Mozaik
PREMINULA GLUMICA NICHELLE NICHOLS

Poručnica Uhura pomogla razbijanju kulturnih barijera
Objavljeno 1. kolovoza, 2022.

Glumica Nichelle Nichols, najpoznatija po ulozi poručnice Uhure u znanstveno-fantastičnoj seriji Zvjezdane staze iz 1960-ih, kojom je pomogla razbijanju barijera za afroameričke glumce i redefiniranju njihovih uloga, umrla je u dobi od 89 godina, objavila je njezina obitelj.Nichols, čiji su obožavatelji bili Martin Luther King Jr., jedan od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništva, i mladi Barack Obama, "umrla je prirodnom smrću", u subotu navečer, napisao je njezin sin Kyle Johnson na Facebooku. "Njezino svjetlo, međutim, kao i drevne galaksije koje se sada vide prvi put, ostat će nama i budućim generacijama da uživamo, učimo i crpimo inspiraciju", napisao je Johnson.

Serija, koja je postala fenomen pop-kulture, razbila je stereotipe uobičajene na američkoj televiziji zbog Afroamerikanaca i drugih pripadnika manjina u istaknutim ulogama u seriji. Kao Uhura, Nichols je bila jedna od prvih crnkinja koja je igrala glavnu ulogu u televizijskoj seriji, budući da je kreator "Zvjezdanih staza" Gene Roddenberry želio da posada USS Enterprisea dolazi iz mnogo različitih sredina. Uhura, čije prezime dolazi od riječi na svahiliju za "slobodu", bila je brodski časnik za komunikacije. Ona i glumac u "Zvjezdanim stazama" William Shatner razbili su 1968., u epizodi "Plato‘s Stepchildren", kulturnu barijeru prvim prizorom međurasnog poljupca na američkim televizijama.

Planirala je napustiti "Zvjezdane staze" nakon jedne sezone kako bi nastavila s ulogama na Broadwayu, unatoč Roddenberryjevim molbama da ostane. No, predomislila se nakon neočekivanog sastanka s dr. Martinom Lutherom Kingom Jr. na događaju NAACP-a, gdje joj je čelnik za građanska prava rekao da je cijela njegova obitelj zajedno gledala seriju.

- Ako odeš, ta se vrata mogu zatvoriti jer tvoja uloga nije uloga crnca i nije ženska uloga, on je može ispuniti bilo kim, čak i izvanzemaljcem - prepričala je 2013. što joj je King rekao.

Nichols je također pomogla u razbijanju barijera u NASA-i, čiji su vođe bili ljubitelji "Zvjezdanih staza". Nakon što je kritizirala svemirsku agenciju jer nije odabrala kvalificirane žene i manjine za astronaute, NASA je angažirala Nichols u 1970-ima da im pomogne u regrutiranju. Njezino je djelovanje pridonijelo zapošljavanju prve astronautkinje Sally Ride, prve Afroamerikanke astronautkinje Mae Jemison te prvog Afroamerikanca na čelu NASA-e Charliea Boldena.

Nichols je "mnogima bila simbol onoga što se može postići" i "nadahnula je generacije da posegnu za zvijezdama", objavila je NASA na Twitteru. H/T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON NAJAVE NOVOG FILMA

Publika se izjasnila: ne želi da Fidela Castra glumi James Franco, nego Pedro Pascal

2

SLAVNA BRITANSKA PJEVAČICA POHVALILA SE NA INSTAGRAMU

Dua Lipa postala počasna veleposlanica Kosova

3

DYSTOPIA HEAVY METAL BEND IZ VELIKE IMA VELIKE PLANOVE

Zaljubili smo se u heavy metal,
koji slušamo još od malih nogu