Zdravlje
ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA “BIJELI ŠTAP U MOJOJ OBITELJI”

Cilj: mobilni tim stručnjaka za pružanje savjetovanja, psihološke podrške i rehabilitacije u 12 županija
Objavljeno 1. kolovoza, 2022.

Održana je završna konferencija projekta "Bijeli štap u mojoj obitelji". Projekt Hrvatskog saveza slijepih sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a cilj projekta je povećati socijalnu uključenost djece s oštećenjem vida i osnažiti članove njihovih obitelji unaprjeđenjem socijalnih usluga u lokalnoj zajednici.Izvanredne reakcije


Glavne aktivnosti projekta koje doprinose specifičnim ciljevima su prije svega osnivanje mobilnog tima stručnjaka za pružanje savjetovanja, psihološke podrške i rehabilitacije za 30 korisnika u 12 ciljanih županija koje pripadaju u tzv. potpomognuta područja u kojima je indeks razvijenosti manji od prosjeka Republike Hrvatske. Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić je u sklopu projekta održao dramske radionice s roditeljima i djecom.

- Dovodio sam ih u različite situacije poput audiodeskripcije života. To je nešto što svi moramo primjenjivati, a to je kada nastupamo pred slijepim osobama, moramo se opisati i reći, primjerice, u plavoj sam košulji i koliko sam visok, odnosno, visoka. Dakle, da slijepa osoba zna s kim govori, odnosno da vas može vizualizirati - rekao je Perić i dodao da potiču roditelje da djeci opisuju kako su odjeveni kako bi i ona osvijestila svoju okolinu.

- Reakcije i roditelja i djece bile su izvanredne. To potvrđuje i činjenica da su osvijestili neke potrebe o kojima nisu razmišljali - dodao je Perić.

Kroz šestodnevne edukacijske i dramske radionice pružila se podrška članovima obitelji, posebice roditeljima djece s oštećenjem vida u svrhu jačanja njihovih kompetencija i vještina. U sklopu projekta održane su i kreativno-okupacijske radionice za djecu, a za roditelje je pripremljen i priručnik pod nazivom "Informacije o oštećenju vida". On je namijenjen svim roditeljima i skrbnicima djece i mladih s oštećenjem vida koji im može pomoći bolje razumjeti kako se njihovo dijete razvija i pratiti kako napreduje te im dati smjernice o tome na koji način mogu potaknuti dijete na učenje.

- Radi se o individualnom pristupu. Kad mobilni tim dolazi u kuću djeteta, prvo se radi kvalitetna procjena potreba. Radi se o podršci u mobilitetu, svakodnevnim vještinama, korištenju digitalnih tehnologija i svim segmentima koji su djeci potrebni da unatoč oštećenju vida budu, zajedno sa svojim vršnjacima, dio života i priče u punom opsegu. Unatoč epidemiji i svim ograničenjima, smatram da smo uspjeli ostvariti ciljeve ovog projekta - izjavila je izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih i voditeljica spomenutog projekta Andreja Veljača.

Važan kamp


Iz Hrvatskog saveza slijepih napominju i koliko je važno odobrenje za nastavak korištenja rehabilitacijskog kampa Premanture, jedinog objekta u Hrvatskoj koji je potpuno prilagođen slijepim osobama, za daljnju provedbu projekata. Taj objekt predstavlja veliku važnost u edukaciji i osviještenosti izazova s kojima se svakodnevno suočavaju slijepe osobe i osobe s oštećenjem vida. Ostale aktivnosti projekta bile su usmjerene na stručnjake koji dolaze u kontakt s djecom s oštećenjem vida koji su svoj kapacitet jačali kroz edukacije održane u tri grada - Zagrebu, Osijeku i Šibeniku. Na edukacijama su sudjelovali stručnjaci iz područja zdravstva i socijalne skrbi te odgojno-obrazovnog sustava.

Ovaj projekt omogućio je mnogo razmijenjenih iskustava, znanja i razmišljanja i pokazao koliko su projekti koji uključuju članove obitelji djece s oštećenjem vida vrijedni i važni te kolika je potreba za još više prilika u kojima roditelji mogu međusobno razmijeniti iskustva i produbiti svoja znanja i vještine nošenja sa svakodnevnim životnim izazovima.

Tanja Kvorka
Potiču roditelje da djeci opisuju kako su odjeveni kako bi i ona osvijestila svoju okolinu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana