Novosti
POTRAGA ZA REZERVNIM NAČINIMA GRIJANJA

Traženi kamini, peći na drva i električne grijalice
Objavljeno 1. kolovoza, 2022.
Drva za ogrjev prodaju se od 300 kuna po kubnom metru,a i ona su poskupjela

Trideset milijuna ljudi u Europskoj uniji, prema analizama iz 2019. godine, nije si moglo moglo priuštiti adekvatno grijanje. Prognoze od prošle, 2021. godine, najavljivale su kako si zbog poskupljenja plina 80 milijuna građana Europe neće moći priuštiti grijanje. Onda se dogodila 2022., u kojoj su Europljani suočeni s energetskom krizom kojoj je, uz inflaciju, najveći krivac invazija Rusije na Ukrajinu, i s tim povezane sankcije uvedene toj zemlji zbog neopravdane agresije.Teško do ušteda


Stanovnici brojnih zapadnoeuropskih zemalja u kriznim su vremenima u svojim domovima još prije desetak godina odlučili uvoditi drastične mjere štednje na grijanju, postavjaljući nove izvore energije, solarne panele, dizalice topline, ali i uvodeći peći i kamine na kruta goriva zbog neprestanih poskupljenja plina, struje i loživog ulja. No u Hrvatskoj takva praksa još nije uzela većeg maha. Razlog tome je što su hrvatskih građani dugi niz godina plaćali upola nižu cijenu struje i plina od građana zapadnoeuropskih zemalja. Sve do ove godine. Pridodamo li tomu najavu HEP Toplinarstva kako će od sljedeće sezone povećati cijene grijanja za stanovnike Osijeka, Zagreba, Siska, Velike Gorice, Samobora i Zaprešića te neizvjesnu situaciju s plinom, i zato je jasno da mnogi žele imati alternativu. Međutim, kako ističu energetski stručnjaci, vrijeme jeftine energije je prošlo i sve teže je pronaći pravi način uštede koji ne zahtijeva ili velika ulaganja ili smrzavanje u vlastitom domu.

U zadnjih mjesec dana, unatoč visokim ljetnim temperaturama, na domaćem tržištu povećala se potražnja za klasičnim pećima na drva, kaminima, grijalicama na struju te drugim vrstama uređaja koji bi smanjili udar na kućni budžet koji se očekuje u nadolazećoj sezoni grijanja.

"U zadnja dva tjedna uočili smo prodaju nekih vrsta artikala koji služe za grijanje. Iako je ljeto u punom jeku te je prodaja klima-uređaja na svom vrhuncu, zamjetan je porast prodaje kamina. Prodali smo ih mnogo više nego prethodnih godina. Cijene kamina kreću se od 2200, pa sve do šest tisuća kuna, ovisno o snazi pojedinog artikla. No, osim kamina, u našoj ponudi imamo cijeli niz proizvoda koji mogu poslužiti za sezonu grijanja, od kalorifera, preko štednjaka, raznih vrsta grijalica različite snage, termoakumulacijskih peći, konvektora topline (samostojećih ili zidnih), sve do klima-uređaja, ili peći na pelet. Nažalost, zbog poskupljenja materijala, morali smo podići cijene na većini proizvoda koji su u prosjeku skuplji i do desetak posto", rekao je Antonije Vulić, trgovac u Centru tehnike Osijek.

"Klime" koje griju


Kako smo saznali u Pevexu, i oni imaju pojačanu potražnju i prodaju navedenih artikala, a tvrde kako su pripremili dovoljne količine kako bi se kupci mogli pravovremeno opskrbiti za zimu. Cijene klima-uređaja u Pevexu kreću se od 3000 do 6800 kuna, ovisno o učinku hlađenje, odnosno grijanja, kao i energetskoj klasi. S druge strane, elektronske grijalice imaju još veći raspon cijena, od kalorifera, čija je najniža cijena 119 kuna, preko elektronskih grijalica s ventilatorom (od 250 do 450 kuna), sve do konvektorskih grijalice čiji se raspon cijena kreće od 400 kuna pa naviše, dok je najskuplji artikl električna grijalica s tri grijača od 600 W čija je cijena 1069 kuna. Najniža cijena peći na kruto gorivo stoji tisuću kuna, a prosjek većine artikala kreće se od dvije tisuće kuna pa sve do sedam, ovisno o kilovatima koje proizvode, kamini su od 4000 kuna naviše, dok su najskuplje peći na pelet, čije su cijene iznad 13 tisuća kuna.

Iako je ponuda uređaja za grijanje u Emmezeti veća, cijene artikala kreću se kao i u drugim prodavaonicama koje smo obišli. No, kod njih smo pronašli i uljne radijatore koji koštaju 500-tinjak kuna, dok se cijene električnih grijalica kreću od 200 kuna naviše, a električni kamini mogu se pronaći već od 600 kuna. "Evidentan je porast prodaje klima-uređaja. One mogu biti i alternativa za grijanje u slučaju nedostatka plina", istaknula je Dora Đurđević iz offline marketinga u Emmezetti.

Iako je ljeto na vrhuncu, a zvuk klime čuje se na svakom koraku, mnogi već vode računa o sezoni grijanja, nesigurnosti u vezi s nestašicom plina, kao i poskupljenja struje. Istovremeno, ispred kuća gomilaju se drva za ogrjev, čija je cijena po kubnom metru od 300 kuna naviše, a i ona su mnogo skuplja nego lani.

Nikola Kučar
NIJEMCI U REDOVIMA ZA PEĆI NA DRVA
Nakon početka rata u Ukrajini kamini i peći na drva postali su vruća roba u Njemačkoj. U strahu od nestašice plina, ali i zbog sve više cijene struje, traže se alternativni izvori grijanja, pa je potražnja za grijanjem na drva eksplodirala nakon ruske invazije na Ukrajinu. Interes za ugljenom, ogrjevnim drvom i pećima sve je veći te se stvaraju redovi ispred prodavaonica kamina i peći na drva. Potražnja je vrtoglavo porasla zbog strelovitog rasta cijena električne energije, isporuka kasni u cijeloj Europi zbog poremećaja u opskrbnim lancima, a zbog nestašice sirovina koja slijedi pitanje je koliko Njemačka uopće može opskrbiti kupaca. Istovremeno je francuska vlada objavila da će zamrznuti cijene plina za kućanstva do kraja godine, protegnuvši limit na novu sezonu grijanja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA BOLNIČKOM JE LIJEČENJU 612 PACIJENATA

U Hrvatskoj 629 novih slučajeva zaraze, 12 umrlih

2

SUD ŽALBU OCIJENIO NEOSNOVANOM I ODBIO JU

Zlatku Pinjuhu istražni je zatvor produljen za još tri mjeseca, do 27. listopada

3

PADAJU CIJENE GORIVA - GRAĐANI ĆE BITI ZADOVOLJNIJI

Benzin na 11,30 kuna, dizel 12,14