Regija
BRIGA ZA EKOLOGIJU POPRIMA NOVE RAZMJERE

Prvo pražnjenje novih podzemnih kontejnera
Objavljeno 29. srpnja, 2022.
Podzemne je platforme za otpad nabavio Grad Beli Manastir, a o njihovom će pražnjenju skrbiti tvrtka Baranjska čistoća
BELI MANASTIR - Jučer su i službeno ‘‘pušteni u rad‘‘ novi belomanastirski podzemni spremnici za otpad (podzemni kontejneri). Nabavio ih je Grad Beli Manastir, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Jedan je postavljen u Ulici kralja Tomislava 9, drugi u Školskoj ulici, a treći u Ulici Alojzija Stepinca 6. Još od ranije, podzemni je kontejner kod PEER centra u belomanastirskom prigradskom naselju Šećerana.

- Zapremina svakog je četiri puta po 1100 litara, a vrijednost je 664.000 kuna. Bit će namijenjeni za stanare i građanstvo, a predviđena je i mogućnost zaključavanja. Dakako, planiran je i videonadzor - objasnio je još prilikom nabave gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, posebno ističući podzemni spremnik u Stepinčevoj, čijom bi ugradnjom trebalo nestati ruglo u užem gradskom središtu, ono na parkingu iza Ljepotice, što je već djelomično učinjeno ograđivanjem tamošnjeg ‘‘otoka za otpad‘‘. Glasova ekipa nazočna je bila jučerašnjem prvom pražnjenju podzemnih spremnika upravo u Stepinčevoj.

- Sve skupa vezali smo uz isporuku šestog po redu novog kamiona, opremljenog upravo za podzemne kontejnere. U cijeloj priči treba naglasiti kako su svi novonabavljeni kamioni znatno bolji od onih starih. Imaju automatske mjenjače, što je važno u uličnom radu, manja im je potrošnja goriva i imaju trogodišnja jamstva - priča Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće, tvrtke koja će, uz ‘‘svebaranjski otpad‘‘, skrbiti i o pražnjenju novih podzemnih spremnika. Naglašava kako je cijena najnovijeg kamiona za pražnjenje podzemnih kontejnera 1,3 milijuna kuna, što je mnogo manje od solucije iznajmljivanja takvih kamiona, a čiji je mjesečni najam, tvrdi, i do 50.000 kuna. Ovako je, nastavlja, vozilo u vlasništvu Baranjske čistoće koja u idućem razdoblju neće morati plaćati održavanje i servis vozila, za što bi godišnje inače izdvajali i do 100 tisuća kuna. Komunalno vozilo marke Mercedes Benz Baranjskoj je čistoći isporučila tvrtka Tehnix d.o.o., a nabavljeno je putem otvorenog postupka javne nabave po principu ekonomski najpovoljnije ponude. Četvrto je to Tehnix ekomunal vozilo u voznom parku Baranjske čistoće, opremljeno najsuvremenijom tehnologijom. Na upit koliko će puta biti pražnjeni, kaže kako će Baranjska čistoća svakodnevno pratiti razvoj situacije, a ako bude bilo potrebno, praznit će ih često. Jedna takva podzemna platforma postavljena je i u Kneževim Vinogradima, ali Općina s Baranjskom čistoćom još uvijek nije potpisala ugovor o njihovom pražnjenju. Bar zasad, u nove se spremnike otpad može odlagati bez ‘‘ključa‘‘, a na svakom od njih četiri su ‘‘nadzemna‘‘ spremnika. Svaki od njih ‘‘prima‘‘ određenu vrstu otpada.

Ivica Getto
Počela je i sanacija divljih deponija
Kako je na društvenim mrežama nedavno objavio Grad Beli Manastir, počela je sanacija divljeg deponija iznad Gradskih bazena u Belom Manastiru. Ističu kako će otpad biti uklonjen s još tri lokacije - Josipa Pančića Beli Manastir, malo jezero kod prigradskog naselja Branjin Vrh te most Branjin Vrh. ‘‘Projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupna vrijednost radova je 617.407,50 kuna. U idućem razdoblju Grad Beli Manastir planira uklanjanje otpada na dodatne dvije lokacije‘‘, poručuju gradski oci.

Podzemni spremnici nalaze se na tri lokacije, svaki je zapremine četiri puta po nešto više od 1000 litara

Možda ste propustili...

ODLIČNI REZULTATI UPISA U SREDNJE ŠKOLE

Za jesen je preostalo malo slobodnih mjesta

TRADICIJA DUGA TRINAEST GODINA

Na Ljetnoj školi filma 4 radionice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana