Kultura
HNK U OSIJEKU SEZONU ZAVRŠIO U FINSKOJ

Savonlinna Opera Festival: Jedan od najvećih međunarodnih uspjeha osječke Opere i veliko glazbeno postignuće našeg kazališta
Objavljeno 30. srpnja, 2022.
Izveli su dvije komične jednočine opere “Arlechinno” i “Gianni Schicchi”

Opera Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku svoju 115. kazališnu sezonu završava iznimnim uspjehom prošle večeri na gostovanju na prestižnom svjetskom opernom festivalu - Savonlinnan Oopperajuhlat - Savonlinna Opera Festival u Finskoj. Jedan je to od najstarijih i najpoznatijih festivala u svijetu.Nastup u dvorcu


Osječani su izveli dvije jednočine opere "Arlechinno" i "Gianni Schicchi", koje se međusobno pretapaju jedna u drugu, a ostvarene su u suradnji osječkog i riječkog nacionalnog kazališta. Finskoj i međunarodnoj publici predstavili su u Savonlinni komične jednočine opere Feruccija Busonija i Giacoma Puccinija pod ravnanjem maestra Valentina Egela. Redatelj "Arlecchina" je Marin Blažević, a "Giannija Schicchija" Fabrizio Melano. Ove dvije jednočine opere bile su premijerno izvedene u Rijeci (14., odnosno 17. ožujka 2022.) i u Osijeku (28. travnja 2022.).

- Gostovanje na Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj jedan je od najvećih međunarodnih uspjeha osječke Opere i uopće glazbenog postignuća osječkog kazališta u povijesti. Značaj tog gostovanja između ostalog u tome što je Operni Festival Savonlionna star više od stotinu godina - kaže intendantica Dražena Vrselja.

Ove dvije jednočine opere kao koprodukcija Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka potvrda su konkretno potpisanih Ugovora o pokretanju konzorcija nacionalnih kazališnih kuća. Ovaj pilot-projekt je svoj dragulj u kruni upravo pokazao zajedničkim predstavljanjem na ovom velikom značajnom festivalu u Savonlinni.


Savonlinna Operni Festival traje neprekidno od 1912. te su prijašnjih godina na ovom festivalu nastupali milanska Scala, Bečka državna opera i mnogi drugi. Već više od desetljeća Operni festival u Savonlinni ugošćuje inozemne operne trupe: prvo od njih bilo je Estonia Theatre, slijedilo je sljedeće tri sezone svjetski poznato kazalište Mariinsky (Kirov) iz St. Petersburga, Covent Garden iz Londona 1998., Opéra national du Rhin iz Strasbourga 1999., Nova izraelska opera 2000...

- Motiviran sam i inspiriran raditi za Operni festival. Pandemija je prekinula naš tek započeti rad i planove, ali sada je vrijeme da se okrenemo novom razdoblju. Već ovog ljeta želimo pokazati kakve divne stvari možemo ponuditi našoj publici u normalnim uvjetima - kaže Ville Matvejeff, umjetnički direktor Opernog festivala u Savonlinni, čiji mandat traje do 2027. godine. On je cijenjeni dirigent, pijanist i skladatelj.

Zahvalna publika


- Svatko tko je bio na osječkoj predstavi mogao je svjedočiti prepunom gledalištu dvorca Olavinlinnan, koji preko ljeta u Finskoj - tijekom srpnja i dijela kolovoza - svoje dvorište pretvara u gledalište od preko 2500 mjesta. U dvorcu je muzej gdje u jednoj od soba možete vidjeti način na koji se sklapa scena s tim golemim gledalištem, koje je montirano s udobnim stolicama, s golemom rupom orkestra. Osječka se predstava izvodila ambijentalno u unutrašnjosti među zidovima dvorca iz 15. stoljeća. Krovište je od impregniranih materijala koji se poput jedara podvlače tako da publika neometano uživa u predstavama iako pada kiša. Neposredno prije izvođenja predstave - točnije minutu prije - razglas obavještava da predstava samo što nije počela i doista točno u 19 sati, ni ranije ni kasnije, predstava doista započinje. Gledalište je bilo dupkom puno svake večeri - ispričala je intendantica Vrselja.

Operni festival Savonlinna izrastao je u međunarodno priznat festival koji traje mjesec dana. Svake godine nastupa pred ukupnom publikom od oko 60.000, od kojih, procjenjuje se, četvrtina dolazi iz inozemstva. Svake godine Festival je, uz izvođenje vodećih djela klasičnog opernog repertoara, postavljao i vlastite produkcije. Ulaznice za predstave su po cijeni od 60 do 190 eura. Ljubitelji opere svih generacija su prekrasna i zahvalna publika. Na ovogodišnjem Savonlinna Opera Festivalu uz osječke i riječke opere izvedene su još tri opere - "Aida", "Carmen" i "Tosca".

Gostovanje u Finskoj nije razmjena, nego se radi o gostovanju opera osječkog i riječkog HNK-a. Cjelokupni trošak gostovanja pokriva Festival u Savonlinni uz veliku financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

- Bila je čast za osječku nacionalnu kuću nastupiti na ovom prestižnom festivalu, a na jarbolu u Savonlinni vijorila se hrvatska zastava - dodaje Vrselja. T.K.
Dražena Vrselja

intendantica

Svatko tko je bio na osječkoj predstavi mogao je svjedočiti prepunom gledalištu dvorca Olavinlinnan, koji preko ljeta u Finskoj - tijekom srpnja i dijela kolovoza - svoje dvorište pretvara u gledalište.

Možda ste propustili...

60. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE

U natjecateljskom programu ove godine 86 filmova mladih autora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MSU:

Izložba Zbirke Infeld

2

68. SPLITSKO LJETO

Baletna predstava "Veliki Gatsby"

3

MONOGRAFIJA PLOD SURADNJE MUO-A I ŠKOLSKE KNJIGE

U novoj je monografiji o zlatarstvu i građa iz slavonskih gradova