Autoglas
REGISTRIRANA JE

Na cesti je prvi proizvodni primjerak Rimac Nevere
Objavljeno 19. srpnja, 2022.
Prva Nevera stiže nakon pet godina razvoja, 18 prototipova, 45 crash testova

Prvi proizvodni primjerak Rimac Nevere, u nijansi Callisto zelene s Vertex kotačima i interijerom od alcantare u boji pijeska, sišao je s nove proizvodne linije u Rimac postrojenjima na Jankomiru. Prva Nevera stiže nakon pet godina razvoja i testiranja, tri stupnja razvoja, 18 proizvedenih prototipova, 45 crash testova, uspješno završene europske i SAD homologacije i više od 1,6 milijuna sati istraživanja i razvoja.Prvi primjerak (serijski broj #000) ostat će u vlasništvu Bugatti Rimca, dok su prvi primjerci namijenjeni za kupce, ističe se, već u visokoj fazi proizvodnje na proizvodnoj liniji. Tempo proizvodnje se podiže, sve do planiranih kapaciteta od 50 jedinica godišnje, a isporučivat će se kupcima u cijelom svijetu. Za svaku Neveru potrebno je pet tjedana na konačnoj liniji za sklapanje, a mnogi njezini dijelovi i sustavi izrađuju se mjesecima prije toga u pogonima Rimca. Nevera će se uskoro isporučivati ​​diljem svijeta preko Rimac globalne mreže od 25 službenih distributerskih partnera, koja se proteže diljem SAD-a, Europe, Bliskog istoka i Azije.


Potpuno nova generacija baterijskog sustava, invertera, prijenosnika, ​​motora, kontrolnih sustava, infotainmenta i ostalih sustava vozila razvijena je posebno za Neveru. Tijekom razvojnog procesa pogonski sklop je na novo razvijen tri puta (primjerice, s dvostupanjskog prijenosa na stražnjim kotačima na jednostupanjski prijenos), u procesu koji je trajao više od dvije godine, a svaka iteracija pomicala je granice performansi.

Proces razvoja i homologacije, otkrivaju u Grupi, bio je izazovan za cijeli tim. Počevši od eksperimentalnih prototipova preko validacijskih prototipova, a potom i predserijskih automobila. Tako je 18 prototipskih primjeraka Nevere mukotrpno testirano u svakom zamislivom okruženju i mjerljivom aspektu, od Arktičkog kruga do klimatske komore visoke vlažnosti od 48 Celzijevih stupnjeva. Rigorozan četverogodišnji program testiranja sudara rezultirao je s uništenih devet automobila u 45 različitih testova sudara, a sve ih je Nevera prošla s odličnim ocjenama kako bi se kupcima omogućilo da iskuse i posjeduju Neveru na svim glavnim tržištima u svijetu.

Milan Bugarić/H
NOVA MJERILA ZA PERFORMANSE
Rimac Nevera postavila je nova mjerila za performanse automobila. Četiri elektromotora proizvode 1914 KS i Neveri od 0 do 100 km/h treba samo 1,9 sekundi, a do 160 km/h za 4,3 sekunde. Proglašena je najboljim hiperautomobilom od strane prestižnog Robb Report magazina, GQ magazina i najboljim električnim automobilom visokih performansi od strane Top Geara.

Najčitanije iz rubrike