Objavljeno 25. srpnja, 2022.
Kora patlidžana sadrži mnogo hranjivih tvari te se ne preporučuje guljenje
Cijenjene, sjajne i ljubičaste plodove patlidžana, jedinstvenog i ugodnog gorkog okusa i spužvaste teksture, najbolje je konzumirati dok su mladi i svježi. Mogu pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije, poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Patlidžani štite zdravlje probavnog sustava, potiču mršavljenje, pomažu u boljoj kontroli dijabetesa, reguliraju razinu stresa i mogu smanjiti rizik od nastanka raka. Osim kao hranjiva povrtna kultura, patlidžan se u pojedinim zemljama primjenjuje i u medicinske svrhe. Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa, kostobolje, reume, opeklina kože, pa čak i raka. U mnogim istočnim kulturama vrlo je cijenjen čaj od svježe ili od sušene kore patlidžana. Poznata je i primjena obloga od lišća biljke, ili od mesa ploda u svrhu ublažavanja upala. Ovo povrće odličan je izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i B9 (folna kiselina). Bogato je i mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem. Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam. Poseban interes znanstvenika izazvao je nasunin - fitonutrijent iz patlidžana snažnog antioksidativnog djelovanja. Dokazano je da taj sastojak pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Patlidžan sadrži i karotenoide koji imaju blagotvoran učinak na vid i zdravlje očiju. Sok iscijeđen iz patlidžana odlično je sredstvo za poticanje mokrenja te izvrsna pomoć kod slabokrvnosti i srčanih tegoba. Već stoljećima patlidžani su poznati kao odlična pomoć u kontroli dijabetesa. Patlidžan je povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po šalici. Bogat je vlaknima, zbog čega pridonosi osjećaju sitosti. Plodovi patlidžana bogati su vlaknima koja štite probavni trakt i pomažu u održavanju funkcionalnosti i zdravlja cijelog probavnog sustava. Prema istraživanjima, nasunin, antioksidans prisutan u kori patlidžana, ima snažnu ulogu u prevenciji i širenju raka. U kori patlidžana sadržana je velika koncentracija hranjivih tvari te se prilikom pripreme ne preporuča guljenje i bacanje kore, jer tako umanjujete njegove hranjive vrijednosti. Patlidžan možete pripremati na različite načine - kuhanjem na pari, pirjanjem, prženjem, pohanjem, a osobito je popularna priprema na roštilju. Možete ga i kiseliti, ili pripremiti u obliku namaza.
Za jednostavnu tortu od patlidžana napravite smjesu za palačinke, nešto gušću, umjesto soli stavite malo Vegete i papra te ispecite pet debljih palačinki. Četiri patlidžana srednje veličine ogulite i narežite na ploške, malo posolite i nakapajte limunovim sokom da puste vodu. Ispecite ih na grill tavi, ili u pećnici bez ulja. U međuvremenu ispirjajte rajčicu narezanu na kockice na malo maslinovog ulja i češnjaka. Prema želji začinite bosiljkom, origanom i s malo ljute paprike. Umjesto svježe rajčice možete upotrijebiti pelat. Kušajte, jer okus mora biti pikantan. Kalup za tortu namažite maslacem i pospite s malo mrvica. Stavite palačinku, premažite je s malo rajčice, poslažite ploške patlidžana, potom stavite još malo pirjane rajčice, i na krupni ribež naribajte polutvrdi sir da pokrije površinu. Pokrijte drugom palačinkom i tako slažite do kraja, a završite palačinkom. Stavite u ugrijanu pećnicu i neka se peče na srednjoj rešetki oko 40 minuta. Pred kraj naribajte sir i pustite da se zapeče. Ohladite i držite u hladnjaku nekoliko sati. Maknite iz kalupa i režite kao tortu. Ovo jelo izvrsno je samostalno uz sezonsku salatu, ali i kao prilog. Umjesto palačinki možete skuhati špagete i na isti način slagati u okruglu ili četvrtastu posudu. Na ploške patlidžana možete poslagati i tanko narezane kolutove svježe rajčice ili tikvice.
Odaberite lagane primjerke srednje veličine koji sadrže manje sjemenki, jer one izazivaju gorčinu. Vanjska kora treba biti sjajna i čvrsta, bez oštećenja, smeđih mrlja ili rupica. Ako je unutrašnjost zelene boje, patlidžan nije dozrio. Čuvajte ih u hladnjaku, u plastičnoj vrećici do pet dana.
Jasminka Knežević
Punjeni patlidžani
Patlidžane prerežite popola i izdubite sredinu, posolite i nakapajte uljem. Pecite ih dok ne omekšaju. Izrežite crveni i bijeli luk, nasjeckajte sredinu patlidžana koji ste izdubili te pirjajte zajedno dok povrće ne omekša. Dodajte papar, sol, peršin, bosiljak i origano te pola rajčice. Napunite izdubljene patlidžane, prekrijte ploškama rajčice, naribajte malo sira i zapecite u pećnici.
Rolnice sa sirom i šunkom
Neoguljen patlidžan izrežite na ploške, posolite i popaprite te ostavite da puste vlastiti sok. Ispecite ih, premažite s malo maslinovog ulja u kojem je bio izrezan češnjak. Pripremite štapiće polutvrdog sira i ploške kuhane šunke. Zamotajte u rolnicu i pričvrstite čačkalicom. Poslažite u vatrostalni pladanj, nakapajte i malo maslinovog ulja te malo zapecite u pećnici.
Raznobojna salata s rajčicom
Ploške patlidžana posolite i nakapajte limunovim sokom. Ispecite ih na grill tavi, ili u pećnici. Rajčicu izrežite na kolutove, jedan mladi luk. Još tople ploške naizmjence poslažite s kolutovima rajčice. Začinite s malo soli, papra, začinskih trava, peršina, malo češnjaka i maslinovog ulja. Ukrasite kolutovima luka i s nekoliko maslina, a prema želji s kockicama fete, ili polutvrdog sira.