EU-u u lipnju bilo 2,546 milijuna mladih, od čega 2,073 milijuna u eurozoni. U usporedbi s mjesecom ranije broj nezaposlenih uvećan je u EU-u za 59 tisuća, a u eurozoni za 64 tisuće. U odnosu na prošlogodišnji lipanj pao je za 527 tisuća u EU-u te za 450 tisuća u eurozoni. Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najmanju su stopu nezaposlenosti mladih u lipnju imale Njemačka i Irska, od 5,4 posto.H
U RH 23.000 MLADIH BEZ POSLA
U drugom tromjesečju Hrvatska je bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 15,9 posto, uz 23 tisuće mladih bez posla, pokazuju tablice Eurostata. U prvom kvartalu iznosila je 16,1 posto, uz također 23 tisuće nezaposlenih građana u dobi do 25 godina. Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u lipnju su bilježile Grčka i Španjolska, od 29,5, odnosno 27,9 posto. Blizu su ostale i Italija i Švedska, s 23,1 odnosno 21,3 posto. Eurostat nije raspolagao samo podacima za Rumunjsku. Mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih inače nisu obvezne dostavljati Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija, koje ih dostavljaju na kvartalnoj razini.

Možda ste propustili...

ONEMOGUĆENA PLOVIDBA NATOVARENIH PLOVILA

Nizak vodostaj izaziva probleme

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POJEDINE EUROPSKE MALOPRODAJNE TVRTKE

Skraćuju radno vrijeme i gase svjetla radi štednje energije u trgovinama

2

UROD JABUKA 12 POSTO MANJI NEGO LANI

U otkupu jabuke najmanje 4 kn/kg, na policama 12 kn

3

CILJ JE OSLABITI GOSPODARSTVO RUSIJE U JEKU NJEZINE INVAZIJE NA UKRAJINU

Stupa na snagu zabrana uvoza ruskog ugljena