Dome slatki dome
OSVJETLJENJE RADNOG PROSTORA

U kuhinji mora biti praktično i pravilno svjetlo
Objavljeno 28. srpnja, 2022.
Radne plohe treba osvijetliti dodatnom rasvjetom koja se postavlja na zidove ili gornje elemente

Kuhinja, a osobito njezin radni dio, trebaju biti kvalitetno osvijetljeni. Prirodna i umjetna rasvjeta nužne su zbog što bržeg i preciznijeg obavljanja poslova u ovom prostoru, ali i zbog što ugodnijeg ambijenta, koji će boravak u kuhinji učiniti jednako tako ugodnim. Osnovno pravilo pri postavljanju rasvjete u kuhinji je izbjegavanje pozicija kojima će se stvoriti mogućnost zasjenjenja radne plohe vlastitim tijelom, odnosno primjena frontalne postave rasvjete u odnosu prema radnoj plohi. Kako bi se ispunili ovi zahtjevi, rasvjetna tijela mogu biti integrirana u donju bazu gornjih elemenata ili postavljena na zid ispod njih.Kuhinja može biti radna, i u njoj se obavljaju samo radni procesi, ili stambena, pa se u istom prostoru, uz pripremu hrane, ona i poslužuje. Trendovski imperativi nameću upravo stambenu kuhinju kao obvezno rješenje. Rješavanje rasvjete u ova dva tipa kuhinje istovjetno je u zadovoljavanju kriterija za osvjetljenje radnih ploha, ali različito u atraktivnosti i konačnom efektu, koji u stambenoj kuhinji mora biti apsolutno naglašen. Radne kuhinje najčešće su sastavni dio manjih stanova te ne zauzimaju puno prostora. Uglavnom nemaju prirodnu rasvjetu, pa umjetna treba biti postavljena na način da zadovolji sve potrebe i olakša radne procese. Centralna rasvjeta ovakvog prostora je nužna, ali se preporučuje da joj oblik i dimenzija budu diskretni. Malim prostorom nužno će dominirati kuhinjski elementi, pa će centralno postavljeno rasvjetno tijelo na stropu biti potpuno nezamjetljivo. Radne plohe je poželjno osvijetliti dodatnom rasvjetom postavljenom na zidove ili gornje elemente.

Stambene kuhinje, kao prostor u kome se intenzivno boravi, osim funkcionalnih svjetlosnih zahtjeva, moraju zadovoljiti i one estetske. Istaknuta rasvjetna tijela, koja nameću najnoviji trendovi, dopuštaju centralno postavljanje naglašenih lustera, koji se ističu neobičnim oblicima, dimenzijama ili raskošnim i blještavim završnim obradama. Kao naglašeno rasvjetno tijelo kuhinje, počinje se koristiti napa nad štednjakom, postavljenim obično u izdvojenom ‘otoku‘ kuhinjskih elemenata. Napa svojim dizajnom podsjeća na moderan luster te osim usisavanja zraka ima izraženu svjetlosno-dekorativnu ulogu.

Tanja Kvorka
NOVA PROSTORNA DIMENZIJA
Svjetlosni efekti u spuštenom stropu, indirektna rasvjeta kuhinjske fasade ili ruba radne plohe, pretvaraju kuhinju u izrazito moderan i atraktivan prostor. Mogućnost odvojenog reguliranja svakog od svjetlosnih izvora stvarat će različita lica ovog prostora i dati mu novu prostornu dimenziju. Igra svjetla i najnovijeg dizajna doista će pretvoriti kuhinju u centralno mjesto okupljanja obitelji te će se trendovi, koji su prolazni i često nefunkcionalni, u ovom slučaju pokazati kao pravi izbor!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRT: KAMEN OBLIKUJE PROSTOR

Kako kamenjar može izgledati poput prirodnog

2

INTERIJERI PRAKTIČNA I JEFTINA RJEŠENJA

Trikovima “povećajte” mali stambeni prostor

3

KAKO ODABRATI PRAVE JASTUKE

Ukrasni i korisni