Regija
I OVE GODINE OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN GASTROSHIZE

Treći put osvijetlili zgradu zelenom svjetlošću
Objavljeno 31. srpnja, 2022.
SLATINA - Grad Slatina i gradska Turistička zajednica pridružili su se skupini od 33 grada i općine u Hrvatskoj koji su i ove godine treći put sudjelovali u osvjetljavanju zgrade gradske uprave zelenom bojom i time obilježili Međunarodni dan gastroshize.

Riječ je o stanju ispadanja trbušnih organa kroz defekt trbušne stijenke kod novorođenčadi. To je bolest koja se može dijagnosticirati ultrazvukom u trudnoći oko 16. tjedna, a pravi uzroci takvoga stanja još uvijek nisu poznati. The Global Gastroschisis Foundation međunarodna je organizacija koja povezuje obitelji iz cijeloga svijeta, a prije tri godine preko te organizacije povezale su se i obitelji iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Fondaciju je osnovala Meghan Raunen 2009. godine, majka dječaka Averyja koji je živio samo četiri mjeseca, a preminuo je 30. srpnja iste godine. Zelena je službena boja gastroshize, a označava boju prve stolice oboljelih beba koja se smatra prvim korakom željenog napretka.

Zato se zelenom bojom toga dana osvjetljavaju razne znamenitosti kako bi se povećala svijest o tom stanju novorođenčadi te pružila podrška oboljelima, roditeljima i liječnicima. P.Ž.
Možda ste propustili...

ZBORNIK RADOVA O RAVNIČARSKOM BRENDU - “BEĆARAC NA PUTU”

Od poruge bećaraca, “šokačkih pismica”, baš nitko nije bio zaštićen

ANALIZA I PREDAVANJE ILIJE COTE

Pristup fondovima EU-a s razvojnim agencijama

25. GRADSKO NATJECANJE

Pobijedio je fiš Marka Grgića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

115 GODINA POSVEĆENJA CRKVE

Neogotičku crkvu posvetio je 1907. biskup Ivan Krapac

2

U KOLOVOZU UMJESTO 35.000 - 110.000 KUNA

I u Đurđenovcu se gasi javna rasvjeta

3

PODIZANJE SVJESNOSTI O RAKU DOJKE, TE VAŽNOSTI NJEGOVOG RANOG OTKRIVANJA

U Vinkovcima po 23. put obilježen Dan ružičaste vrpce