Svijet

Ukrajina navodi da su deseci Rusa ubijeni u borbama u Hersonu
Objavljeno 30. srpnja, 2022.

Ukrajinska vojska priopćila je u subotu da je ubila desetke ruskih vojnika i uništila dva skladišta streljiva u borbama u regiji Herson, središtu kijevske protuofenzive na jugu zemlje i ključnoj vezi za opskrbne linije Moskve.

Željeznički promet do Hersona preko rijeke Dnjepar prekinut je, priopćilo je vojno južno zapovjedništvo, potencijalno dodatno izolirajući ruske snage zapadno od rijeke od zaliha na okupiranom Krimu i istoku.

Ukrajina je posljednjih tjedana upotrijebila raketne sustave dugog dometa isporučene sa Zapada kako bi zadnjih tjedana teško oštetila tri mosta preko Dnjepra, odsjekavši grad Herson, čime je, po procjeni britanskih obrambenih dužnosnika, ruska 49. vojska stacionirana na zapadnoj obali rijeke postala visoko ranjiva.

"Kao rezultat vatre koja je uspostavila kontrolu nad glavnim prometnim vezama na okupiranom teritoriju, utvrđeno je da promet preko željezničkog mosta preko Dnjepra nije moguć", navodi se u priopćenju ukrajinskog južnog zapovjedništva.

U priopćenju se navodi da je više od 100 ruskih vojnika i sedam tenkova uništeno u borbama u petak u regiji Herson, prvom većem gradu koji su Rusi osvojili nakon invazije na Ukrajinu  24. veljače.

Prvi zamjenik šefa regionalnog vijeća Hersona, Jurij Sobolevski, rekao je stanovnicima da se drže podalje od ruskih odlagališta streljiva.

"Ukrajinska vojska se bori protiv Rusa i ovo je samo početak", napisao je na Telegramu.

Po riječima proukrajinskog guvernera regije Herson, Dmitra Butrija, okrug Berislav posebno je teško pogođen. Berislav se nalazi preko rijeke, sjeverozapadno od hidroelektrane Kahovka.

“U nekim selima nijedna kuća nije ostala cijela, sva infrastruktura je uništena, ljudi žive u podrumima”, napisao je na aplikaciji Telegram.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća, a dužnosnici ruske administracije koji upravljaju regijom Herson ranije ovog tjedna odbacili su zapadne i ukrajinske procjene situacije. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana