Novosti
UDRUGA ZA BIOMASU O NOVOJ MJERI

Smanjenje PDV-a stabilizirat će tržište
Objavljeno 31. srpnja, 2022.
Hrvatska udruga za biomasu CROBIOM pozdravila je Vladinu najavu o smanjenju stope PDV-a za pelet, briket, sječku i toplinsku energiju te predložila obvezu skladištenja peleta kako bi se kompenzirali učinci nepredvidljivih događaja tijekom zime.

"Najava smanjenja stope PDV-a dobrodošla je mjera koja može pomoći većem korištenju drvnih goriva u Hrvatskoj i pridonijeti stabilizaciji energetskog tržišta, a što je usko povezano sa sve većom energetskom neizvjesnošću u Europi ususret novoj sezoni grijanja", priopćila je udruga. Da će Vlada predložiti smanjivanje stope PDV-a s 13 na pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica, najavio je u petak premijer Andrej Plenković.

CROBIOM navodi da je u proteklom desetljeću, u više navrata, tražio da se na domaćem tržištu osigura bolja pozicija drvnom peletu i briketu te da javni potrošači, gdje god je to moguće, prijeđu na obnovljive izvore energije, odnosno da se za grijanje koriste lokalni energenti na bazi drva, umjesto favoriziranja fosilnih goriva iz uvoza. "Sve donedavno su u neke nove javne objekte poput škola i vrtića ugrađivani kotlovi i peći na fosilne sustave, dok su domaći proizvođači drvnih goriva oko 80 posto svoje proizvodnje morali plasirati u izvoz i konkurirati s najvećim europskim i američkim proizvođačima koji često koriste različite oblike poticaja", navodi CROBIOM. Kaže i kako su se ogrjevno drvo i drvni ostaci iz drvne industrije također izvozili, čak i u udaljenije austrijske, slovenske i mađarske elektrane te su time poboljšavali energetsku bilancu tih zemalja.

CROBIOM ističe i kako se kroz posljednja dva desetljeća znatno razvila proizvodnja modernih drvnih goriva na bazi drvnog otpada, pa s proizvodnjom većom od 430.000 tona drvnog peleta Hrvatska pokriva više od 1,5 posto svjetske proizvodnje peleta. Navodi i kako su aktualna svjetska kriza i pandemija ostavile velike posljedice na tržištu drvnih goriva, u protekle dvije godine bilježi se veliki skok u potražnji i cijenama. Udruga ističe kako je, da bi se dugoročno osigurala opskrba tržišta peletima, potrebno osigurati dovoljne količine drvne sirovine za izgradnju novih tvornica peleta, te kroz javnu nabavu propisati obvezu korištenja OIE, odnosno drvnih goriva gdje god je to tehnološki moguće.

“Visoke cijene energenata unutar EU-a također pridonose činjenici kako sve više kućanstava u Europi prelazi na grijanje na pelete, a taj se trend očekuje i u Hrvatskoj”, navodi udruga. Predlaže da se, slično kao i za naftu i plin, predvidi zakonska obveza skladištenje peleta kako bi se mogli kompenzirati učinci nepredvidljivih događaja tijekom sljedeće zime. H
”Visoke cijene pridonose činjenici kako sve više kućanstava u Europskoj uniji prelazi na grijanje na pelete”a

Možda ste propustili...

ZA DVA SATA PALO 140 LITARA KIŠE PO ČETVORNOM METRU

Rijeka poplavljena, onemogućeno prometovanje ulicama

MINISTAR FINANCIJA MARKO PRIMORAC

Snižavanje PDV-a bez učinka

MILANOVIĆ OKRIVIO BANOŽIĆA:

U ratnu školu ne mogu zastupnici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana