Dome slatki dome
UTJECAJ I NA RASPOLOŽENJE

Viša temperatura može potaknuti vašu kreativnost
Objavljeno 28. srpnja, 2022.

Postoje mnoga istraživanja o tome kako temperatura utječe na ljude, ali u konačnici je svaka osoba drukčija od druge. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje sobnu temperaturu od 18 stupnjeva, 16 stupnjeva za one koji imaju problema s dišnim putevima i alergijama i 20 stupnjeva za one starije ili bolesne.Bolje spavanje


Kako biste imali kvalitetan san, prije nego što zaspite tjelesna temperatura drastično pada. Postavite termostat spavaće sobe na 18 stupnjeva kako biste olakšali tijelu da što brže postigne temperaturu na kojoj će najbolje spavati. Temperature ispod 12 stupnjeva i iznad 23 stupnja dokazano ometaju san. Temperature iznad 25 stupnjeva mogu vas učiniti letargičnim i negativno utjecati na produktivnost. Prosječna sobna temperatura na radnom mjestu je 22 stupnja, a statistika tvrdi da je to i optimalna temperatura za produktivnost i udobnost.

Sobna temperatura ima direktan utjecaj i na naše raspoloženje. Previsoka sobna temperatura može prouzročiti "znojenje prostorije", što će potaknuti razvoj plijesni i razmnožavanje bakterija. Bez obzira na temperaturu, važno je održavati zdravi protok zraka. Dolaskom ljetnih vrućina korištenje klima-uređaja postaje svakodnevica, no tada se javlja vječna dvojba – koliko rashladiti prostor, a da svima temperatura odgovara?

To je još teže pitanje u većim prostorima poput ureda, gdje gotovo cijele dane provodi velik broj ljudi.Iako je vrlo teško odrediti idealnu temperaturu ureda, prema istraživanju ona iznosi 22 °C za žene te 21°C za muškarce.Osim produktivnosti u radu, temperatura zraka može utjecati na još neke važne čimbenike. Tako npr. nešto viša temperatura (27 °C) može povećati sposobnost kreativnog razmišljanja.S druge strane, istraživanje stručnjaka s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru pokazalo je da pri nešto nižoj temperaturi (20 °C) ljudi lakše ostanu koncentrirani prilikom rješavanja monotonih zadataka. Tako je još jedna studija provedena u Švedskoj pokazala da temperatura iznad 27 °C nije povoljna za rješavanje matematičkih zadataka.

Idealni uvjeti


Istraživanje sa Sveučilišta u Utrechtu koje je provedeno među 33 ispitanika pokazuje da temperatura izravno utječe na suradnju u timu. Tako boravak u toplijoj prostoriji stvara bolji dojam i više pozitivnih osjećaja o ljudima s kojima dijelimo prostor, a to nas potiče na timski rad i suradnju.

Budući da okruženje i sama temperatura zraka utječu na niz faktora – od produktivnosti, kreativnosti, koncentracije pa do timske suradnje – vrlo je važno stvoriti idealne uvjete za rad. Iako se nekim istraživanjima nastoji identificirati idealna temperaturna vrijednost poslovnog okruženja, u jednom od vodećih globalnih proizvođača klima-uređaja tvrde da je najbolji način za određivanje optimalne temperature prema trenutačnim vremenskim uvjetima.

Sistem za rashlađivanje prostora najučinkovitiji je kada radi punom brzinom, a ne kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura cijeli dan. Osim toga, kada klima-uređaj radi punom brzinom, bolje će i otjerati vlagu iz vašeg doma.

Električnu energiju možete uštedjeti i ako termostat na klima-uređaju namjestite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 7 stupnjeva). Prema nekim podacima, klima-uređaj troši od 3 do 5 posto manje energije sa svakim stupnjem više na termostatu. Za maksimalnu uštedu energije klima-uređaj ostavite da radi na 26 ili više Celzijevih stupnjeva dok vas nema kod kuće.J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRT: KAMEN OBLIKUJE PROSTOR

Kako kamenjar može izgledati poput prirodnog

2

INTERIJERI PRAKTIČNA I JEFTINA RJEŠENJA

Trikovima “povećajte” mali stambeni prostor

3

KAKO ODABRATI PRAVE JASTUKE

Ukrasni i korisni