Osijek
NAKON OBJAVE TUŽNE PRIČE IZ DONJEG GRADA

Sve službe majci i sinu žele pomoći
Objavljeno 30. srpnja, 2022.

Nakon objave tužne priče o majci i sinu koji spavaju po klupama parka i prostora tržnice u Donjem gradu dobili smo priopćenje Centra za socijalnu skrb Osijek. Njihovim je djelatnicima poznat slučaj majke i sina (podatci poznati redakciji), naših sugrađana za koje je pri ovom Centru pokrenut postupak, a sve u svezi sa zaštitom prava i interesa, a koji bi bio u njihovu najboljem interesu.- U ovakvim situacijama Centar za socijalnu skrb Osijek postupa sukladno zakonskim propisima i odredbama. Svaki slučaj je individualan te prema svakom, kao i ovom, provodimo postupanja iz naše nadležnosti. U ovakvim situacijama pomažemo i savjetujemo kroz stručnu pomoć osobe kako bi prevladale teškoće, ali nam je potrebna, u određenim pravima poput usluge smještaja, i suglasnost da osoba pristaje na uslugu smještaja. Napominjem da ako osoba nije lišena poslovne sposobnosti, bez njezina pristanka ne može joj se pružiti usluga smještaja - rekla nam je Kristina Leventić, ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb.

- Nadalje, u takvim situacijama često nam je potrebna i suradnja drugih institucija ili asistencija policije, liječnika ili hitne medicinske pomoći, o čemu ih obavještavamo kako bi oni utvrdili ima li elemenata za postupanje iz njihove nadležnosti te ako ima, da postupe i povratno nas obavijeste. Ako osoba nije u mogućnosti štititi svoja prava i interese, tada Centar za socijalnu skrb može po službenoj dužnosti predložiti sudu da pokrene postupak lišenja poslovne sposobnosti te nakon što sud donese odluku kada ocijeni da osoba nije sposobna brinuti se o sebi, o osobnim potrebama, pravima, interesima ili ugrožava prava i interese drugih osoba o kojima je dužna skrbiti se... osobi je potrebno tada imenovati skrbnika - kažu iz Centra za socijalnu skrb te dodaju kako sud može donijeti rješenje samo o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti, odnosno osoba ne može biti potpuno lišena poslovne sposobnosti.

- Odlukom o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti sud će odrediti mjere, radnje i poslove koje osoba nije sposobna samostalno poduzimati. Osobu koja je lišena poslovne sposobnosti Centar će staviti pod skrbništvo i imenovati osobi skrbnika. Skrbnik je dužan savjesno se brinuti o dobrobiti štićenika, a u skladu s odlukom o lišenju poslovne sposobnosti te poduzimati poslove i radnje u odnosu na koje je štićenik lišen poslovne sposobnosti. Slijedom navedenog, Centar za socijalnu skrb poduzeo je sve radnje te nadalje provodi postupak, a sve u najboljem interesu naših korisnika, odnosno sugrađana - kaže ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek. N.Kučar
ZAHVALA GRADU
Iz Centra zahvaljuju Gradu Osijeku, koji je odmah reagirao i poduzima u suradnji s Centrom sve mjere iz svoje nadležnosti radi ublažavanja socijalne ugroženosti i rješavanju situacije majke i sina, kao i drugim institucijama koje su uključene u postupanje. Želja nam je napraviti najbolje za oboje sugrađana te poduzimati sve radnje, svatko iz svoje nadležnosti.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ODLIČNOM SU STANJU

Novi život gradskih atomskih skloništa

2

FOOZOS POKRENUO STUDIJ EDUKACIJSKE REHABILITACIJE

Samo u Slavoniji trenutačno
treba oko 700 defektologa

3

UKUPNO OSIGURANO 200 MILIJUNA KUNA

U Antunovcu i Vuki se
nastavlja projekt Zaželi