Zdravlje
SIGURAN ODMOR

Na put krećite odmorni u posve ispravnom vozilu
Objavljeno 1. kolovoza, 2022.
Putovanje na godišnji odmor (ili s godišnjeg odmora) može biti posebno rizično zbog više razloga. Velik dio ljudi želi što prije stići do željenog odredišta, što u slučaju gužvi dovodi do nervoze koja može utjecati na sigurnost vožnje. Neki ponekad precijene sposobnost koncentracije i kreću na put umorni, što može imati fatalne posljedice. Tu su još i visoke temperature i jako sunce koji nimalo ne olakšavaju vožnju. Zato je u vožnji općenito, a posebno prilikom duljih putovanja, iznimno važno poštovati sljedeća pravila, koje donosi ordinacija.hr.

Nemojte piti alkohol! On je jedan od glavnih uzroka nesreća na cesti, a ponekad i "samo" jedna čašica može biti kobna. Povećajte oprez i prilagodite brzinu kretanja. Vožnja zahtijeva visoku razinu koncentracije, a posebno kad je promet gušći nego inače. Držite siguran razmak od drugih vozila, uvijek najavite svoju kretnju i vozite prema propisanim ograničenjima. Poseban oprez nužan je u slučaju prve kiše nakon duljeg razdoblja ljetne suše - ceste su tada vrlo skliske i opasne. Svi u automobilu koristite sigurnosni pojas. Ako su u vozilu i djeca, dobro provjerite jesu li ispravno vezana u svojim sjedalicama ili na stražnjem sjedalu (ako su viša od 135 cm). Korištenje mobitela u vožnji također je jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća. Čak i ako koristite prihvatljivo rješenje poput handsfree upravljanja ili bluetooth slušalica, svedite to na minimum. I najmanja distrakcija može biti kobna.

Iako možda želite što prije stići do svog odredišta, na put uvijek krenite odmorni. Izbjegavajte na put kretati odmah nakon posla kako biste "uštedjeli" vrijeme. Nemojte se forsirati i nastojati veliku kilometražu prijeći "u komadu". Zaustavite se na odmorištu, više puta ako je potrebno, okrijepite se i nastavite vožnju tek kad ste se uvjerili da se osjećate dobro i odmorno.

Provjerite tehničku ispravnost vozila, i to svega: od kočnica i akumulatora preko kvalitete ulja, guma i ispravnosti njihove rotacije pa sve do kutije za prvu pomoć, trokuta i reflektirajućeg prsluka. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana