Ekonomija
HGK POZIVA TVRTKE NA TRANSPARENTNOST

Etički kodeks ključ za povjerenje potrošača
Objavljeno 1. kolovoza, 2022.
Inicijativu Etički kodeks Hrvatska gospodarska komora provodit će pod sloganom - “Svaki cent se broji, svaka kuna se računa”

Svi poslovni subjekti koji posluju u izravnom odnosu s potrošačima pozvani su pristupiti Etičkom kodeksu jer činom pristupanja svojim potrošačima jamče da neće neopravdano povećavati maloprodajne cijene te da će korektno preračunavati i iskazivati cijene i druge novčane iskaze vrijednosti.Inicijativa je to koju je pokrenula Hrvatska gospodarska komora (HGK) iz koje navode da je od ključne važnosti da svaki poslovni subjekt koji joj pristupi zaista posluje u duhu Etičkog kodeksa te na taj način kontinuirano doprinosi transparentnosti i zaštiti potrošača u procesu uvođenja eura. Iz HGK-a ujedno podsjećaju da: "Nakon uspješnog ispunjavanja konvergencijskih kriterija, Hrvatska od 1. siječnja 2023. postaje 20. država članica europodručja, što znači da će hrvatska kuna u nekoliko utvrđenih koraka biti zamijenjena eurom. Uvođenje nove valute u svakom društvu otvara mnoga pitanja, a kod određenog dijela potrošača izaziva i zabrinutost. Ona se odnosi na to hoće li pojedini poslovni subjekti iskoristiti uvođenje eura za neopravdano podizanje cijena. U takvim se okolnostima pojavila snažna potreba za Etičkim kodeksom koji će doprinijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače te omogućiti pouzdano i transparentno uvođenje eura u Hrvatskoj."Iz HGK-a također naglašavaju kako je od ključne važnosti da svaki poslovni subjekt koji pristupi zaista i posluje u duhu Etičkog kodeksa te na taj način kontinuirano doprinosi transparentnosti i zaštiti potrošača u procesu uvođenja eura.- Poslovni subjekt pristupanjem stječe pravo na postavljanje vizualne identifikacijske oznake (logotipa i slogana) Etičkog kodeksa na svoja prodajna mjesta i mjesta pružanja usluga. To uključuje i postavljanje oznake pri provođenju promotivnih i marketinških aktivnosti kao što su tiskanje letaka i kataloga, objave na internetskim stranicama i društvenim mrežama, mobilnim aplikacijama te u drugim medijima. Poslovni će subjekt dobiti potreban broj vizualnih identifikacijskih oznaka za sve svoje poslovnice, a njihova podjela obavljat će se preko Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore te njihovih županijskih i područnih komora. Poslovni subjekti moći će online pristupiti aplikaciji Etičkog kodeksa preko NIAS-a, i to prije početka razdoblja obveznog dvojnog iskazivanja cijena, odnosno od 16. kolovoza 2022. pa sve do 31. prosinca 2023. Popis poslovnih subjekata koji pristupe Etičkom kodeksu bit će javno dostupan na internetskoj stranici www.euro.hr, naveli su iz HGK-a.Dodaju i da se inicijativa Etički kodeks provodi pod sloganom “Svaki cent se broji, svaka kuna se računa”, a cilj je da potrošači budu sigurni da se svaka njihova kuna zaista računa i svaki cent broji. Stoga HGK i poziva tvrtke da pristupe Etičkom kodeksu koje je dobrovoljno i besplatno, a prestanak obveze primjene nastupa s danom 31. 12. 2023. ili s danom oduzimanja prava na isticanje vizualne identifikacijske oznake ili s prestanka postojanja pravne osobnosti.

Zdenka Rupčić
Objasniti pravila o preračunavanju cijena
Valja još navesti da će s danom pristupanja Etičkom kodeksu poslovni subjekt preračunavanje cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti te njihovo zaokruživanje obavljati isključivo po fiksnom tečaju konverzije u njegovu punom brojčanom iznosu te u skladu s matematičkim pravilima zaokruživanja. Na prodajnim mjestima, odnosno na internetskim stranicama, dvojno će se iskazati cijene za sve robe i usluge u kuni i u euru u razdoblju dvojnog iskazivanja cijena, od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2022. Također će radnici biti osposobljeni kako bi potrošačima na što transparentniji način objasnili pravila o preračunavanju cijena.

Možda ste propustili...

FAO: U SRPNJU POJEFTINILA HRANA

U cijene uračunali i strah od recesije

SMANJEN PRILJEV NOVIH NARUDŽBI

Povećan pad aktivnosti u sektoru graditeljstva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POJEDINE EUROPSKE MALOPRODAJNE TVRTKE

Skraćuju radno vrijeme i gase svjetla radi štednje energije u trgovinama

2

UROD JABUKA 12 POSTO MANJI NEGO LANI

U otkupu jabuke najmanje 4 kn/kg, na policama 12 kn

3

CILJ JE OSLABITI GOSPODARSTVO RUSIJE U JEKU NJEZINE INVAZIJE NA UKRAJINU

Stupa na snagu zabrana uvoza ruskog ugljena